• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

NaDa Duo med vänner intog Bråvikssalen

 


Uppfriskande. NaDa Duo med många vänner bjöd på en musikalkväll fylld av omväxlande arrangemang.

 

”Vi är musikalnördar”

 

NORRKÖPING ”Vi är musikalnördar”. NaDa Duo med Náthalie Andersson och David Kronström har underhållit med sång och musik i två år. För ett tag sedan väcktes idén om att dra ihop till något större, med vänner. Sagt och gjort!

I helgen gav de konsert, en uppfriskande sådan där många låtar hämtades bortom musikalernas breda allfarväg, även om Anthem från Chess väckte stor igenkänning hos publiken i Bråvikssalen på Elite Grand Hotel.

– Det finns så mycket musikalmusik. Många låtar är för sång och piano men det finns så mycket mer, påpekar David Kronström som är ena halvan av NaDa Duo.

Vi har sett NaDa Duo på allsånger, under Kulturnatten och i privata sammanhang. Na står för Náthalie Andersson, Norrköping, medan Da är David Kronström, från Ydre. Ungdomarna lärde känna varandra när de spelade två av barnen von Trapp i Östgötateaterns uppsättning av Sound of Music för ett par år sedan.

 

Náthalie Andersson
Känslofylld. Náthalie Andersson i mycket fina Stars and the Moon.

 

Efter att ha gjort just många sång-och-piano-konserter, kläckte de idén med något större. De kallar sig ”musikalnördar” och började gräva, följde upp favoritmusikaler men i ändå högre grad följde favoritartister och samlade på sig en stor musikalskatt.

– Det här hade vi inte kunnat göra utan våra vänner, säger Náthalie Andersson, som går första året på Kulturamas gymnasium i Stockholm.

Vännerna kommer från en annan gymnasieskola i Stockholm, Södra latin, där David Kronström går på andra året. Dessutom ingår Norrköpingstjejen Vanna Mantefors som ofta synts på samma scener som Náthalie. Alla när de drömmar om en framtid med sång och musik. Medan tjejerna satsar på sång och dans har David en annan inriktning.

– Jag vill bli kapellmästare, säger han och intar rollen med stor trygghet under konserten.

I don’t have a sunny disposition.
I’m not known for being too amused.

Náthalie Andersson inleder med Pulled från Familjen Addams, musikalen som fick sin Europapremiär på Östgötateatern. Att Wednesday känner sig dragen mellan olika känslor, lojaliteten mot familjen bryts mot förälskelsen, framgår tydligt. En fin och medryckande start på en kväll där Náthalie återkommer som en röd tråd genom programmet, hon har ju redan byggt en repertoar. Starkaste framträdandet blir Stars and the Moon ur off-Broadwaymusikalen Songs for a New World.

Omväxling förnöjer. Solonummer byter om med duetter och körverk. En del är storslaget, annat är roligt, piggt eller känslosamt. Bland låtar som hörts på Broadway finns alltså även off-Broadway och trevligt nog även några svenska. Idel pärlor och flera mycket goda överraskningar!

 

NaDa Duo med vänner
Vänskapsband. Att göra ett projekt tillsammans skapar glädje för många

 

Fjorton ungdomar, varav fem musiker, står på scenen och alla får sin stund i strålkastarljuset. Även några av musikerna kliver in i kören mot slutet, i Anthem, som inte bara är Davids favorit utan även blir konsertens bästa körverk.

– Först valde vi låtar, sedan letade vi röster och frågade vi om de ville vara med. Vi var noga med röster som gick ihop, understryker Náthalie.

Musikalartister tränas att utveckla sina egna röster och uttryck, det ger individualitet i framträdandet. Att då bygga kör med bara nio röster som ska finna en gemensam klang, är en utmaning som alla tar sig an med gott resultat.

NaDa Duo, och då främst David som arrangerat låtarna, har dragit det tunga lasset rent konstnärligt. Det handlar inte bara om låtar utan även om turordning och gestaltning, att bygga en publikupplevelse som flyter och berör.

Att göra en så här stor satsning är krävande för ungdomar som går på gymnasiet. Tur att de fått hjälp av Nöjesvännernas kulturförening, läs föräldrar, med den yttre produktionen, som att boka lokal, sponsring för att bekosta resor och marknadsföring.

– På min skola ska man känna till hur det är att vara yrkesmusiker så vi gör många konserter på skolan under terminerna, säger David Kronström som nu ser fram emot att fokusera på studierna.

Ändå håller vännerna dörren på glänt för en fortsättning, eller åtminstone en repris, fast då i Stockholm.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BRÅVIKSSALEN, ELITE GRAND HOTEL Norrköping

15–16 september 2017
NaDa Duo med vänner

Musikalkonsert

MEDVERKANDE
David Kronström, kapellmästare, klaviatur
Albin Signell, basist
Andreas Bellini, gitarr
Ebba Arnesson, violin
Charlotta Flood, oboe
Rufus Vårdstedt, trummor

Sångsolister/kör
Alicia Emilsson
Dante Fritzen
Ellen Mansten-Bruchfeld
Isabel Loveflo Lindström
Klara Åström
Náthalie Andersson
Simon Rubin
Vanna Mantefors

LÅTLISTA
Pulled ur Familjen Addams
Good Morning Baltimore ur Hairspray
For Good ur Wicked
Var hör vi hemma ur Kristina från Dufvemåla
Who I’d be ur Shrek
Lämna inga dörrar på glänt ur Chess
Revolting Children ur Matilda: The Musical
När jag faller ur Livet är en schlager
Breathe ur In the Heights
Stars and the Moon ur Songs for a New World
Anthem ur Chess
On My Way ur Violet

LÄNKAR

NaDa Duo Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.