• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Falun gongskildringar i Galleri Kameleont (recension)


Religiöst måleri. Kinesiska konstnärer i exil har målat verken som skildrar falun gong ur olika aspekter. Ann Carlsson Korneev berättar att vandringsutställningen visats i Stockholm tre somrar i rad. – Första och andra året vågade kinesiska turister inte komma in, men nu den tredje sommaren har de tittat. Många berättar att de känner någon som varit varit utsatt.

 

De har förfrämligats, förföljts och dödats

 

RECENSION/NORRKÖPING Hur kan man påverka sin omvärld? Med fredliga medel – tal, artiklar, demonstrationer, sittstrejker. Falun gongutövare i exil slår larm genom konstens bildspråk. Varning för obehagliga bilder.

I min recension är jag kritisk mot delar av utställningen vilket även slår mot delar av Falun gongrörelsen. Jag har idag 20/8 2017 fått ett svar på denna kritik av min guide i utställningen. Det svaret publiceras nedan i direkt anslutning till texten. 

Galleri Kameleont har upplåtit sina rum för inhyrda utställningen ”The Art of Zhen Shan Ren”. På svenska står orden för ”Sanningens, godhetens och tålamodets konst”. Det är ett urval målningar som skildrar dels vad Falun gongutövare är och gör, dels visar förföljelsen av rörelsens utövare i Kina.

Om man så vill kan allt mänskligt betraktas som politiskt. Blomsterbilder. Leenden. Generationsmöten. Sorg. Kulturen, inte minst, är för många en plats för påverkan, uppvaknande, kan rentav vara ett slagfält.

Långsamt pågående katastrofer eller brott mot mänskliga rättigheter hamnar inte så ofta högt i nyhetsmedia. Om detta talas även tyst i mitt informationstäta Facebookflöde, men det är ju mitt eget fel. Mina egna klick idag styr vad jag får imorgon enligt algoritmernas tunnelskapande beräkningar.

För att få veta det jag som medmänniska i världen behöver veta måste jag alltså ta mig till galleriet. På vägen dit vaknar minnet av en annan vittnesskildring som under tidigt 1990-tal visades, jag tror det var på Stadsbiblioteket. Det handlade om Jehovas vittnen som utrotades i Nazityskland – svartvita bilder, namn, datum. Resten fick jag tänka ut själv. Bra? Ja, det dokumentära tillvägagångssättet var starkt genom sin enkelhet.

Grunden för anklagelserna var densamma som för Förintelsens judiska offer – de satte Gud istället för lojaliteten mot Tyskland och Führern främst. De förfrämligades och dödades.

 

Falun gong-utställning
Martyrer och upphöjelse. Måleriet följer äldre västerländska ideal. Vandringsutställningen har visats i flera städer i Sverige. En gång fick ett kommmunalråd ett samtal från kinesiska ambassaden om det olämpliga i att engagera sig i utställningen.

 

Ett annat minne är en balettföreställning med kinesiska dansare som gavs i Stockholm för flera år sedan. Med den klassiska balettens rörelsespråk skildrades skräcken när någon avslöjades som Falun gong-utövare, hämtades från sitt hem och fängslades. Bra? Nja, visst kunde de dansa men jag har lite svårt för plakatpolitik som skriver mig på näsan. Och för klassisk balett.

Skulptören och Falun gongutövaren Ann Carlsson Korneev blir min guide i utställningen. Falun gong gjorde henne snabbt frisk efter en svår hjärnskakning som bedömts ge livslånga men. (Skillnaden mellan den kinesiska medicinen mot exempelvis indisk yoga, är enkelt uttryckt kinesiska meridianer, linjer genom kroppen, mot indiska chakran). Hon hade utövat metoden i flera år när förbudet kom i Kina 1999.

– Jag blev förvånad, det är ju något bra. Det bygger på Kinas gamla traditionella taoism som rensades ut under Maos Kulturrevolution.

Ann Carlsson Korneev beskriver hur traditionella utövare, som levde kvar i otillgängliga berg, moderniserade och utvecklade Falun gong. Metoden anpassades för vanligt folk, de skulle inte behöva bli munkar eller nunnor i det kommunistiskt ateistiska Kina. Trångbodda kineser samlades i parkerna, som qi gong-utövare alltid gjort.

– Det spred sig snabbt i Kina. Polisen blev nervös med stora folksamlingar med tusentals i parkerna.

 

Falun gong-utställning
Svastikor i den kinesiska målningen till höger. I Asien har den inte samma nazistiska koppling som den fick i 1900-talets Europa. – Hitler visste vad han gjorde när han stal solkorset, den starka symbolen som fanns i nästan alla världsdelar för 2.500 år sedan, säger Ann Carlsson Korneev.

