• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Timo Räisänen vassare man på svenska (recension)


Livsfilosof. Timo Räisänen gör konsert med både humor och hjärta.

 

Nya svenska låtarna har ett språk som förför

 

RECENSION/ NORRKÖPING ”Tro, hat, stöld”. Med nya svenska albumet har Timo Räisänen växt upp, han har lämnat den nördigt pojkaktiga charmen och blivit en nördigt charmig man. På Arbis sjöng han med hjärtat.

Timo Räisänen gästade Arbis på fredagskvällen. Jag har sett honom flertalet gånger tidigare och alltid tyckt att han haft en pojkaktig charm i sitt scenspråk men igår fick vi se en betydligt vassare version, vi fick se mannen Timo. Han har duktiga musiker med sig som backar upp honom.

Turnén bygger på nysläppta albumet, ”Tro, hat, stöld” som kom tidigt i september. Framsidan är röd med en blåsvart Timo som tycks spotta ur sig titeln. Texthäftet ger retrokänsla. Jag har redan hittat mina favoriter bland låtarna.

 

Timo Räisänen
Scenbild. Timo Räisänen med band spelade på Arbis på fredagskvällen.

 

När man går ut på scenen och vågar vara självironisk, vågar göra sig liten och naken visar på en stor självinsikt. Timo Räisänen får folket att skratta med honom istället för åt honom, det finns en stor igenkänningsfaktor i humorn. Mellansnacket är en stor del av hans uppträdande och många skratt blir det genom kvällen.

Vi är vana vid att höra honom sjunga på engelska och han gör det bra. Men han är så mycket bättre på svenska! Det är ett språkbruk som förför, refrängerna sitter som en smäck i huvud och hjärta och alla hjärnsynapser går i gungning. Det nya materialet har tagit honom från en nördig pojkaktig charm till en nördigt charmig man.

Även om texterna är vassa så finns det ändå en underliggande ton av att: ”fan ta inte allt så allvarligt, döden kommer ändå!” Timo är poet och livsfilosof och det går hem. Det är mestadels yngre i publiken men det är en skön stämning, alla är där för att ha en kul kväll. Genom hela spelningen får han publikens jubel, det är handklappningar, busvisslingar och allsång.

Det är så det brukar vara på Arbis, det är som att lokalen bjuder in till den känslan. Kanske är det några gamla teaterspöken i väggarna som är där och ser till att det blir bra.

Han blandar gammalt material med de nya låtarna från ”Tro, hat, stöld”. Redan innan spelningen har jag fallit för Kampen och Härligheten, Eld och aceton och Olyckskorpar. Dem får vi även höra live och jag njuter av textrader som ligger i perfekt harmoni med musiken.

Ljuset och ljudet ligger snyggt. Han leker även med en videoskärm som backdrop; i början Timos silhuett som flashar över hans namn för att sedan visa korta videoklipp under låtarna. Det ger ytterligare en dimension med visuella budskap samtidigt som musiken framförs på scenen.

 

Timo Räisänen
Hetta. Från backdropens första enkla silhuett till tyngre ljus och videospel.

 

Att Timo är en känslomänniska märks tydligt. Det är inga inövade poser utan han kör på, det känns äkta och från själen. Det enda som man egentligen alltid vet kommer är den där karaktäristiska handen som drar genom håret när han är lite eftertänksam.

Timo sjunger Ted. Jag vill ha en egen måne framförs naket. En ensam spot på Timo och akustisk gitarr, det är vackert så tårarna rinner.

Han har en nerv i rösten som berör, han sjunger från hjärtat. Även när det blir en autotone som ligger på är det jäkligt bra. När tempot går ner i de lugnare låtarna är hans röst suggestiv och drömmande, den blir som en impressionistisk målning där orden blandas i en harmonisk färgskala.

Ur sin egen låtskatt bjuder han på favoriten Fear No Darkness Promised Child. En fantastisk tolkning av Creep som kommer som extranummer.

Det är skönt att se honom bli berörd och tacksam, att se en tår glimma i ögonvrån när han mottar publikens jubel, busvisslingar, golvstamp och kraftiga applåder.

Tack Timo, för en underbar spelning!

© Text: Christina Wernersson
© Foto: Human Golmohammadi

Timo Räisänen

ARBIS BAR & SALONGER Norrköping

3 november 2017
Timo Räisänen
Livekonsert

LÄNKAR
Timo Räisänen Facebook YouTube
Arbis Bar  & Salonger hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Timo Räisänen vassare man på svenska (recension)

  1. Pingback: Strömmenpromenad med Timo Räisänen – KULTURSIDAN.nu