• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Allvaret djupnar hos Daniel Söderqvist (recension)


Dödens väntrum, tredje spänningsromanen av journalisten och författaren Daniel Söderqvist.

 

Författarröst med samhällsengagemang

 

RECENSION/SPÄNNINGSROMAN Mellan mamman och de ensamkommande barnen. Daniel Söderqvist har utkommit med sin tredje spänningsroman om John Carlsson, journalisten och hjälparbetaren som numer arbetar som personal på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Dödens väntrum heter romanen och huvudpersonens yrkeskarriär har stora likheter med författarens.

Det är värt att redan nu notera att titelns näst intill identiska föregångare inte var en spänningsroman. Sven Stolpe skrev i romanen I dödens väntrum om sin sjukdom tbc och livet på sanatoriet.

Daniel Söderqvist skriver om Johns mamma som har obotlig cancer och som vårdas palliativt i hemmet och om de flyktingbarn som befinner sig i ett nervöst väntrum – kanske dödens – på att få uppehållstillstånd, få en åldersbedömning eller besked om flytt till en flyktingförläggning.

Samtidigt sveper några självmordsbombare in i Europa. De är alla ensamkommande flyktingbarn. Flera ungdomar väntar på beskedet som gör att de sprängs i luften. Någon utifrån löser ut bomben vid rätt tillfälle – det är också ett dödens väntrum.

Inte heller Sverige går oskatt förbi händelserna. Då landet drabbas anlitas John Carlsson av Säpo för att bidra med sitt perspektiv på riskbedömningar. Plikterna mot sitt jobb och sin mamma kolliderar ibland när det gäller att ta sig tid men det är inte någon stor konflikt i boken.

 

Daniel Söderqvist – Dödens väntrum
Daniel Söderqvist är sin bästa bokförsäljare. Han möter nya och gamla läsare, lika gärna på marknader, som här under Augustifesten, som i bokhandeln.

 

Det nya är det lugnare tempo som den här boken har. Många debuterande författare skriver i dag deckare. Finns det tillräcklig spänning så kommer boken att sälja. Det är en talang att kunna skapa spänning men det är inte alltid ett tecken på gott författarskap.

Daniel Söderqvist har skrivit tre spänningsromaner och han har blivit mer och mer varm i kläderna. Han belyser framför allt aktuella samhällsproblem. För att utmana honom ytterligare skulle jag vilja uppmana honom att fortsätta på sin bana där tempot inte längre är så högt.

Det är mycket möjligt att det i denna spänningsromanförfattare bor en skönlitterär författare. Jag tänker på den kunskap om samhället som finns där och det engagemang som författarrösten har. Det vore roligt att se en fortsättning av Daniel Söderqvists författarskap där karaktärerna i hans spänningsromaner utvecklas och staden Norrköping fortsätter spela en huvudroll.

Det vore även spännande att se en ännu högre grad av gestaltning av författarens samhällsresonemang än vad som nu finns. Det John säger om samhället kan gestaltas i människoöden.

Daniel Söderqvists tredje bok är en fin utveckling av de två tidigare och kanske en början på en ny riktning i författarskapet. Vem vet?

© Text: Carina Johansson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

SPÄNNINGSROMAN

Dödens väntrum

av Daniel Söderqvist

Eget förlag, 2017

LÄNKAR
Daniel Söderqvist/Ramadelsur Facebook
Daniel Söderqvist säljer Dödens väntrum reportage Kultursidan.nu 20/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.