• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Robyn Backen sist ut i Rejmyre Art LAB


Barn Wall – jag är gla(s)d. Robyn Backens skiss rymmer såväl en faluröd gles laduvägg, som en lek med ordet ”barn”. Texten är ett citat från en film av Roy Andersson. Verket kan ses på riktigt i Rejmyre nu i helgen.

 

”Vad gör platsen med konsten och oss själva?”

 

FINSPÅNG/NORRKÖPING ”Landsbygden är hetare än någonsin.” 10-årsjubilerande Rejmyre Art LAB avslutar säsongens verksamhet med en sista vernissage. Robyn Backen visar verken I am Jet black Glass och Barn Wall – Jag är gla(s)d. Konstnären gästföreläste på Norrköpings Konstmuseum i onsdags kväll.

– Det är otroligt viktigt för konstnärer att få komma till platser där de kan jobba fritt och koncentrerat under en tid. Jag sticker upp fingret i luften och säger att landsbygden är hetare än någonsin, hävdade Helena Scragg, intendent på Norrköpings Konstmuseum som var värd för gästande föreläsarna från Rejmyre.

 

Daniel Peltz och Robyn Backen
Samarbete. Daniel Peltz är en av Rejmyre Art LAB:s verksamhetsledare. Robyn Backen var gästkonstnär för tredje sommaren.

 

Rejmyre Art LAB är ett residens som bjuder in nationella och internationella konstnärer. Genom de tio åren har verksamhetsledarna Daniel Peltz och Siss Westerberg arbetat med platsen som utgångspunkt. Deltagarna har haft teman att förhålla sig till som ”Revolution i Rejmyre” (någon kom på att krossa glas och bygga något nytt av krosset) och ”Kalhygge” (någon sågade ner ett träd och skapade ett konstverk). Vackra båtar eller höga bon i träd blev resultatet ett annat år.

– Vad händer när konsten skapas på landsbygden och inte i första hand är tänkt för konstmarknaden? Vad händer med konsten och vad händer med platsen, med oss själva?, frågade Daniel Peltz uppfordrande när han gjorde nedslag genom åren med bildspelets hjälp.

Rejmyre Art LAB har också ett växande samarbete med Reijmyre glasbruk.

Australiensiska konstnären Robyn Backen känner sig hemma i Rejmyre där sommarens besök är det tredje. Förra året gjorde hon en glaskolv att lyssna i, glaset fick gärna vara färgat i starkt rött. Inspirationen var dubbel – den moderna klassikern Kobra-telefonen och förstås Reijmyres röda glas. Dessutom filmade hon det irriterande långsamma nätet där nyblåst glas får svalna. Vid sitt första besök, 2011, ljussatte hon gamla lagerlokaler som inte längre är i bruk – magiskt vackert.

I år visar hon två installationer, som har beröring sinsemellan. I am Jet black Glass, som även det hämtar inspiration från Reijmyre glasbruk, den här gången formgivaren Margareta Hennix. Det andra heter Barn Wall – Jag är gla(s)d, ett falurött galler av smalhöga bokstäver som solen kan skina genom och låta texten kasta sin skugga: ”Jag är gla(s)d att höra att du mår bra”. Installationerna invigs på lördag och står över helgen.

 

Robyn Backen – Nomanslanding
Nomanslanding. Robyn Backens verk, skapat tillsammans med andra konstnärer, är stort.

 

Allt faller på plats när Robyn Backen visar bilder från sitt tidigare konstnärskap, där hon arbetat med magisk ljussättning och berättande bokstäver i stort format. I Sydney – senare i Tyskland och Skottland – skapade hon tillsammans med andra konstnärer verket Nomanslanding, två stora befolkade halvglober innanför en fasad av metallskimrande galler som öppnades och stängdes där det flöt på vattnet. En stark bild.

Så visar hon en bild av sitt ”hemma”, ett torrt brunt landskap. Kontrasten mot faluröda lador i grönskande omgivningar kan knappast vara större. Detta är vad hon vill förmedla – att se sin vardag, sin plats, med nya ögon.

Det lokala och det globala berör varandra starkt, det är uppenbarligen även Reijmyre Art LAB:s tanke. Konstnärerna gör det klart för oss, ibland vackert, ibland lustigt, dunkelt, men tankeväckande och ofta på helt nytt sätt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


KONSTMUSEET Norrköping

30 augusti 2017
Rural Art
Föreläsning
Daniel Peltz och Robyn Backen

REIJMYRE GLASBRUK Rejmyre, Finspång

2 september 2017 kl 14
”I am Jet black Glass” och ”Barn Wall – I am Gla(s)d”
Robyn Backen
Arr: Rejmyre Art LAB

10–18 Visning av samtliga årets installationer
”Det fanns inget annat att göra med skogen” av David Larsson
”Pausblåsarna” av Sissi Westerberg
”Arbetslinjen” av Mattias Åkesson
Performing Labour – konceptuella produkter från 2016

LÄNKAR
Robyn Backen hemsida
Glasmuseet hemsida
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook
Rejmyre Art LAB hemsida Facebook
Glasblåsarpaus på Rejmyre glasbruk reportage Kultursidan.nu 26/7 2017
Daniel Peltz söker glaset (han kastat) i sjön reportage Kultursidan.nu 22/2 2017
David Larsson och skogen i Rejmyre reportage Kultursidan.nu 10/2 2017
Rejmyre Art Lab reflekterar arbete i glas reportage Kultursidan.nu 27/6 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Robyn Backen sist ut i Rejmyre Art LAB

  1. Pingback: Ester Almqvist möter Rejmyre Art Lab – KULTURSIDAN.nu