• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Glasblåsarpaus på Rejmyre glasbruk


Konstpaus. Sissi Westerbergs pneumatiskt drivna installation Pausblåsare invigs på Rejmyre glasbruk på lördag. På programmet står såväl paussamtal som pausmusik.

 

En annan andning tar vid

 

REJMYRE/FINSPÅNG En annan andning. På lördag pausar glasblåsarna på Rejmyre glasbruk. Istället invigs Pausblåsare, pneumatiska skulpturer av glas och latex, som kopplats in på glasbrukets tryckluftssystem. Brukets vd Ulf Rosén inviger installationen. Jazzmusik och samtal med med sommarens konstnärer uppstår.

Konstnären Sissi Westerberg har arbetat med verket Pausblåsare i ett par år, en fågelkroppsliknande skulptur i vitt halvgenomskinligt glas med ett huvud som reser sig och sväller med hjälp av luft. Pausblåsare är en reflektion av arbetet på glasbruket inom ramen av Rejmyre Art LAB:s konstnärsprojekt Performing Labour, där inbjudna gästkonstnärer arbetat nära de yrkesverksamma glasbruksarbetarna.

– En av de största utmaningarna för konstnärerna i gruppen var att ta rast, särskilt på bestämda tider. Pausblåsarna skapades delvis för att synkronisera gästarbetande konstnärer med övriga arbetare, men också för att påminna om behovet av att gå in i ett annat tillstånd när man tar paus, beskriver Sissi Westerberg.

Nu är det dags för invigning med hjälp av glasbrukets vd Ulf Rosén. Installationen består av en serie av skulpturer som kopplats in på glasbrukets tryckluftssystem. När glasblåsarna tar paus så tar Pausblåsarna vid. Andningen fortsätter.

I samband med invigningen berättar Daniel Peltz och Robyn Backen om sina pågående projekt. Daniel Peltz gör burmesiska glaselefanter, delar av ett större projekt. Robyn Backen, konstnär från Australien, gästar Rejmyre för tredje gången. I år arbetar hon med en magisk vägg.

Till allt detta bidrar musikens ande. Jazzmusikerna Palle Sollinger, kontrabas, och Susanna Risberg, gitarr, spelar. Palle Sollinger har varit verksam på Stockholms jazzscen i över 15 år. Susanna Risberg är en av Sveriges mest framstående unga gitarrister som, liksom Palle Sollinger, samarbetat med namnkunniga artister. Hon har turnerat världen runt med sin egen grupp Susanna Risberg Trio.

Sedan i vintras finns David Larssons installation Det fanns inget annat göra med skogen på plats.

Rejmyre Art LAB leds av Sissi Westerberg och Daniel Peltz.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Rejmyre Art LAB

REIJMYRE GLASBRUK Rejmyre, Finspång

29 juli 2017 kl 14
Pausblåsning
Arr: Rejmyre Art LAB

PROGRAM
Ulf Rosén, vd Rejmyre glasbruk inviger
Pausblåsare
installation av pneumatiska skulpturer i Glashyttan

av Sissi Westerberg

Robyn Backen och Daniel Peltz berättar om sina pågående projekt

Jazzmusik – Palle Sollinger, kontrabas, och Susanna Risberg, gitarr

LÄNKAR
Glasmuseet hemsida
Rejmyre Art LAB hemsida Facebook
Daniel Peltz söker glaset (han kastat) i sjön reportage Kultursidan.nu 22/2 2017
David Larsson och skogen i Rejmyre reportage Kultursidan.nu 10/2 2017
Rejmyre Art Lab reflekterar arbete i glas reportage Kultursidan.nu 27/6 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.