• KULTUR-ANNONS

     

     

  • NYHETER

Nötknäpparen goes streetdance med SON


Snart är det jul. Legacy Familys yngre medlemmar ur Next Generation hade huvudrollerna i Nötknäpparen som stod på programmet när Symfoniorkester bjöd på Barnens Jul.

 

Det är glädje och energi i stegen

 

NORRKÖPING Snön försökte falla. Inne i De Geerhallen bjöd Norrköpings Symfoniorkester in till ”Barnens Jul”. Tjajkovskijs Nötknäpparen med sin fanstasisaga gick hem – med Legacy Family som bytte balett mot street dance.

Mina förväntningar är stora: En underbar idé om ett spännande samarbete med en skicklig orkester och en tuff danstrupp med en mycket fin koreograf, vars arbete med ungdomar i Hageby jag hyser stor respekt för.

 

Tobias Almborg
Sidenrock. Tobias Almborg har skrivit ett manus med stark berättarkänsla från ”förr i tiden”.

 

Alexander Hanson leder Norrköpings Symfoniorkester genom en lättsam och luftig Nötknäpparsvit. Tobias Almborgs vänliga sagoberättare i sidenrock når ut i hela salongen.

Legacy Familys dansare från Hageby hus gestaltar berättelsen om barnen som får julklappar av gudfar Drosselmayer. När Clara får en Nötknäppare blir det dragkamp och den går sönder, men gudfar lagar den. På natten går hon ner till granen och upptäcker att alla leksaker, dockor, gosedjur blivit levande, även hennes Nötknäppare. Men Råttkungen är också vaken…

Den här gången är Nötknäpparen inte en hundra år gammal balett med piruetter och vackert rundade armbågar. Här är det vår tids starkaste danstradition, street dance, som har ett annat rörelsespråk och ritar nya, friare kroppar. Det är glädje och energi i stegen som ses av en publik som är både kunnig och full av kärlek.

Pascal Behnans koreografi växlar mellan soloinsatser, smågrupper och stora nummer, inte minst en lång final – ”de ville ha refrängen i Blommornas vals längre”. Det är roligt att se nya rörelsetolkningar till Tjajkovskijs musik, och en och annan blinkning till den ursprungliga baletten.

 

Barnens Jul med SON och Legacy Family
Ojämn kamp. Råttkungen vinner lätt över Nötknäpparen. Hur ska det nu gå?

 

– Jag tycker om cross over-saker, förklarar Symfoniorkesterns pedagog Kristina Holm Danielsson efter föreställningen. Idén är hennes. Att göra något mer ihop har legat och grott sedan SON och Legacy Family kände på varandra med ett nummer för många år sedan. I våras ringde hon Legacy Familys ledare Pascal Behnan och föreslog en hel dansföreställning till jul.

– Att det blev just Nötknäpparen är mest en slump, fortsätter hon. Vi plockade ut scener ur Nötknäpparen.

Pascal Behnan och Legacy Family började repetera så snart skolterminen gick igång. Mycket skulle klaffa, som att få musiken i rätt tempo. Eftersom orkestern repeterar musiken nära inpå julkonserten fick dirigenten Alexander Hanson i stället skicka länkar till utvalda stycken på Spotify som dansarna skulle kunna öva till.

Halvvägs in i det hela kom Östgötateaterns skådespelare Tobias Almborg som skulle knyta ihop säcken genom att återberätta handlingen med egna ord.

 

Barnens Jul med SON och Legacy Family
Grodman. En av Legacy Familys medlemmar excellerar i höga volter och hopp.

 

Som så ofta förr är det Kristina Holm Danielsson som sytt och lånat ihop till kostymerna, som Claras glatt randiga byxor, och Sockerfens regnbågsfärgade fladder. Men den hoppande grodans gröna dräkt har lånats ur Östgötateaterns förråd. Kanske de läckra röda handskarna också kommer därifrån.

Och över alltihopa sänker sig Godislandets glittrande ridå.

Jag tycker att det är alldeles strålande underbart. Jag blir starkt berörd av mötet mellan Symfoniorkestern och stadens egna barn som dansar på sin egen planhalva.

Det här är bara början. Till nästa gång önskar jag dock att koreografen utvecklar streetens hanterande av transportsträckor. Där vinner trippande balettdansare med mer än en tålängd.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Alexander Hanson

DE GEERHALLEN Norrköping

2 december 2017

Barnens jul
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Alexander Hanson
Berättare/manus: Tobias Almborg/Östgötateatern
Danskompani: Legacy Family
Koreograf: Pascal Behnan
Musik: ur Tjajkovskijs Nötknäpparen

LÄNKAR
Legacy Family Facebook
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Symfoniorkestern spelar säkert 2017/2018 krönika Kultursidan.nu 10/5 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.