• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Renée Flemings farväl till Rosenkavaljeren (recension)


Röda rosen. Markisinnan (Renée Fleming) tillsammans med sin unge älskare Octavian (Elina Garanca). Snart får han ett uppdrag att bära fram en silverros.

 

Sångarnas MetOpera satsar på scen och regi

 

RECENSION/NORRKÖPING De unga vinner alltid över de gamla. Baron Ochs unga sändebud förälskar sig själv i den vackra och rika flickan. Med lördagens direktsända föreställning av Richard Strauss Rosenkavaljeren tog hyllade operasångerskan Renée Fleming farväl av Metropolitans överdådiga scen och publik.

Rosenkavaljeren innehåller fin om än ”dekadent” sen romantisk musik men är i svårt behov av strykningar. Sångligt är Metropolitan Opera närmast oklanderlig men satsar ändå mest på det sceniska. Några scener är riktigt roliga, ”sådana gracila händer ser man sällan hos borgarklassen” som den äcklige baronen säger när han ska gifta sig till pengar hos just denna klass.

 

Rosenkavaljeren
Potent. Baron Ochs (Günther Groissböck) är alltid redo att fyra av sin kraftpjäs. Även om den vulgäre baronen går miste om den unga bruden så tar han hem showen.

 

Sceniskt anknyter Rosenkavaljeren till operans äldre tradition att låta yngre män spelas av kvinnor, något som (post)moderna regissörer kastat sig över i tidens anda, ibland i strid med syftet med traditionen. Elina Garancha spelar dock bra som ung adelsstropp, markisinnans unge älskare. För att sedan lura baronen klär hon ut sig till kvinna och då får vi se hur hon ”egentligen” ser ut.

Ändå tillhör operan Baron Ochs, mycket välspelad av Günther Groissböck med något torr men effektiv röst (partiet går så lågt att det är i stort sett omöjligt).

Hur som helst spelar Richard Strauss många wienervalser á la sin mer kände namne Johann, något som inte fanns på det 1700-tal som operan utspelas i. Någon sed att en ung adelskavaljer skulle ge en silverros till bruden innan högreståndsbröllop fanns inte heller, men det ”kunde” varit så.

Det var ändå ett fint avsked av den stora sopranen Renée Fleming, operans Grande Dame, som sjöng Markisinnans roll. Hennes enda ”fel” är att hon är så smakfull att det ibland blir något tråkigt och showen stals av den vulgäre baronen.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Metropolitan Opera

CNEMA Norrköping samt FOLKAN BIO Gusum

13 maj 2017
Rosenkavaljeren

Musik av Richard Strauss, libretto av Hugo von Hofmannsthal
Livesändning från Metropolitan Opera, New York via Folkets hus och parker
Dirigent: Sebastian Weigle
Regi: Robert Carsen
Scenografi: Paul Steinberg
Kostym: Brigitte Reiffenstuel

MEDVERKANDE
Marskalkinnan (die Feldmarschallin): Renée Fleming
Hennes ung älskare Octavian: Elina Garanca
Gamle Baron Ochs: Günther Groissböck
Unga Sophie: Erin Morley
Sophies far Faninal: Marcus Brück
En sångare: Matthew Polenzani
samt Metropolitans kör och orkester

LÄNKAR
Renée Fleming artikel/NYT
Rosenkavaljeren Wikipedia
Live på Bio hemsida Facebook
Metropolitan Operan hemsida
Lars Henriksson – Operalaven hemsida
Cnema hemsida
Folkan Bio hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.