• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Strömmenpromenad med Timo Räisänen


Strömmenpromenad. Timo Räisänen kommer gärna till Norrköping, en stad med positiva vibbar och en trogen fanbase.

 

”Jag hittade min svenska röst när jag sjöng Ted”

 

NORRKÖPING Ett varv på broarna över Strömmen. Timo Räisänen tar en promenad i Norrköping, en stad med positiva vibbar och trogen fanbase. Tolkningarna av Ted Gärdestad var vägen till nya albumet ”Tro, hat, stöld” berättar han i en intervju.

Timo Räisänen har inte mer än klivit ur bilen när vi ses utanför Arbis där han snart ska spela. Han vill ta en snabb promenad så han får lite luft i kroppen efter resan från Göteborg.

Vi tar en runda i Industrilandskapet, går på broarna över Strömmen. Norrköping alltid gett honom positiva vibbar och han har en trogen fanbase i staden, berättar han.

Under promenaden är samtalet lättsamt och vi pratar om livet i stort och smått. Tillbaka på Arbis riggas instrumenten på scenen och det soundcheckas inför kvällens konsert. Vi sätter oss i bistron, där det är lugnare.

 

Timo Räisänen
Lättsamt. Industrilandskapet visar sig från sin bästa sida på promenaden över broarna.

 

Vi pratar om att bli folklig artist. Han vann den breda massans hjärta med ”Timo sjunger Ted”. Det blev en skiva som gick över generationsgränserna, de som växt upp med Ted och de som nu upptäckte bröderna Gärdestads låtar. Han hade ett arv att axla.

– Jag var tvungen att göra den på mitt sätt, hitta vad som var Timo i de låtarna och jag tror att det var därför det blev bra, just för att jag var ärlig i min tolkning.

Jag frågar vad som har ändrats när han nu vill göra material på svenska eftersom han gjort det mesta på engelska tidigare.

– Jag hittade min svenska röst när jag gjorde Timo sjunger Ted, svarar Timo Räisänen och förklarar att när han ska göra låtar på svenska måste han bli mera naken och vassare eftersom svenskan till skillnad mot engelskan inte har lika mycket ord. Vi har inte de där speciella nyansorden som finns i engelskan.

– Svenskan är språket lagom och då måste man hitta snävare formuleringar.

– Den här nya plattan ”Tro, hat, stöld ” är den jag är mest stolt över, säger Timo och menar att albumet är det mest politiska han har gjort. Frågan blir naturligtvis varför han tycker det.

– Jag är inte intresserad av att demonstrera politiska åsikter genom att kasta skit åt något specifikt håll men jag har försökt beskriva vad som händer runtomkring mig, både personligen och i samhället i stort. Det är frustrerande att vissa saker är tabu och att det blivit så viktigt att välja sida och tycka rätt. Det är en flockmentalitet som är rätt obehaglig, men jag antar att det varit så i alla tider.

– Jag älskar livet och jag vill göra människor glada, få dom att skratta, men alla behöver ett litet gråt i livet också.

© Text: Christina Wernersson

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

ARBIS BAR & SALONGER Norrköping

3 november 2017
Timo Räisänen
Livekonsert

LÄNKAR
Timo Räisänen Facebook YouTube
Timo Räisänen vassare man på svenska recension Kultursidan.nu 4/11 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.