 

I galleriets stora rum hänger positiva målningar. Mediterande kvinnor, dock inga massor utan vackra individer. En mamma med sitt barn i en stoppad fåtölj. Lysande lotusblommor och mer andliga aspekter, inklusive ett foto av en Buddhaskulptur.

Bra? Nja, originalkonstverken är kvar i New York. Det vi ser är kopior tryckta på canvas, det blir tyvärr så mycket plattare. Och jag värjer mig mot hur jag ser buddhismen gestaltad som en religion, vilket den ju enligt ur-buddha själv inte skulle vara. Värst är 1800-talspastischen Den heliga Falun-kungen i sin himmel högt över den syndfulla jorden.

Hur många religioner och sekter (förutom bildförbjudande) använder inte liknande motiv.

Varför detta imiterande av äldre västerländskt måleri? Svaret är att de svenska arrangörerna fått rensa hårt när de valt ur vandringsutställningens digra samling plus att de vill nå ut, vara begripliga.

Där är faktiskt två bilder i traditionellt kinesiskt tuschmåleri, för mig en andhämtningspaus. Men en himmel prydd med svastikor stöter mig.

I galleriets minsta rum visas den andra sidan av Falun gong. Förföljelsen. Fortfarande med traditionellt västerländskt måleri. De är obehagligare, ändå så mycket bättre då där finns ett mörkare djup. Där är barnet som växer upp i fängelset med föräldrarna, alternativet är släktingar eller gatan. Kanske en miljon anhängare sitter i fängelse och arbetsläger.

Bäst, i komposition och ljusmåleri med perfekt gestaltning av stoffer och detaljer, är den unga kvinna som fått tillbaka sin man efter fängelsets tortyr. Han ligger död bakom henne inte olik en Kristus som tagits ned efter korsfästelsen. Hon sörjer men visar också på beslutsamhet, hon ger inte upp. De här bilderna handlar om att skapa martyrer som ska väcka medkänsla och förståelse.

Starkast är därför Organskörd. På ett operationsbord ligger en man, han ger ett levande men starkt lidande intryck. En kirurg håller ett blödande rött organ som han just tagit ur kroppen.

– Kinas myndigheter säger att de bara tar organ från kriminella som dömts till döden. Men det kostar att ha folk i fängelse, säger Ann Carlsson Korneev, och tillägger att Falun gong-anhängare är renlevnadsmänniskor, alltså mer lämpade som ”donatorer” än kriminella och missbrukare.

 

Falun gong-utställning
Förföljelse. Längst till vänster en skildring av kampen mellan ont och gott. I mitten den sörjande änkan. Till höger det internationella samfundets upprörda protester mot Kinas organhandel.

 

Intill ligger ett exemplar av boken Bloody Harvest från 2015. Författare är två kanadensare David Kilgour, tidigare statssekreterare, och David Matas, människorättsadvokat. Det är en uppdatering av deras tidigare rapporter om transplantationer med kinesiska organ, en affärsverksamhet som antas omfatta cirka 10.000 operationer per år. Även militären och sjukhusen går runt tack vare organstölder.

– Spanien, Italien och Israel har förbjudit sina medborgare att köpa organ i Kina, upplyser Ann Carlsson Korneev.

Bland allt jag googlat fram i ämnet, Falun gongrörelsen närstående nättidningen Epoch Times lägger sig i topp, finns även en motröst. Artikeln ”Friskis & Falskis” (SDS 2002) är skriven av svenska forskare som läst Falun gongrörelsens upphovsman Li Hong-zhis verk om sin helbrägdagörande metod.

Med hans krav på att vara den som står för den absoluta sanningen är det självklart att Kinas ledare är rädda för Falun gong-rörelsen. Inte minst om den siffra Ann Carlsson Korneev anger stämmer i samband med att hon visat en målning med ett motiv som påminner om en religiös uppenbarelse med väldigt mycket ljus (suck).

– Det har skapats en ritual som gör att man kan säga upp sin lojalitet till partiet. De som gör det känner sig befriade.

Siffran, det tar henne tid att leta fram den så hon ringer upp efter mitt besök, är uppe i 281 miljoner. Det är alltså mer än 25 procent av en miljard kineser. Inte undra på att enpartistaten Kinas ledare är rädda.

Grunden för anklagelserna är densamma som för Förintelsens offer – de har inte satt lojaliteten mot Partiet främst. De har förfrämligats, förföljts och dödats.

Nej. Jag är personligen inte särskilt intresserad av Falun gong. Dess goda sidor handlar om det vi idag känner som mindfulness och hälsosamma rörelser, inte olika yogans. Men rörelsens homofoba och konservativa ledargestalt har obehagliga anspråk på ”sanningen”, vilket skrämmer mig.

