• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mod & Medmänsklighet på Stadsmuseet


Kartongliv. Fragmentarisk och skör, sammanställd av återvunnet material väcker utställningen Mod & Medmänsklighet tankar och känslor på Norrköpings stadsmuseum.

 

Kartongen är deras allt och nära nog intet

 

NORRKÖPING Resignerad? När flyktingar betraktas som anonyma massprodukter kan det vara dags att ta Mod till sig och öppna en burk Medmänsklighet. Med utställningen Mod & Medmänsklighet vill konstnärerna Sira Jokinen Lisse och Danko Lisse Cruz få publiken att börja samtala.

Som små kantiga jollar i en damm fyller bruna kartonger golvytan i utställningsrummet Hyllan på Stadsmuseet. Kartongerna står i små grupper, två och två, några stycken eller så många som fem. Som familjeporträtt.

De står på högkant. På toppen av varje kartong ligger ett klädesplagg, ett litet kort med en text som på några få rader rymmer ett helt liv – Pojke 16 år/Föräldrar och bröder döda/Vill bli skådespelare och känd/Är alltid hungrig och rädd – och en liten handgjord ask utan lock.

I asken ligger ett litet föremål, det kan vara en klocka, en legogubbe, ett hårspänne. Där är ännu en text, en kort dikt eller önskningar. Och ett foto av ett barn.

 

Mod & Medmänsklighet
Storebror och lillasyster. Så här kan en kartongfamilj se ut.

 

Det lilla svartvita fotografiet sammanfogar detaljerna till en helhet. Varje kartong står för en individ, en gång ett älskat litet barn med tro och trygghet. Nu osäker och utan balans, utan hemrätt på jorden. Som om den lilla kartongen är deras allt och nära nog intet.

– Fotografierna är äkta men det är en konstnärlig gestaltning, säger Sira Jokinen Lisse, som guidar i sin och maken Danko Lisse Cruz utställning på Stadsmuseet.

– Vi kan inte prata om flyktingar som om anonyma produkter. De är ju mammor, pappor, bröder och systrar.

Mod & Medmänsklighet visades på K-ringen i Motala för ett år sedan. Här på Stadsmuseet i Norrköping har den växt sig större, inte minst kartongerna är fler och många bär vuxna kvinnors namn.

– Jag jobbar med kvinnor och mammor i Motala. Vi skapar tillsammans, förklarar Sira Jokinen Lisse.

Träffarna hålls på öppna förskolan för att underlätta för kvinnorna att komma ut och umgås med andra. Hon har intervjuat dem och lagt till just deras berättelser och tankar. Men om de förbjudna tankarna på den halva familj som är kvar i ett förött hemland vill de inte tala högt. Det är enklare att hålla sig till ett gripbart nu, att lägga framtidshoppet hos de barn som är här. Att vara tacksam.

 

Mod & Medmänsklighet
Viloplats. På några platser i utställningen finns små barnskor. På väggen hänger tavlor, collage med bilder och siffror som hämtats från reklamblads prisuppgifter.

 

Utställningen tog sin början med tankarna kring flyktingarna som tog sig över havet när alla legala vägar till Europa stängts. Bilden på den drunknade treåringen Alan blev avgörande, den har lämnat spår. Små skor finns på några platser i rummet, de är gripande. Starkaste intrycket ger skon som vilar på sandbottnen i en hög vattenfylld glasburk. Ett flöte sticker upp vid ytan, som en signalboj – ”hallå, här!”

– Vad är det för värderingar vi har idag? Har vi inte råd när allt handlar om pengar, frågar Sira Jokinen Lisse.

Konstnärens finska bakgrund gör det lätt för vårt samtal att minnas det Sverige som öppnade hemmen för barnen som flydde undan kriget i Finland. Sedan dess har vi klarat av många flyktingvågor. Ända fram till nu.

På väggarna hänger tavlor, collage av återvunnet material. Porträtt klistrade på brunt papper och med prisuppgifter. Som om människor kan köpas och säljas per kilo.

 

Mod & Medmänsklighet
Dunderkur. Mod & Medmänsklighet finns på burk, gör allt mer möjligt.

 

Utställningen är fragmentarisk och skör, färgställningarna bottnar i brunt, klädesplaggen är dova. Då är de rosa och ljusblå konservburkarna i snygg designmonter ett lyckopiller. Ett humoristiskt inslag med allvarlig tanke bakom.

– Jag tycker att värderingar som mod och medmänsklighet kommit på undantag, säger Sira Jokinen Lisse och lyfter fram en burk.

Den är ljusblå och rymmer det Mod som hon tänker att många behöver för att våga kliva fram och ta ansvar. De rosa burkarna rymmer Medmänsklighet, en riktig dunderkur fylld av empati, kunskap, mod, kärlek och egenmakt.

Såväl Mod som Medmänsklighet är till salu för envar som saknar det.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSMUSEET Norrköping

3 juni – 13 september 2017
Mod & Medmänsklighet
Konstutställning
Sira Jokinen Lisse och Danko Lisse Cruz

LÄNKAR
Sira Jokinen Lisse och Danko Lisse Cruz hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.