• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Aspekter på arbetsliv på Arbetets museum


Höstmode. Fotografen Annika Holmér hittade sin pappas bilder på de jobb han gjort som dekoratör. Fotot ingår i Arbetets museum första Dokumentärfotosalong.

 

Första Dokumentärfotosalongen

 

NORRKÖPING Första Dokumentärfotosalongen på Arbetets museum. Bilder av 39 fotografer upptar hela våningsplanet högst upp i Strykjärnet. Här betraktas världen med temat Arbetsliv som raster. Från födelse till död, i bilder som kan vara snapshots eller omsorgsfullt utarbetade kompositioner. Tre bilder kommer att få pris.

– Juryn har valt ut ”Bästa bild” och ”Bästa bild utifrån temat”. Dessutom får besökarna rösta fram ”Besökarnas val av bästa bild”, berättar Truls Olin, vikarierande utställningschef på Arbetets museum.

 

Truls Olin, Arbetets museum
Idéspruta. Truls Olin kläckte idén om Dokumentärfotosalong och har även ingått i juryarbetet.

 

Arbetets museum är i mångt och mycket en dokumentärfotots högborg i Sverige. Här visas flera dokumentärfotoutställningar varje år och här delas Dokumentärfotopriset ut i november varje år. Att bjuda in till Dokumentärfotosalong är en idé så bra att man kan fråga varför den inte funnits tidigare.

Det är Truls Olin, tidigare på pigga kulturhuset Engeln i Katrineholm, som tagit initiativet med 1800-talets konstnärssalonger i Paris som förebild. 90 fotografer, proffs och amatörer, hörsammade kallelsen, skickade in upp till fem bilder vardera. Bilderna anonymiserades för juryn som valde ut de 39 fotografer, som medverkar med en eller flera bilder vardera. De tidigaste bilderna är från 1960-tal.

– Vi ville lyfta temat ”Arbetsliv” så här första gången, säger Truls Olin och påpekar att det är ett begrepp som kan tolkas på många olika sätt, från en arbetsmyra till semesterbilder.

Från födelse till död, motivmässigt är bredden stor. Hilda Arneback har följt tre barnmorskor från Jakobsdal i Finland som pendlar till Umeå efter att deras klinik lades ner. Iréne Karlbom Häll följde arbetet på en begravningsbyrå.

Däremellan, i livet, ser vi Ronny Karlssons Vård anno 1968, ett biträde sköter om en sängliggande patient, en vacker motljusbild som påminner om det sena 1800-talets interiörmåleri.

 

Per Erik Berglund – handskar
Arbetshandskar av Per Erik Berglund. Trädgårdshandske. Målning. Byggarbetare, Murare. SSAB.

 

En bild säger mer än tusen ord är ett banalt och oftast falskt uttryck. Vid pressvisningen är katalogen färdig med namn, bilder och de korta texter som är nycklar till bildernas berättelser. Utmärkt!

Förutom att katalog och hängning inte samverkar, då katalogen planerades innan bilderna hängdes. Jag får bläddra fram och tillbaka för att hitta rätt på informationen. Jag hoppas och tror att besökarna får hjälp med namn till vernissagen.

Den dokumentära närvaron dominerar utställningen. Cyklande brevbärargäng. Trista fikarum prydda med kung Olof Palme. Snapshots från Thailand och Japan, med en fritidsmunk respektive en kostymklädd man som sover på marken. Rapport från att vara utbränd och behöva ta fajten för sina rättigheter.

Någon använder humor. En annan lyckas ge bygget av en ny idrottsplast estetisk spänning. En tredje dubbelfotograferar två snarlika Folkets hus utvändigt och invändigt.

 

Malin Gezelius – Sövd gris och Kalvförlamning
Veterinärjobb. Malin Gezelius visar Sövd gris och Kalvförlamning.

 

Klassiska arbetarbilder – stolta män – finns både i Sverige och i Nigeria. Smuts och renhållningsarbetare finns också över hela världen. De inbjudna fotograferna är från Sverige eller verksamma i Sverige. Några av utställarna har rest långt i skolfotoprojekt, Néha Hirve reste till Indien och fotograferade ensamma nattvakter i gatlampors sken.

Troy Enekvists vackra bilder från Dhakas garveriindustri gestaltar en pågående miljökatstrof av enorm omfattning. Något man måste läsa sig till.

Längst reser Katerina Mistel som tagit de kanske vackraste bilderna. Mapping Europe är ett flera år långt idébaserat projekt som tagit henne till vår världsdels yttersta kanter där hon fått skolungdomar att rada upp sig vid gränsen. Tre stora bilder i strandkanten mot havet, från Lofoten, Island och Korsika ger ett starkt intryck.

Dekorativt, men först och främst idébaserat, jobbar Marie Jönsson med sina matbilder. Råvarorna till maträtter som grekisk sallad har lagts ut och fotograferats mot en färgstark bakgrund. Ett inlägg om riktig mat kontra processad. Konsekvent med detta under stryker fotografen att bilderna inte redigerats eller manipulerats, enbart fotograferats och skrivits ut.

 

Troy Enekvist – Garveri
Hudnära. Troy Enekvist dokumenterade garveriindustrin i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Vackra bilder på dödlig verksamhet.

 

Fotograferna bakom tre vinnande fotografierna belönas med 5.000 kronor vardera i samband med fotofestivalen Spegla som hålls i Norrköping 20–22 oktober. Eva Lindblad, ledare för Spegla, inviger Arbetets museums Dokumentärfotosalong nu på lördag.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Sven Åke Molund och respektive utställande fotograf

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

2 september – 29 oktober 2017
Dokumentärfotosalong

Jury: Göran Widerberg, Dagens arbete, Helga Härenstam, fotograf, och Truls Olin, Arbetets museum

Vernissage 2/9 kl 14
Eva Lindblad, SPEGLA, inviger


UTSTÄLLARE
Mikael Andersson, Lotta Andersson, Hilda Arneback
Tommy Arvidsson, Per Erik Berglund, Ylva Bergman
Annika Björndotter, Troy Enekvist, Henrik Eriksson
Sören Fröberg, Malin Gezelius, Néha Hirve
Annika Holmér, Krister Hägglund, Anders Högmark
Kajsa Juslin, Marie Jönsson, Iréne Karlbom Häll
Ronny Karlsson, Krister Kleréus, Stefan Kristiansson
Martin Kull, Viktor Lindbäck, Mikael Lindström
David Lundmark, Clerus Nelson Nwadike, Björn Nilsson
Staffan Nygren, Katerina Mistal, Anders Roth
David Skotte, Vilhelm Stokstad, Dick Svedenborn
Karin Thoring, Björn Ullhagen, Magnus Wahman
Johanna Wulff, Jan Åhman, Thomas Årebrand

LÄNKAR
SPEGLA hemsida Facebook Instagram
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Aspekter på arbetsliv på Arbetets museum

  1. Pingback: Dokumentärfotosalongen prisade tre – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: SPEGLA Fotografiska dagar för entusiaster – KULTURSIDAN.nu