Jag tycker inte heller att det är en bra utställning sett ur konstperspektiv. Ett skickligt måleri med redan vunna tekniker. Det stannar vid propaganda.

Däremot är det bra att den gestaltar människorättsbrott som är svåra att få bildbevis på. De kroppar som tömts på livsviktiga organ kremeras omedelbart. Det är bra att den tvingar mig att söka kunskap.

Se den.

Och res aldrig till Kina för att rädda ditt eller ditt barns liv med en njure från en kriminell som dömts till döden. Det är kriminellt att utöva falun gong i Kina. Amnestys beteckning är samvetsfångar.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

GALLERI KAMELEONT Norrköping

16 – 26 augusti 2017
The Art of Zhen Shan Ren

Sanningens, godhetens och tålamodets konst
Utställning som skildrar förföljelse av Falun Gong-utövare i Kina

Prod: Falun Dafa Artist Center i New York
Arr: Konst & Kultur

Kommentar från Ann Carlsson Korneev

Artikeln från Sydsvenska Dagbladet 2002 skrevs under den period när kinesiska kommunistpartiets smutskastning av Falun Gong var som värst, inte bara i Sverige utan globalt. Den har förföljt oss sedan dess. Samtal har gjorts med Sydsvenskan om att få den borttagen. 2016 visades The Art of Zhen Shan Ren i Stadshallen i Lund och Sydsvenskan skrev en bra artikel om den. Därför är det naturligtvis en sorg för oss att du lägger upp den länken i din recension.

Tack och lov har vi trosfrihet i Sverige, men det krävs ofta mod att stå upp för det man tror på, om det har andliga inslag, i ett av världens mest sekulariserade land, Sverige. Den korrekta definitionen av Falun Gong är, vad kineserna kallar en kultiveringsmetod för självförbättring till kropp och själ. Den har rötter i Dao-läran och Buddha-läran, vilken är något helt annat än buddhismen. Buddha-läran innehåller filosofi, medicin, vetenskap m.m. och en liten del av den är religionen buddhismen.

Till sist; Falun Gong utövare har ingenting emot homosexuella, utan visar medkänsla och tolerans med alla medmänniskor. Orden Zhen Shan Ren har bred betydelse. På engelska har man översatt dem till truth compassion tolerance. På svenska sanning godhet tålamod. Orden har en vidare betydelse än vad man kan översätta med ett enda ord. Zhen betyder att vara sanningsenlig både mot sej själv och mot andra. Shan betyder att visa medkänsla, godhet, barmhärtighet, mot allt och alla levande, (till och med mot personal i fängelser, arbetsläger och omskolningscenter). Ren betyder att vara tålmodig, uthållig, kunna uthärda svårigheter.

Det vore inte så dumt men en gnutta mer av Zhen Shan Ren i världen tycker jag.

Svar från Ann-Charlotte Sandelin

Att människan är en andlig sökare och att det finns religioner har jag inget emot. I stort sett alla världens religioner vill göra sina troende till bättre medmänniskor. Jag håller verkligen med om att det behövs mer av sanning, godhet och renhet i världen.

Inte heller har jag något emot meditationsövningar eller fysiska övningar för hälsa och välbefinnande. Däremot har jag svårt för löften om evigt liv på grund av molekylära cellförändringar genom kultivering. Eller totala sanningsanspråk.

Jag har än en gång granskat debattartikeln i Sydsvenskan och jämfört med Falun gonggrundarens egna ord så som de översatts till svenska. För att ge recensionens läsare en möjlighet att göra detsamma har jag ju länkat till båda, nu har jag dessutom förtydligat länken till Li Hongzhis bok genom att sätta den på en egen rad. Har lagt till ytterligare en länk till hans tankar, så som de uttrycks i Hongyin, där han bland annat i en kort text räknar upp ”Världens tio onda”. Eftersom han kräver absolut följsamhet av sina följare, annars mister kultiveringen sin kraft, har de inte mycket att välja på.

Dessutom har jag lagt till en länk till texten om utställningen i Lund 2016.

Det är inte lätt att kritisera en rörelse vars medlemmar är så utsatta som falungongutövarna i Kina. Ingenting kan ursäkta förföljelse, terror, mord och organstöld.

LÄNKAR
Konst & Kultur hemsida
Li Hongzhi Falungong/bok Världens tio onda/Hongyin
Falun gong Wikipedia  Epoch Times
Falun gong: Friskis & Falskis Sydsvenska Dagbladet/2002 Utställningsreferat/2016
Bloody Harvest uppdaterad utgåva 2015  Svensk övers/rapport 2007
Riksdagsdebatt info
Amnesty om falun gong-förföljelser söklista
Galleri Kameleont hemsida
Don’t be a sucker Youtube

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.