• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Symfoniorkestern spelar säkert 2017/2018 (krönika)


Hemma igen. Norrköpings symfoniorkester ser fram mot ett spelår mellan två turnéer. På bilden SON med Florian Krumpöck, som ledde orkestern under vårens mycket uppskattade turné till Österrike, där de bland annat spelade Mahler.

 

Johan Dalene Finland 100! Bernstein 100!

 

NORRKÖPING Från turné till turné. Norrköpings symfoniorkester – just nu utan konstnärlig ledare och utan chefdirigent – presenterar kommande spelår. Johan Dalene spelar hemma i år igen. Två 100-åringar hyllas Leonard Bernstein och Finland. Dessutom ska SON konsertera tillsammans med Östgöta Blåsarsymfoniker.

Från turné till turné. Häromveckan kom Norrköpings symfoniorkester hem från sin bejublade aprilturné till Salzburg och Villach i Österrike och Maribor i Slovenien. Ett mycket tillfredsställande avslut för SON:s konstnärliga ledare Karin Veres som lämnat sitt uppdrag efter sex år.

– Norrköpings Symfoniorkester har fått ett konstnärligt erkännande på en av musikvärldens viktigaste arenor, sade hon efter hemkomsten.

Karin Veres har varit en populär ledare för Symfoniorkestern. Hennes personliga bakgrund inom operan har märkts i programläggningen, inte bara vad gäller solister och samarbetet med Stenhammartävlingen. Symfoniorkestern beställde en opera, Hion om natten, för den unga publiken för ett par år sedan.

Det är också under Karin Veres tid som SON genomfört det uppmärksammade och Grammisprisade ”Allan Pettersson-projektet”. Som firas med ännu en turné, tillsammans med dirigenten Christian Lindberg, nu siktar de på Wien.

 

Christian LIndberg och Karin Veres
Allan Petterssonprojektet. Christian Lindberg och Karin Veres har tillsammans med Norrköpings symfoniorkester arbetat för att förklara den svenske kompositörens storhet för Sverige och världen, med en eller två inspelningar per år. 2018 åker SON på turné till Wien tillsammans med Lindberg.

 

Norrköpings unge stjärnviolinist Johan Dalene har haft ett intensivt år sedan han debuterade i De Geerhallen i september. Även i höst kommer han hit, med verk av Saint-Saëns och Ravel. Under spelåret följs han av återvändande solister – violin, piano, cello och oboe – och några nya bekantskaper, som cellisten Gabriel Schwabe och den omtalade isländske pianisten Víkingur Ólafsson.

Av den gångna säsongens medvetna satsning på kvinnliga dirigenter återstår några få: Joana Carneiro och Anna-Maria Helsing, som båda tidigare samarbetat med Norrköpings symfoniorkester. Vilket även en lång rad manliga dirigenter gjort, Christian Kluxen, Stefan Solyom, Michail Jurowski är bara förnamnen.

Det känns som att programläggarna med Karin Veren i spetsen bäddar för ett tryggt och säkert men förstås också mycket hörbart spelår.

Två 100-åringar ska hyllas under spelåret. 2017 är det 100 år sedan vårt grannland Finland blev självständigt, naturligtvis ingår Sibelius i firandet, med två symfonier. Och i vår är det dags att gratta Leonard Bernstein, med hans operett Candide i konsertant version med sopranen Susanna Andersson. Dessutom får publiken höra en pianokonsert med Roland Pöntinen ur Bernsteins andra symfoni.

Symfoniorkestern möter Blåsarsymfonikerna. Östgöta Blåsarsymfoniker har numera den hos SON ofte sedde gästdirigenten Christoffer Nobin som konstnärlig ledare och chefdirigent. Men i januari nästa år är det Per-Otto Johansson som styr över konserten ”Tillsammans” då de två orkestrarna spelar musik av Copland och John Adams samt ett uruppför ett verk av svenska tonsättaren Anna-Lena Laurin.

 

Johan Dalenes debutkonsert
Upptakt. Norrköpings virtuose violonist Johan Dalene debuterade i september förra året med Tjajkovskijs Violinkonsert. I september, ett år senare, kommer han tillbaka med musik av Saint-Saëns och Ravel. Då möter han en ny dirigent i Otto Tausk. Christian Kluxen sticker upp vid ett annat tillfälle under spelåret.

 

Dirigenten Hans Eks arbete för att skriva in populärmusiken i konstmusiken nådde en ny höjdpunkt i förra veckans Bowie in Berlin”. Den konserten ersatte en planerad med grammisvinnande artisten Jenny Wilson, som fortfarande skriver material för sin nya skiva. Alltså rykande färskt, både från artistens sida och från Hans Eks, de skriver tätt tillsammans. Och gissa vilka som hon spelar in sin nya skiva med?!

Bach står för årets Juloratorium medan Tjajkovskijs Nötknäpparen poppas upp med streetdance. Nasse hittar en stol, som hade urpremiär i januari, kommer tillbaka. Naturligtvis fortsätter samarbetet med unga förmågor, från musikklasser och kulturskolor till De Geergymnasiet Musik. Med. Mera.

Alla konserter ligger redan uppe på Symfoniorkesterns hemsida så det är bara att botanisera i konsertkalendern.

Men vem blir SON:s nya konstnärliga ledare efter Karin Veres och ny chefdirigent efter Michael Francis, som avgick för ett år sedan. Det får vi inte veta ännu.

– Annonsen kommer ut månadsskiftet maj-juni. Så i bästa fall någon gång under hösten, svarar Agneta Lindmark Thomas, Symfoniorkesterns kommunikationschef.

Kanske Scenkonstbolaget i Östergötland och dess styrelse vill slå ihop de två posterna till en?

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

NORRKÖPINGS SYMFONIORKESTER

Spelåret 2017 – 2018

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Johan Dalene glänste viruost med SON recension Kultursidan.nu 16/9 2016

Tagged . Bookmark the permalink.