• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lekfull blåssaga med Musikplåstret (recension)


Aj! Katarina fick ont. Staffan hjälper i barnkonserten Musikplåstret – Blås på det onda.

 

”Hur känns det nu då?”

 

RECENSION/NORRKÖPING Krasch! Aj så ont det gör på Katarina. Staffan vet hur han ska hjälpa, han blåser på det onda. Ur den vardagliga händelsen växer en lekfull musiksaga. Musikplåstret är årets barnkonsert med Östergötlands Musikdagar.

Klirr och krasch, något som gått sönder. Inte är det Katarina som tur är, det räcker med att hon har ont. Och Staffan vill så gärna hjälpa. Han blåser. Han visslar. Han tar fram blockflöjten och blåser på det onda. Hjälper det? Bara lite.

Då tar han fram saxen. Hur ska en sax hjälpa? Jamen det är ju en saxofon så klart.

 

Musikplåstret
– Aj, nu fick jag ont i öronen också, klagar Katarina.

 

I små steg och med korta melodier växer barnkonserten Musikplåstret – Blås på det onda fram. Katarina Aronsson och Staffan Mårtensson har tidigare framfört den på Kungliga Operan där de arbetar. Förra årets barnkonsert Vad har du i tratten? som beställdes av Östergötlands Musikdagar plockades sedan upp av Operan. I år var Operan först ute.

Svart rock och med Jönssonligans Sickan-mössa på huvudet. Staffan Mårtensson, som här är mest känd som Musikdagarnas konstnärliga ledare, ser lite lustig ut. Ur ena fickan kommer blockflöjten. I ryggsäcken hittar han saxofonen. Och ur långrockens djup plockar han svarta rundstycken med metallbeslag och sätter ihop.

– En kikare, ropar ett barn från publiken, som fyller Konstmuseets filtar och stolsrader ända opp i topp.

Och visst kan han kika genom instrumentet. Fast när det är färdigbyggt är det inte en trumpet, inte en flöjt… men en klarinett.

 

Musikplåstret
Kikare! Men Staffan plockar fram mer ur rocken.

 

Musiken då? Från inledande Idas sommarvisa, följt av svängig jazz – ”Aj, nu fick jag ont i öronen också” – går musiken över till den klassiska musiken. Några av den västerländska musikens mest kända takter presenteras för de unga lyssnarna. Lite Nötknäpparsvit, lite Bolero, lite Bergakungens sal och mer därtill. Staffan växlar mellan blåsinstrumenten och Katarina slår en rytm eller klingar med en bjällra om så behövs.

Aktörerna har öppna öron och ögon, fångar upp publikens kommentarer. När sedan berättelsen går över i ”musiksagan” om Trollflöjten, med prins Tamino och Pamina, Papageno, Nattens Drottning och trollkarlen Sarastro, ökar publikkontakten.

– Har ni sett en orm? Hur låter den?

Fåglar då? Gökar och kråkor hörs i Harlekinen och följs av Fågelfångarens tema, det som slutar med ett kvillrande på panflöjt.

– Hur känns det nu då?, frågar ett barn med gott minne.
– Jo tack, det känns lite bättre.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN 
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTMUSEET Norrköping

15 augusti 2017
Musikplåstret – Blås på det onda
Konsert för barn, 3 – 6 år
Katarina Aronsson och Staffan Mårtensson


Arr: Östergötlands musikdagar

Konserten ges även på Sagateatern i Linköping 16/8 kl 10

LÄNKAR
Staffan Mårtensson hemsida
Östergötlands Musikdagar hemsida Facebook FB-evenemang
Bedårande inledning på Musikdagarna recension Kultursidan.nu 13/8 2017
Östergötlands Musikdagar tar sig ton reportage Kultursidan.nu 6/8 2017

Bookmark the permalink.

Comments are closed.