• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Blue Manner tjuvstartade Kulturnatten (recension)


Lyckogung. Blue Manner samlar erfarna musiker från olika håll. Här ses Sebbe Fernandes, Anders Björling och Markus Korhonen – tre av bandets fem medlemmar. Bilden är från en spelning på Dynamo, dit de kommer igen senare i oktober.

 

Rutinerat jammande av ”färskt” band

 

RECENSION/ÅBY/NORRKÖPING Det är gunget som ger ett lyckorus. Blues-rock-roots-bandet Blue Manner tjuvstartade inför Kulturnatten genom att spela upp sig på Prestige i Åby. Markus Korhonens munspel är en tydlig röst i det instrumentala. Sjunger gör Skanky Fred. Känslan av urtida blues är total.

Kulturnatten tjuvstartade på fredagen, när bandet Blue Manner gästar Åby. De bildades ”någon gång i våras” enligt Markus Korhonen och Sebbe Fernandez. De verkar överraskade av hur snabbt det har gått. Den lilla kvarterskrogen i Åby rymmer både stamgäster, intresserade och bluesbitna, och har förvånansvärt mycket svängrum. Marcus Korhonen och Sebbe Fernandes förklarar att de inte riktigt vet vilka låtar som spelas ikväll.

– Vi jammar.

Och det gör de. De tillåter sig krumsprång inom ramen för melodin. De är musiker med olika bakgrund, som möts och leker respektlöst med musik. Genre är blues, med inslag av rock och roots.

 

Blue Manner
Röst. Markus Korhonens munspel tränger fram.

 

Musikkunniga brukar här kunna namnge originalartist, album och titlar. Jag sitter duktigt och försöker plita på första bänk. Bandet startar upp och får med sig krogens gäster direkt. Men är det Crossroad blues eller Going down? Plitar nervöst).

Blue Manners eget jam domineras av Markus Korhonens blås genom munspel, vilket är som en tydlig röst, i det instrumentala. Det är gitarrspel av Sebbe Fernandes och bas av rutinerade Christian Karnevald.

Fredrik ”Skanky Fred” Karlsson har en röst som är svår att beskriva, men jag gör ett försök; den låter som en raspig ljudupptagning på LP, en gammal röst men samtidigt ung och mjuk. Sångaren och gitarristen är känd från Lisa Lystam Family Band. Anders Björling som är från Åby, är trummisen som håller rytmen.

Vid Rolling man får jag svårt att hålla fokus, och spontan dans av kroggästerna gör känslan av urtida blues är total. When my train comes in, Texas blues, Run through the jungle är några titlar som jag känner igen.

Där släpper Skanky Fred loss. Med humor flirtar han musikaliskt genom att spela med gitarren bakom huvudet. Han sjunger You dont love me, med ögonen rätt på en herre och vickar med rumpan i knäet på en dam. Det är charmigt och hysteriskt roligt samtidigt. Det är bokstavligen A whole lotta shaking going on framför scenen. Vi får även lite reggae.

 

Blue Manner
Känsla. Skanky Fred och Sebbe Fernandes på gitarr.

 

Efter uppehåll framförs någon slags Tarantino-desperado-låt som jag inte kan namnet på, och det kvittar vid det här laget. Nu slänger jag både block och penna och njuter av Markus Korhonens munspel. Folk dansar, öl skvimpas ut, och jag kan med lätthet konstatera att ingen sitter stilla.

Skanky Fred ställer frågan om någon gillar Creedence, vilket utlöser omedelbara rop.

– Det är skönt att vara tillbaka i Östergötland, där finns det alltid folk som gillar Creedence, inte som i fjollträsk där jag bor!

Där spelas Run trough the jungle, och en gäst börjar hojta:
– EN GÅNG TILL!
– Men vi har ju två låtar kvar ju?

Det spelar ingen roll vilken låt. Det är gunget som ger ett lyckorus, som bara inspirerade och talangfulla musiker och publik kan trolla fram. Den där perfekta känslan infinner sig, av att vara vid rätt plats vid rätt tid. Med andra ord, restaurang Prestige i fredags kväll, klockan 20–22.30.

Några ur publiken framför att det behövs mer musikevenemang i Åby, att både talang, intresse och publik finns, men att arrangörer saknas. Jag blir stannad av en man: ”Skriv att det behövs kvalité här! Det kan ju inte vara så här bra jämt, men vi behöver riktig musik!”

© Text: Malin Ringdahl
© Foto: Michael Strandhed och Karl-Johan Strömberg

RESTAURANG PRESTIGE Åby, Norrköping

29 september 2017

Blue Manner


Fredrik ”Skanky Fred” Karlsson, sång & gitarr
Christian Karnevald, bas
Sebbe Fernandes, gitarr
Anders Björling, trummor
Markus Korhonen, munspel

30/9 Kulturnattsspelning på Crescendos scen
26/10 Blues jam på Dynamo, Hallarna

LÄNKAR
Blue Manner Facebook FB-evenemang
Måndagsklubben jammar i Dynamos café recension Kultursidan.nu 12/6 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.