• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Säkert! med hjärtskärande magi på Arbis (recension)


Magi. Säkert! på Arbis rökfyllda scen. Det går inte att förbli oberörd av hennes ljusa röst och hennes klarsynta noveller.

 

Vänners röster ger andra dimensioner

 

RECENSION/NORRKÖPING Klarsynta noveller om livet, relationerna och känslorna. Annika Norlins svenskspråkiga alias Säkert! intog Arbis rökfyllda scen med band och med vänner tidigt på söndagskvällen. Det var lågmält, skört och magiskt.

Du vet jag är ingen mästare på småprat / går alltid för djupt för fort så folk blir bara rädda och drar / dom vill ha nån som är lättsam och jag bara frågar, dom tror dom är i förhör / jag antar jag faktiskt inte vet hur man gör

Det blir ingen introduktion, och inte särskilt mycket mellansnack heller. Kanske får vi redan i första låten veta varför. Annika Norlins sköra stämma leder oss genom en lågmäld söndagskväll i mininovellernas tecken. Många hämtade från nyaste albumet ”Däggdjur”.

 

Säkert!
I goda vänners sällskap. Bandmedlemmen Jacob Nyström (också förbandet Algesten) var en av de goda vännerna som gästsjöng i Annika Norlins låtar.

 

Konceptet är egentligen inte storslaget, Annika har tagit med sig ett gäng vänner på turné för att framföra sina låtar. De turas om att sjunga nakna textrader, och det är vackert. Röstvariationen ger andra dimensioner till låtarna, kanske särskilt de mörkare.

Ändå är det när Annika själv tar plats bakom mikrofonen som de verkligt magiska ögonblicken uppstår. När den hjärtskärande Allt som var ditt framförs uppstår det mest påtagliga.

Storslaget är heller inte ett ord som kan användas för att beskriva konserten, Annika är inte storslagen, hon är något annat. Naken, ärlig, viktig, egen och alldeles underbar, det passar liksom inte att vara storslagen i slarvigt uppsatt tofs och ljusblå finstickad tröja.

“Nu är det så att jag är sjuk, men det betyder inte att jag inte är taggad.” Berättar Annika med ett charmigt norrländskt vis.

Och visst märks det att energin inte riktigt finns där den här kvällen, men Norrköping förlåter henne. Kanske för att hon tidigare sagt att det kanske inte skulle bli någon mer musik, att hon var slut. När det senaste albumet mot alla odds dök upp var det en lättnad åtminstone för mig.

 

Säkert!
Ärlig. Egen. Alldeles. Underbar.

 

Låtarna liknar klarsynta noveller som försöker gestalta livet, relationerna och inte minst de böljande känslorna. Det finns en oumbärlig direkthet, ärlighet i musiken. När den ljusa stämman strömmar från den rökfyllda scenen är det svårt att inte beröras, det handlar trots allt om djupt alldagliga och mänskliga upplevelser att vara nykär, svårigheterna i det sociala samspelet, att bli lämnad, om det onda och det goda i livet. Ibland närmar hon sig en romantik, men mest påminner det hela om en slags allt för självmedvetna dagboksanteckningar.

Det är något särskilt med Annika avslappnade stil, utlämnande texter och norrländska dialekt. Allt hon gör verkar nå rakt in hjärtat. Biljetterna sålde slut för flera veckor sen, och stämningen avslöjar en förväntansfull publik som av de många och långa applåderna att drömma får sina förväntningar införlivade.

Under den sista låten reser sig den sittande publiken för att dansa ut de sista, något hesa, tonerna tillsammans med bandet.

© Text: Emmilie Haglund
© Foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBIS Norrköping

23 april 2017kl 18
Säkert!
Förband: Algesten

PÅ SCENEN
Annika Norlin

Daniel Berglund
Mats Hammarström
Frida Johansson
Jakob Nyström
Lovisa Nyström
Henrik Oja

LÄNKAR
Säkert!/Annika Norlin info Facebook
Algesten/Jakob Nyström info
Arbis hemsida Facebook FB-evenemang
WTM – Vi ostoppbara Hello Saferide recension Kultursida.nu 16/2 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.