• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Statera i Maj Wechselmanns Moa-film


Surbulle. Carina Perenkranz och Agneta Skarp demonstrerar hur textilarbeterskorna var klädda omkring förra sekelskiftet. Randigt, rutigt i dova färger, långkjol och förkläde, med franssjal mot kylan och självklart huckle på huvudet.

 

”Dags att visa hela historien om Norrköping”

 

NORRKÖPING Det är dags att göra en film om Moa Martinson. Om hennes liv och skrivande, om underklassen och kvinnorna. När Maj Wechselmann kallar till hjälp för att spela in en viktig scen i Norrköping behövs många som ställer upp en tidig oktobermorgon. I måndags gavs en introduktion vid en presskonferens på Cnema.

 

Maj Wechselmann,
Flitig. Dokumentärfilmare Maj Wechselmann slog igenom med en kritisk film om Viggen-projektet 1973. Tidigare har hon bland annat gjort intervjufilm om Sydafrikas apartheidregim, om Bangs liv. Nu är det hög tid att göra första dokumentärfilmen om Moa Martinson.

 

Författaren Moa Martinson skrev ur barnens och kvinnornas perspektiv i en tid präglad av tuffa levnadsförhållanden, där arbetarkvinnorna stod allra längst ned på skalan. Hennes liv skildras nu i en ny produktion för SVT:s K-special. Maj Wechselmann är regissör och har skrivit manus. Ett manus som delvis är rent dokumentärt och delvis ett dokudrama.

Den sjunde oktober är hon på plats i Norrköping, där Moa Martinson spenderade en stor del av sin barndom, för att spela in en scen i industrilandskapet. Scenen i sig bygger på ett par av de texter som rör hennes mors tid i textilfabriken. Nu letar de lokalt efter statister som är intresserade av att vara med.

Regissör Maj Wechselmann tycker att det är viktigt att lyfta Moas historia.

– Det som är unikt med Moa är att hon kommer från ett underprivilegium, med en ogift mamma som jobbade helgpass på en fabrik. Syftet är att det ska bli en manifestation. Det är dags att visa historien. Visa det som är Norrköping och inte bara Norrköping när det skulle vara fint.

Med sig i Cnema har Maj fem andra starka kvinnor som är med och möjliggör projektet.

 

Ur trailern inför Moa-filmen
Torpet. Maj Wechselmanns trailer innefattar en stark skildring av hur det gick till när Moa Martinson ensam födde sitt femte barn, något författaren själv beskrivit. Dessutom scener från repetitioner i Vårdsnäs samt gamla foton.

 

Ebba Witt-Brattström är litteraturprofessorn som doktorerade med en avhandling om Moa Martinssons författarskap. Fastän hon har arbetat med Moas liv i över 40 år blir hon väldigt tagen av att se trailern som Maj Wechselmann visar i syfte att väcka intresse för projektet.

– Moa är den enda som beskriver ur kvinnornas och barnens perspektiv. Hon är den första svenska författaren att skriva en realistisk förlossningsskildring.

Hon berättar också om det motstånd Moa Martinssons författarskap väckte hos vissa, att verkligheten inte fick ta plats. Men Moa har lästs och älskats och inspirerat andra stora skribenter och legat som grund för den socialmodernism som är tidstypisk för svensk litteratur.

– Det gav skjutsen om folkhemstanken, att ingen ska behöva ha det så som Moa berättar, understryker Ebba Witt-Brattström.

20 amatörskådespelare och en stor kör repeterar i Vårdsnäs utanför Linköping. Maria Winroth har skrivit bygdespelet Ho’ ska heta Helga om Moa Martinssons liv som har premiär i höst. I pjäsen har hon valt att lyfta Moas första tid i livet och om modern Kristinas graviditet samt de problem som kommer med det. Scener från repetitionerna ingår i filmtrailern.

– För mig som kvinna är hon en länk till kvinnans historia, arbetarförfattarskap och den lilla människan. Hennes liv berör alla. Det handlar om medmänsklighet, säger Maria Winroth.

