• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Barock poesi och musik Som vi vill ha det (recension)


Välläst, ibland vällustigt. Stina von Sydow valde bland Shakespeares sonetter i programmet Som vi vill ha det tillsammans med Östgöta Brasskvintett.

 

Manligt, kvinnligt, kärleksfullt

 

RECENSION/NORRKÖPING Shakespeare sonetter pekar framåt mot barocken. Så gör även landsmannen Dowlands musik. Stina von Sydow var Östgötateaterns bidrag till Östergötlands musikdagar. Östgöta Brasskvintett mejslade ut stämmorna subtilt på Konstmuseet.

Det finns 154 sonetter av William Shakespeare där de tre personerna, författaren, en man och en ung kvinna ofta utbyter analyser av kärlekens väsen. De kan ibland tyckas ”moderna”, möjligen är de mer ”barocka” än typisk ”renässansaktiga”. De pekar framåt som så mycket hos barden från Stratford.

 

Som vi vill ha det
Glänsande stämmor. Östgöta Brasskvintett utgörs av Jan-Åke Hermansson, Erik Rapp, Magnus Matthiessen, Therese Hammarberg och Mikael Wittwång.

 

John Dowland, som ibland uppförts av moderna artister som Sting och den store pianisten Glenn Gould, är också ganska ”barock” och bygger gärna på vissa fasta figurer i basen. Basso continuo (”genomgående bas”, det vill säga generalbas) var tidens tema liksom en förkärlek för molltonarter (Come heavy sleep, flow my tears).

Östgöta Brasskvintett har en imponerande precision och mejslar ut stämmorna subtilt, exempelvis trumpeten och trombonen har sällan fasta roller vilket ger variation.

Just variationen är lite för dålig hos Dowland för att kunna fylla ett helt program. Men Stina von Sydow hade valt några av de mer sällan uppförda sonetterna och läser givetvis ”The ages of man” ur just pjäsen As you like it”; den handlar givetvis om mannens åldrar men flera av sonetterna ger också ett kvinnligt perspektiv.

Det har varit en del tal om frånvaro av kvinnor på årets ”verklista”, men man glömmer att några av de största manliga konstnärerna som Shakespeare, Mozart och Richard Strauss hade goda insikter i kvinnors känslor och tankevärld, vilket vi redan fått uppleva under festivalen.

© Text: Lars Henriksson

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

KONSTMUSEET Norrköping

18 augusti 2017

Som vi vill ha det

Soppkonsert
Texter av William Shakespeare
Musik av Dowland m.fl.
Stina von Sydow
Östgöta Brasskvintett

Arr: Östergötlands musikdagar och Östgötamusiken

Även 17/8 i Vadstena klosterkyrka

LÄNKAR
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook
Östgötamusiken hemsida Facebook
Östgötateatern hemsida Facebook
Östergötlands Musikdagar hemsida Facebook FB-evenemang
Saxofonkvartetten spelade Jan Allard recension Kultursidan.nu 17/8 2017
Georg Riedels musik frälste på Crescendo recension Kultursidan.nu 16/8 2017
Lekfull blåssaga med Musikplåstret recension Kultursidan.nu 15/8 2017
Bedårande inledning på Musikdagarna recension Kultursidan.nu 13/8 2017
Östergötlands Musikdagar tar sig ton reportage Kultursidan.nu 6/8 2017

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.