• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tjocka släkten med Kalbo väl värd besök (recension)


Pappa! Dottern Laila kommer hem efter flera år. August förskräcks över den fina damens fasoner. I rollerna Frippe Pettersson, Jenny Silfvenius och John Hedman.

 

Tight timing och trovärdig 1930-talskostym

 

RECENSION/NORRKÖPING Röda rosor mot gul vägg och vit trädgårdsmöbel. Kulturföreningen Kalbokultur bjuder på Gideon Wahlbergs folklustspel Tjocka släkten. En fars där rik spelar fattig och fattig rik och där allt ordnar upp sig till sist.

Kulturföreningen Kalbokultur gör det igen. Ger oss en somrig jordgubbstårta i form av folklustspel, inklusive riktigt gott kaffe och bullar i pausen. Även filtar tillhandahålls och sveps om bakar för säkerhets skull. Ordning och reda även runt och bakom scenen! Förra året upplevdes problem med att höra och se från vissa sittplatser, men nu har detta lösts med stolar i nivå. Ljudet kom ända fram till bakre raden.

Röda rosor mot gul vägg tar emot inne i charmfulla Knäppingsborg. Scenens vita sittgrupp, prydd med pelargoner och duk på bordet, för mig genast till mormors 1930-tal. Barndomens saft under äppelträdet. ”Inte nubbla” sa mormor så att vi inte skulle tappa oss själva eller brickan i alla trappor på väg till trädgården längst ner, döpt av mig till Underträdgården.

 

Tjocka släkten
Mabel gör entré. Och August hittar en gammal flamma. I rollerna Lotta Månsson och John Hedman.

 

Kalbokultur tappar inget. Vi ser rutinerade skådespelare som, på både proffs- och fritidsbasis, skaffat sig ypperlig känsla för mimik och timing. Ett plus för tydlig artikulation. Att vi bevistar en premiär märks förvånande nog inte alls. Det är samspelat och dråpligt. God energi från alla på scenen.

Det spritter av allehanda känslor i kroppar och sinnen och vi får följa med. August (John Hedman) har härlig sågnings-tourette i armen och Mabel (Lotta Månsson) samt Fina (Anki Wastesson) lyckas med varje ansiktsmuskel låta oss ana vad som pågår i deras inre. Skickligt.

Direktör Furuhed (JB Olofsson) med sonen Axel (Jacob Sjöberg) är stabilt kloka och väl värda den maktposition de innehar. Publiken sköter sig också och applåderar vid alla nya entréer. Väntade och oväntade pussar och ivriga ben på kaffebordet får föreställningen att hetta till lite extra ibland.

Regissör Frippe Pettersson, som förefaller nöjd och avslappnad efter premiären, medger att de repeterat ordentligt och ibland lyft ur vissa scener för att ytterligare putsa på timingen.

 

Tjocka släkten
Blåbärsduett? Rar romantik med Ellen Mattsson och Elias Dahlgren.

 

Manusförfattaren Gideon Wahlberg (1890-1948) serverar förvecklingskomedi där rik spelar fattig och fattig rik. Portvakt blir direktör och välbärgad son blir chaufför och tvärtom. Men vi hänger med!

Manuset är tydligt och dessutom rikt med flera meningar som smakar extra gott, exempelvis när chauffören Wehlander (Elias Dahlgren) skyddar sin blivande hustru Lisa (trovärdigt och finmejslat porträtterad av Ellen Mattsson) mot den slingrigt pigge chaufför-charmören Julius (Johan Pettersson) genom att på skönaste norrländska ryta: ”Vad har herrn på mitt blåbärsställe att göra?”

Sång och dans är njutbara inslag som skänker variation och Wahlberg får orden ”pillepill på dig” att låta fullständigt naturliga i en låttext. Det är trevligt med en avslappnad kapellmästare på plats.

Mask och kostym har, märk väl, gjort ett stort arbete med hela ensemblen. De färgstarka och roliga släktingarna från Mjölby har fått lite extra makeup, som hämtad ur Löjliga familjen.

 

Tjocka släkten
Pillepill. En fånig flört kan leda långt i trädgårdsmöbeln. I rollerna Johan Pettersson och Lieze Broeders.

 

Jag ler ofta fånigt, skrattar ibland högt, gläds åt kärleksparen och känner mig närvarande i stunden. Kanske är det helt enkelt detta som är meningen med folklustspel. Att bara få vara, i sinnesfrid. Mindfulness med hjälp av teater.

Och skulle du vara drabbad av kärleksbrist tröstar portvaktens tjusiga dotter Lailas (Jenny Silfvenius) ord: ”En dag kan det väl bli vår igen”.

© Text: Eva Moberg
© Foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KNÄPPINGSBORG Norrköping

1 – 22 juli 2017
Tjocka släkten
Folklustspel av Gideon Wahlberg
Regi: Fredrik Pettersson
Scenografi: John Hedman och Frippe Petterson
Kostym och rekvisita: Kerstin Hedman
Mask: Anna Andersson
Kapellmästare: Alexandre Ambec
Prod: Kalbokultur

SKÅDESPELARE
Fredrik Pettersson
Anki Wastesson
Jenny Silfvenius
Jakob Sjöberg
John Hedman
Lotta Månsson
Janne Gustavsson
Annicka Ljung
Lieze Broeders
Johan Pettersson
Elias Dahlgren
Ellen Mattsson
J-B Olofsson

 

PUBLIKRÖSTER

”Vilken fin premiärkväll!”

”Bara miljön är så härlig.”

”Så mycket jobb de lagt ner.”

”Det är roliga skämt, inte plumpa.”

”Ett stort plus för kostymeringen.”

”En lång pjäs, men inte uttråkande.”

LÄNKAR
Kalbokultur hemsida Facebook FB-evenemang
Strax får han Tjocka släkten på halsen reportage Kultursidan.nu 27/6 2017
Teatern flyttar ut i sommarlänet 2017 listan Kultursidan.nu 2/6 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.