• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kompromisslös Silvana väcker och berör (recension)


Förstärkare. Dokumentärfilmen Silvana – Väck mig när ni vaknat skildrar en kompromisslös artist som skapar ett svenskt kulturarv.

 

Nära foto, poetisk text och skakig kamera

 

RECENSION/NORRKÖPING Filmvisning med Silvanaregissörer. Linköpingsregissören Mika Gustafson har tillsammans med Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis med dokumentärfilmen Silvana – Väck mig när ni vaknat skapat ett mångbottnat porträtt av den svenska hiphopartisten, antirasisten och feministen Silvana Imam.

Den börjar i kyrkan, dokumentärfilmen om hiphopartisten Silvana Imam. Hon verkar försöka få till en spelning där. Prästen säger märkliga saker om kvinnor, Silvana vill inte diskutera om kvinnor och män verkligen är likvärdiga. För henne är det en självklarhet.

 

Olivia Kastebring, Christina Tsiobanellis och Mika Gustafson
Filmare. Olivia Kastebring, Christina Tsiobanellis och Mika Gustafson har följt Silvana Imam med sina kameror sedan 2014.

 

Silvana – Väck mig när ni vaknat skildrar i mångt och mycket hennes kompromisslöshet. Samtidigt har regissörerna innan visningen på Cnema berättat för mig att de inte tycker kompromisser behöver vara dåliga. I alla fall inte om man är tre kvinnor som jobbar ihop och är ”supernärvarande”.

När jag ser dokumentärfilmen om Silvana Imam förstår jag vad de menat. Det är klart att de måste ha kompromissat i skapandet, men slutresultatet verkar bara ha stärkts av det.

– I projektet var vi bara tre töntar som filmade, säger Mika Gustafson, regissören från Linköping, efter visningen på Cnema. Hon menar att anspråkslösheten som produktionen från början hade blev till deras fördel.

Silvanas liv pågår här och nu, tänkte Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis när de under våren 2014 bestämde sig för att börja filma utan produktionsstöd. De gjorde allt på egen hand, och fann till sist dokumentärfilmsbolaget Mantaray Film. Då hade de redan vunnit Silvana Imams förtroende.

– Hon litade verkligen på oss eftersom vi lärde känna varandra. Det var en process, säger Olivia Kastebring, om att följa en person under nästan tre års tid.

En scen som särskilt fastnar hos mig är den där Silvana Imam pratar om känslorna för popartisten Beatrice Eli, som hon då just har träffat.– Jag lovar, jag är olyckligt kär i henne. Och jag svär, det finns en kamera här någonstans. Det finns ingen kamera?

Kanske var detta bara en enstaka stunds smygfilmning, men den ger en sådan närhet till artisten. Och framför allt människan Silvana Imam, med hela hennes känslospektrum. Hon är inte bara tuff och hård.

 

Silvana publiksurfar
Uppburen. När Silvana Imam publiksurfar blir kärleken mellan artist och publik påtaglig.

 

Regissörerna har påtalat för mig att de valde klipparen Charlotte Landelius för hennes förmåga att förvalta och förstärka humor. Humorn blir också väldigt påtaglig för mig i dokumentären, vilket ger en värme som balanserar de tunga ämnen som också tas upp.

Silvana Imam står upp mot rasism och nazism.

– Det är den värsta förolämpningen: ”Gå och kyss ditt fucking hakkors”, det skulle i alla fall inte jag vilja höra, säger hon i dokumentären om låten Imam Cobain.

Silvana – Väck mig när ni vaknat ger berättelsen om artistens växande karriär, parallellt med andra berättelser. En kärlekssaga och pappans resa från att vara homofob till att stolt signera en Prideflagga. Att leva mellan olika kulturer och själv vara med och skapa ett svenskt kulturarv.

Det är en rörande dokumentär med nära foto, poetisk text och skakig kamera. Bildspråket och det konstnärliga greppet är konsekvent och lämnar betraktaren med många tankar.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Melinda Reyes Hiltunen och ur filmen

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

15 september–8 oktober 2017
Silvana – Väck mig när ni vaknat
Dokumentärfilm
Regi: Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis
Klippning: Charlotte Landenius (och regissörerna)
Producenter: Stina Gardell och Anna Weitz
Ljuddesign: Mira Falk, Brian Dyrby
Dramaturg: Hanna Lejonqvist
Kompositör: Therese Helgesson
Medverkande: Silvana Imam, Beatrice Eli m.fl.
Speltid: 1 h och 31 min

Regissörsbesök 20–21 september i Norrköping och Linköping
Arr: Cnema, Studiefrämjandet, Linköpings Filmsalonger, Norrköping Roller Derby, Mantaray Film och TriArt Film

Filmen visas även på SF Bio.

LÄNKAR
Silvana Imam Wikipedia Facebook Spotify filmen
Mantaray Film hemsida
TriArt filmen
Cnema hemsida
Linköpings Filmsalonger event
”Hon är någon att se upp till” reportage NT

Romeo & Juliet i Silvana Imams tid recension Kultursidan.nu 11/7 2017
Jag vill ha lyckliga slut som en stor fest recension Kultursidan.nu 12/4 2016
Silvana Iman och Erik Lundin på Arbis recension Kultursidan.nu 4/4 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Kompromisslös Silvana väcker och berör (recension)

  1. Pingback: Silvana Imam besvarar fansens kärlek – KULTURSIDAN.nu