Pjäsen kommer att spelas i både Bjärka-Säby söder om Linköping och på Teater Bråddgatan 34 Norrköping i oktober och tanken är att vi som tittar ska lära oss vad som formade Moa som ung.

 

Carina Perenkranz, Agneta Skarp, Maj Wechselmann, Elisabet Hellman, Maria Winroth och Ebba Witt-Brattström
Kvinnor för scen. Carina Perenkranz, Agneta Skarp, filmregissören Maj Wechselmann, Elisabet Hellman (skymd), Maria Winroth och Ebba Witt-Brattström. Alla ger sitt bidrag till filmen om Moa Martinson.

 

Elisabet Hellman är ledare för Norrköpingskören Damkören som direkt bestämt sig för att delta i filmprojektet. Elisabeth, som påminner om hur Damkören alltid står vid Moa Martinsonstatyn på Grytstorget vid Nyårspromenaden, har även tonsatt en av Moas dikter, som handlar om väverskorna.

Ansvarig för att hitta statister till scenen är Carina Perenkranz, som i vanliga fall arbetar som skådespelare, regissör och producent för Chopp Event. 200 kvinnor, pojkar och flickor som vill agera statister i projektet sökes.

– Vi söker folk från skolor, körer och teatergrupper. Alla som känner att de är intresserade. Jag tror det är många som vill vara med och därför säger jag – först till kvarn.

Som statist får man gärna ta med sig egna kläder till inspelningen. Agneta Skarp, som är kostymör på Östgötateatern, har letat igenom teaterns lager och hittat många långa kjolar och sjalar som passar tidsepoken. Fler kläder behövs dock. De kläder som är tänkta ska se ut som typiska arbetarkläder, enkla blusar utan ringning och kanske någon frans-sjal.

– Kläderna ska vara i tunga material i dova färgtoner. Tanken är att det ska bilda en grå massa.

 

Frida Nyström
Kvartersteatern har berättat om Moa Martinson och om Norrköpings historia tidigare. Frida Nyström räknar med att många medlemmar i den stora amatörteaterföreningen vill delta i filminspelningen.

 

Kvartersteaterns verksamhetsledare Frida Nyström tycker att projektet låter spännande och tror att många från hennes organisation kan vara intresserade att att medverka som statister.

– Vi har 150 medlemmar och många är kvinnor och barn. Jag hoppas på att vi kan få in många i masscenen den sjunde oktober.

Intresset för Moa Martinson finns sedan tidigare inom föreningen och för några år sedan gjorde de en pjäs om henne.

Moas rosor spelades för ungefär 12-13 år sedan och utgick från boken Kungens rosor. Den kretsade kring världsutställningen i Norrköping och skildrade Moas ungdom.

Den färdiga filmen är tänkt att bli en biografi över hela Moas liv och Maj Wechselmann uttrycker förhoppningar om att filmen även ska kunna gå upp på biografer. Möjligheten till detta beror på vilka resurser som finns. Hittills har projektet fått bra med stöd, 50.000 kronor från Norrköpings filmfond, men främst värdesätter Maj Wechselmann stödet från lokala föreningar som ställer upp på olika vis.

Tanken är att historien om Moas liv, och den klasskildring och kvinnosyn som det präglades av, ska kunna nå ut till alla.

© Text: Kajsa Jansson

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157687676204045

INDUSTRILANDSKAPET Norrköping

7 oktober 2017
Filminspelning

Regi/produktion: Maj Wechselmann

Statistansvarig: Carina Perenkranz

Kostym: Agneta Skarp

Medarr/Engagerade: Studiefrämjandet, Damkören, Marieborgs teaterlinje, Kvartersteatern, Berättarnät Norrköping m.fl.

LÄNKAR
Moa Martinson Wikipedia  Sällskapet
Maj Wechselmann Wikipedia
Vårdsnässpelen Ho’ ska heta Helga hemsida
Carina Perenkranz mejl

Tagged , . Bookmark the permalink.