• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON firade Leonard Bernstein 100 år


Fingerlek. Pianot samtalade med orkestern, först enstaka instrument, sedan alltmer växande till finalens crescendo. Roland Pöntinen som solist i Bernsteins Symfoni nr 2.

 

Symfoni eller pianokonsert?

 

RECENSION/ NORRKÖPING Bernstein, Bernstein & Bernstein. Norrköpings Symfoniorkester ägnade lördagseftermiddagens hela konsert åt den amerikanske tonsättaren som skulle fyllt 100 år i år.

Konserten rymde tre sinsemellan mycket olika verk, från en symfonisk pianokonsert till genombrottet On the Town och oundvikliga West Side Story. Dirigent var Mei-Ann Chen och solist Roland Pöntinen.

Leonard Bernsteins namn är starkt förknippat med musikalen West Side Story från 1957, Romeo och Julia i New York. Men då var han minst sagt en etablerad dirigent, konstnärlig ledare för New York Philharmonic Orchestra, och tonsättare.

 

Bernstein 100 år
Gyllene toner. Stämledaren Teodor Tirlea i Symfoni nr 2.

 

Symfoni nr 2 ”The Age of Anxiety” (efter W H Audens dikt) inledde lördagens eftermiddagskonsert i smockfulla De Geerhallen. Modern musik med lite flytande gränser som ändå påminner om det tidiga 1900-talets senromantik (bland annat Mahler) som ”Lenny” själv dirigerade så mästerligt. Dessutom är det en berättande symfonisk dikt i högromantisk anda, Bernstein såg stycket som en symfoni men det måste rimligen ses som en pianokonsert.

Stycket är dock på det hela taget skevt i kompositionen, lite för pretentiöst och ganska konturlöst. Möjligen var den briljante Bernstein, trots sin faiblesse för den breda romantiken, mer hemma i lättare genrer med sin storstadspuls och förmåga att teckna folklore. Det var dock inget fel på Pöntinens och orkesterns spel under dirigentens akademiskt präglade ledning.

Bernsteins första musikal On the Town blev efter hand en enorm filmsuccé med de storartade Gene Kelly och Frank Sinatra. Många känner igen temat ”New York, New York, What a Wonderful Town”, även om grunden är baletten Fancy Free från 1944. Bernstein är mer hemma i det folkloristiska storstadsidiomet och den här propagandamusiken för ”The Big Apple” var oerhört populär under Andra Världskriget.

 

Bernstein 100 år
Omsorg. Tydlighet och engagemang präglade dirigenten Mei-Ann Chens ledning.

 

West Side Story är lite New Yorks svar på den sentimentala operamusiken från 1900-talets början (även om Leonard Bernstein också var en stor uttolkare av den tidigare Verdis Falstaff) även om den på många sätt är typisk för 1950-talets musik; dock kom musikalen 1957, innan den urusla schlagerrockepoken började 1958.

Bernstein var en duktig och effektiv kompilatör av sin egen musik och de symfoniska danserna visar upp de mer kända temana ur West Side Story, bland annat ”gymmusiken” med gängen Jets och Sharks och Tonys och Marias ”hopplösa” kärleksmusik.

© Text: Lars Henriksson

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Bernstein 100 år

DE GEERHALLEN Norrköping

17 februari 2018

Bernstein 100 år
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Mei-Ann Chen
Solist: Roland Pöntinen, piano

PROGRAM
Leonard Bernstein (1918–1990)

Symfoni nr 2 ”The Age of Anxiety” (skriven 1939–1948)
Three Dance Episodes ur On The Town (1944)
Symfoniska danser ur West Side Story (1957)

LÄNKAR
Leonard Bernstein Wikipedia
Mei-Ann Chen hemsida
Roland Pöntinen hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Symfoniorkestern spelar säkert 2017/2018 krönika Kultursidan.nu 10/5 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to SON firade Leonard Bernstein 100 år

  1. Pingback: Konsertant Candide med SON och kör – KULTURSIDAN.nu