• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Carl-Johan Bolanders fantastiska Gåva


Första mötet. Media fick en förhandstitt på utställningen med Carl-Johan Bolanders donerade verk några dagar före vernissagen. Ansvarig för utställningen – och samlingarna – är intendent Martin Sundberg.

 

Utställningen är bara början på arbetet

 

NORRKÖPING Konsthistorien finjusteras. Norrköpings Konstmuseum visar i vårens och sommarens stora utställning ”GÅVAN – Carl-Johan Bolanders öga för konst” 121 verk av 45 konstnärer, ur den stora donationen från galleristen och konstsamlaren Carl-Johan Bolander, Västerås.

Gåvan kompletterar museets samling med betydande verk av ett stort konsthistoriskt intresse från 1960- och 70-talen.

– Sensommaren 2014 blev jag kontaktad av Carl-Johan Bolander, och fick frågan om Norrköpings Konstmuseum var intresserat av att ta emot en konstdonation på 180 verk, börjar museichef Helena Persson.

Och det var Konstmuseet.

 

Museichef Helen Persson vid Diptyk, Ola Billgren
Modern konsthistoria. Museichefen Helena Persson poserar vid Ola Billgrens Diptyk, ett av 180 nya verk som i ett slag fyllt på museets innehav av konst från främst 1960- och 1970-tal.

 

– Med stöd av våra politiker kunde museet acceptera gåvan. Dåvarande konstintendent Kerstin Holmer och jag åkte till Västerås för att träffa konstsamlaren och galleristen Carl-Johan Bolander för att gå igenom samlingen, fortsätter Helena Persson.

Vid besöket kunde de konstatera att samlingen var av en omfattande storlek och av hög kvalitet. I donationen, som omfattar 180 verk av 55 konstnärer, finns verk av Ola Billgren med Diptyk, Peter Tillberg med Självporträtt och Jonas och TV:n Lena Cronqvist, Jan Håfström, Hertha Hillfon, Thea Ekström och Hans Wigert för att nämna några enstaka.

 

Peter Tillberg – Självporträtt
Självporträtt. Ett av två verk av Peter Tillberg (1946 – 2016) som ingår i donationen. Fram till nu har han inte varit representerad på Konstmuseet.

 

– Den här presentationen är bara en början och ska ingå i samlingen. Den kommer att påverka hängningen (på museets övre plan), informerar konstintendent Martin Sundberg. Själva utställningen visar 121 verk av 45 konstnärer. Samlingen visar svensk konsthistoria efter 1960 på ett nytt och annorlunda sätt.

Vem var då denne Carl-Johan Bolander som donerade en så fantastisk gåva? En gallerist som från början fick sitt genuina konstintresse genom att besöka konsthallar och gallerier under sina resor i familjeföretaget, ett kafferosteri i Västerås.

Efter att ha sålt företaget under 1960-talet beslutade han att öppna ett galleri, Galerie Belle, eftersom det inte visades så mycket konst i hemstaden. Bolander var mån om att föra ut konsten till allmänheten och att sprida kunskap om konstnärerna. Han besökte konstskolor, startade en konstklubb, gav ut skrifter som Lena Cronqvists Mitt indiska ritblock, ordnade även vandringsutställningar och etablerade med tiden ett stort kontaktnät med museer och konsthallar.

 

Gåvan – Carl-Johan Bolanders öga för konst på Norrköpings Konstmuseum
Inte bara måleri. Skulpturer, glas och keramik ingår i donationen.

 

– Carl-Johan Bolander var verkligen en eldsjäl som jobbade med galleriet. Han hade god ordning på allt med ett arkiv och korrespondens med konstnärer från 1967 till 1987, berättar Martin Sundberg.

År 1987 avslutade Carl-Johan Bolander galleriverksamheten, men fortsatte att ha kontakt och samarbete med konstnärer samt lånade ut verk till olika utställningar runt om i landet.

Varför ville Carl-Johan Bolander donera sin gåva till Norrköpings Konstmuseum framför exempelvis danska Louisiana? Där lär förmodligen goda relationer med Bo Sylvan, tidigare chef för konstmuseet (och som avgick i protest mot kommunens brist på satsningar red:s anm.), spelat en viss roll.

– Det här är bara början. När utställningen tas ned sätter allvaret igång. Det här är bara toppen på isberget, säger Martin Sundberg.

 

Ulf Gripenholm
Skisser före målningar. Ulf Gripenholm är en av flera konstnärer där stegen i processen visas upp.

 

Salarna visar tidiga verk av konstnärer som Ulf Gripenholm och Rune Jansson, innan han övergick till sparsmakade linjer, eller Erland Cullberg, innan sjukdomen tog över helt.

Att räkna upp alla de 45 konstnärerna som ingår i utställningen känns mekaniskt. Och därmed inte riktigt rättvist.

Istället rekommenderas inte bara ett – utan gärna fler – besök, för att kunna avnjuta denna fina och fantastiska gåva till oss norrköpingsbor och Norrköping Konstmuseum.

© Text: Agneta Östlund
© Foto: Nils Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTMUSEET Norrköping

1 april – 3 september 2017
Gåvan – Carl-Johan Bolanders öga för konst

Verk av Ola Billgren, Lena Cronqvist, Roj Friberg, Hertha Hillfon, Jan Håfström, Peter Tillberg och Hans Wigert med flera.

Intendent: Martin Sundberg
Konservator: Johan Roos
Tekniker: Anders Appelgren, Mats Arvidsson
Emmy Ekecrantz, Örjan Söderholm, Erik Wahlberg
Kommunikation: Linn Bennich

Testamenterat till Norrköpings Konstmuseum 2016.
Gåvan togs emot av Kommunfullmäktige 29 augusti 2016.

LÄNKAR
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook
Lars Olof Loeld ställer ut på Konstmuseet reportage Kultursidan.nu 6/4 2017
Konstmuseets största donation på 46 år reportage Kultursidan.nu 31/8 2016
Lätt surrealism med mjuk svärta (Lasse Söderberg) recension Kultursidan.nu 29/3 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.