• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Svängande iLife går hela vägen i mål (recension)


Framtidsnu. Lisbeth (Alma Mörnås) kastas mellan det 1950-tal hon växer upp i och 2017 hon kommer till, där teknikforskaren Sysca (Elin Gripenblad) driver på. Med på bilden är även Alva Severin och Julia Nilsson.

 

Rörig, levande, lekfull och aktuell

 

RECENSION/NORRKÖPING En mash up mellan 1950-tal och 2017 är temat i Film & Musikgymnasiets musikal iLife. Det är en något rörig föreställning som dock känns levande, lekfull och aktuell. Trots att den skrevs redan för fem år sedan då den hade urpremiär av det årets elever.

Den gången regisserade Nettan Lekström som också skrivit musikalens libretto, men i år var det nya läraren Jacob Sjöbergs tur att ta sig an uppgiften att leda Scen & Artistlinjens gymnasietvåor genom årets slutproduktion.

Tillsammans med elever från skolans programlinjer Film & Visuell design och Musik och Ljudproduktion hade de skapat en svulstig och svängande musikalupplevelse med musik skapad av läraren Lasse Peterson.

Den handlar om sjuttonåriga Lisbeth som bor i San Fransisco och är teknikintresserad. Något som inte var speciellt vanligt på den tiden. Hon gör en resa både geografiskt och mentalt och hamnar på något underligt vis i Norrköping 2017 och får uppleva hur tekniken tagit ett ordentligt kliv framåt i utvecklingen.

 

Jacob Bergström (i bakgrunden)
Detalj. Jacob Bergström håller en drakfrukt i handen.

 

Att skriva föreställningar för skolsammanhang eller hitta dylika är svårt, det vet jag av egen erfarenhet, och detta var inget undantag. Om det berodde på manuskriptet i sig eller hur en valt att berätta historien låter jag dock vara osagt. Det som blev mest påtagligt av att det var just en skolproduktion var att det till slut blev en lagom rörig tillställning. Trådarna fladdrade löst lite här och var och knöts i slutet ihop alldeles för snävt och snabbt för att jag riktigt skulle hänga med och känna mig fullt tillfreds.

Att musikalen utspelar sig i två olika tidsperioder med flera hastiga tidshopp kan ha varit den springande punkten, vilket tyvärr är en brist på manusnivå.

Något jag dock älskade och som eleverna förvaltade väl utifrån manus var den träffsäkra humor som medföljer när en 1950-talsmänniska förflyttas in i vår moderna tid och plötsligt ska förstå sig på appar, MMS, SMS och till råga på allt alla olika sorters kaffe – eller namnen på dem i alla fall. Det var nästan som när jag samtalar med min mormor.

Att musikalen är skriven redan för fem år sedan förvånar mig något då den fortsatt känns aktuell och om inte till och med något mer verklig än vad den kanske var då.

 

Elin Gripenblad i stolen
Eftereffekt. Lisbeths upplevelser vid läkarbesöket kan eventuellt ha påverkats av föregående kvälls Dreamlife.

 

I den moderna tiden i Norrköping får Lisbeth genom några vänner uppleva ett nytt spel som heter ”Dreamlife”, vilket går ut på att en sätter på sig ett par VR-glasögon och bara tänker på det en vill ska hända och så händer det i spelet. I de fall effekten efter spelandet ska sitta i lite längre är det en fördel att ha ätit av den något suspekta drakfrukten och dricka något mystiskt extrakt.

Mina tankar förs till filmer som till exempel Gamer (2009) där Gerard Butlers karaktär befinner sig i ett våldsamt spel och styrs av en teknikintresserad ungdom i den ”riktiga världen” och att det som för fem år sedan verkade ganska avlägset och otroligt i dag ingår i mångas vardag.

Kostymen ser påkostad och genomtänkt ut och eleverna på Film och visuell design har gjort riktigt häftiga kulisser som slår an en ton i scenerna. Tyvärr försvinner en del repliker i glappande mikrofoner och ljudet är inte alla gånger på topp, men sånginsatserna är det inget fel på!

Det är en föreställning som täcker många områden i en sjuttonårig flickas liv. Relationen till föräldrar, syskon, vänner och så den där kärleken. Och oavsett om en spelar ”Dreamlife” eller uppföljaren ”Reallife” så går musikalen iLife hela vägen i mål.

© Text: Carl Adam Tillberg
© Foto: Samuel Claesson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LILLA TEATERN Norrköping

2 – 4 juni 2017
iLife
Musikal
av Nettan Lekström (text) och Lasse Petersson (musik)

Regi: Jakob Sjöberg
Koreografi: Jenny Silfvenius
Kapellmästare: Lasse Petersson
Prod: Film- och musikgymnasiet

MEDVERKANDE
Andraårselever på Film- och musikgymnasiet

LÄNKAR
Film & Musikgymnasiet hemsida Facebook
FMG:s tvåor ger musikalen iLife nytt liv reportage Kultursidan.nu 30/5 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.