• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

A Lone Smile stark thriller/skräck-debut (recension)

Växelspel. A Lone Smile är Oskar Söderbergs debutroman, skriven på engelska med amerikansk touch.

 

Pendlar mellan vardag och exotisk dramatik

 

RECENSION/NORRKÖPING En djungeltripp utan neuroleptika. Backpackers i okänt land. Vilka är med i sällskapet och vad döljer sig bakom en mans leende? Oskar Söderbergs debutroman A Lone Smile i genren psykologisk thriller/skräck är skriven på engelska, ett djärvt drag.

Oskar Söderberg, till vardags norrköpingsbon Oskar Olsson, väljer sitt andra efternamn när han debuterar som romanförfattare på eget förlag. Trots – eller kanske för – prickarna över ö, som sticker ut i den engelskspråkliga mottagarmiljö han direkt siktar mot. Den psykologiska thrillern A Lone Smile finns både som e-bok och i tryckt upplaga.

Romanen har en vettig uppläggning med en historia som pendlar mellan det vardagliga och det exotisk-dramatiska. Författaren har förmåga att överraska vilket är en stor tillgång, inte minst narrativt då historien sällan tappar i tempo.

Persongalleriet är färgstarkt med typer som ”den inåtvände”, ”den hysteriska kvinnan” och ”den sorglöse playern” men det fungerar oftast mycket bra, liksom språket – engelska med en amerikansk touch.

Författaren kan hålla läsaren i ”limbo” och är som sagt sällan förutsägbar. Det navigeras skickligt mellan berättartekniska och karaktärsmässiga klichéer. Det kunde ibland behövas någon finslipning av den språkliga dräkten men det är ändå smidigt skrivet med många idiomatiska uttryck.

Överlag är detta en mycket stark debutroman. Det gäller bara för författaren att fortsätta slipa på sina språkliga verktyg och inte försaka de små detaljerna, både vad gäller korrektur och narratologiska grepp.

Att skriva på engelska är ett djärvt drag, den är redan stark liksom historiens grundstomme men även här finns det utrymme för ytterligare förbättringar.

© Text: Lars Henriksson

PSYKOLOGISK THRILLER/SKRÄCK

A Lone Smile
Oskar Söderberg
Eget förlag 2017

LÄNKAR
Oskar Söderberg Facebook e-bok

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.