• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stjärntecknat kul med Symfoniorkestern (recension)


Budbärare. Den bevingade Merkurius skuttar glatt iväg på uppdrag bland stjärnorna och pilade iväg över huvudet på Norrköpings symfoniorkester i torsdags kväll.

 

Livs levande och lycklig tonsättare

 

RECENSION/NORRKÖPING Från harpans kristallklara pling till kraftfulla trummor. En symfonisk klimatresa jordklotet runt inledde SON:s torsdagskväll. Varpå orkestern drog ut i rymden med en tecknare som solist.

 

Benjamin Staern
Levande tonsättare. Benjamin Staern strålade av lycka efter att ha fått höra SON spela hans första symfoni Polar Vortex (2012). Den inleddes med fruset pling från harpan och avslutades med en eruptiv final med jazzande dirigent.

 

Benjamin Staerns Symfoni nr 1, Polar Vortex (”polarvirvel”) är en sorts programmusik i en sorts nymodern stil eller kanske operamusik utan sång. Ursprungligen var detta ett beställningsverk till vår orkesters (och Helsingborgs) 100-årsjubileum 2012.

”Frozen City”, introduktionen är förstås en nedfryst stad men man ser solen genom fönster och hör då och då vinden vina. Andra satsen handlar om norrsken och är till en början meditativ men efter hand börjar värmen stiga och övergår i finalen, ”Volcanic Eruptions”, då vissa motiv från de första satserna återkommer.

Staerns musik är nyskapande. Den kräver nog flera lyssningar för att komma till sin rätt men den var en intressant bekantskap.

 

Mars
Mars. Venus… …Uranus. Var och en av planeterna fick sin gestaltning i en blandning av stilar. Animationerna var till merparten förarbetade men också fick sina tillägg under pågående konsert.

 

Gustav Holst hade faktiskt viss svensk anknytning men hans musik är kvintessentiellt engelsk, har det ibland i alla fall sagts. Utan Grégoire Ponts teckningar (på stor bioduk) hade Planeterna dock blivit en ganska långtråkig historia (om man inte är specialintresserad av astrologi), även om man såg det underliggande datorprogrammet på duken under Saturnus. Det var kanske en mindre fadäs men väckte viss munterhet.

Planeterna är mycket ”front-loaded”. De första planeterna Mars och Venus, kriget och freden (eller kärleken) är klart intressantare än magikern och mystikern (Uranus och Neptunus). Ponts teckningar var dock som roligast under Merkurius, en bisarr blandning av Asterix och Musse Pigg.

Idealet vore nog att de intressantaste planeterna kom sist även om den dolda damkören, hämtad från Musikaliska Sällskapets Kammarkör och Bel Cantokören, kom med eteriskt vacker sång på slutet.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

FLERA BILDER – KLICKA

Stefan Solyom dirigerar Norrköpings symfoniorkester

DE GEERHALLEN Norrköping

12 oktober 2017
Stjärntecknat
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Stefan Solyom
Tecknare: Grégoire Pont
Damkör ur Musikaliska Sällskapets Kammarkör och Bel Canto-kören

MUSIK
Benjamin Staern Polar Vortex
Gustav Holst Planeterna

LÄNKAR
Benjamin Staern hemsida
Grégoire Pont hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Symfoniorkestern spelar säkert 2017/2018 krönika Kultursidan.nu 10/5 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.