• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Högsta tryck när Storbandet firade 40 år


Can’t Buy Me Love. Lovisa Andersson och Mats Huddén firade ända in i kaklet med fartiga Beatleslåten tillsammans med 40-årsjubilaren Söderköpings Storband.

 

Lovisa Andersson i sitt esse

 

SÖDERKÖPING Det gungade väldeliga i Salong Ramunder i Söderköping i söndags eftermiddag när Söderköpings Storband bjöd på jubileumskonsert. I 40 år har den populära orkestern funnits till. Det har blivit många spelningar, många solister och många turnéer genom åren.

Det var snudd på att taket i Salong Ramunder lyfte när Söderköpings Storband firade sina 40 år i söndags eftermiddag. Salongen var förstås fullsatt. Medelåldern var tämligen hög och det var även entusiasmen. Orkesterns och solisternas insatser belönades med många uppskattande applåder.

 

Palle Eriksson solar
Swingsolo. Jazzprofilen Palle Eriksson är en av de musiker som varit med längst i Storbandet.

 

Söderköpings Storband har funnits i 40 år. Bandet skapades 1977 på initiativ av dåvarande kommunala musikledaren i Söderköping, Hans Nordmark.

Jubileumskonserten inleddes med ett skärgårdsmelodipotpurri. Där visade det sig att medlemmarna inte bara kan traktera sina respektive instrument briljant. De kan även sjunga, bland annat bjöd de på en personlig tolkning av låten om sjömannen Axel Öman.

Fullt ös blev det när Mats Huddén och orkestern fortsatte med Sinatrahiten New York, New York Mats Huddén framträdde både som sångare och  presentatör. Han höll ihop programmet genom att berätta om olika händelser under orkesterns 40 år.

Bandledarna har växlat sedan storbandet grundades 1975. Nuvarande ordförande och repetitör är trombonisten Torvald Gunnarsson.

Jag räknade till sexton musiker på scenen, däribland en kvinna, Ewa Fellnert på barytonsaxofon. Trumpetaren Hans-Åke Landqvist är den enda som har varit med från början. Jazzprofilen Palle Ericson har förstås också varit med ett bra tag.

Söderköpings Storband, eller Sweden Big Band som orkestern också har kallats under sina turnéer, har framträtt i bland annat Lettland, Polen och Ryssland. Och så har orkestern förstås spelat i varenda ort med självaktning i Östergötland.

Repertoaren bestod till att börja med av sju låtar. Nu är man gissningsvis uppe i sju gånger sju.

Samspelet och spelglädjen bland musikerna går inte att ta miste på. Och de har förmågan att förmedla glädjen till publiken.

 

Lovisa Andersson
Vilken röst! Solisten Lovisa Andersson var i sitt esse. I bakgrunden ses trumpetarna Håkan Kyndel och Hans-Åke Landqvist.

 

Som sångsolist medverkade Lovisa Andersson. Att hon var i sitt esse märktes direkt. Vilken röst och vilket engagemang! Hon är en tillgång för orkestern.

Tillsammans med Mats Huddén bjöd hon på extranumret Beatleslåten Can´t Buy Me Love. En härlig avslutning på jubileumskonserten.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SALONG RAMUNDER Söderköping

23 april 2017
Jubileumskonsert
Söderköpings storband 40 år
Konferencier: Mats Huddén
Solister: Lovisa Andersson och Mats Huddén

LÄNKAR
Söderköpings storband hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.