• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bjällerklang – varm julshow i Hörsalen


Luciatåg. Solveig Bergqvist med sällskap ser tillbaka på hur julen firades förr och även vad som var inne under olika årtionden.         

 

Gemenskapens och värmens högtid

 

RECENSION/NORRKÖPING En nostalgishow inslagen i julpapper på Hörsalen i Norrköping. Solveig Bergqvist ser tillbaka på de olika jularna i sitt liv. Barndomen på 1950-talet, tonårens 1960-tal och vuxen- och föräldraskapet på 1970-talet.

Solveig Bergqvist ser tillbaka på gångna jular. Tidig barndom 1956 i en liten by i Västerbotten där pappa arbetade som gruvarbetare och mamma var hemmafru. Grannarna hade namn som Bergsten och Malmsten.

– Själva valde vi Berg, med qvist i slutet för att mjuka upp det lite.

Familjen hade till och med olika stensorter som julpynt i sitt hem.

Historien berättas med nedslag i Solveigs liv med slöjdlärarinnan med tysk brytning, fåordade morbröder och den råbarkade mamman, för att nämna några komiska höjdpunkter.

Solveig berättar om snösparkar och Algots tyg och vänder sig då och då till publiken och frågar om de minns. Majoriteten av publiken växte upp eller var unga på femtiotalet och är med på noterna.

Med på scen är även Cecilia Kyllinge, Anders Larm och Jan-Olof Jonsson som dyker upp i varierande karaktärer. Sketcherna som för handlingen framåt är välgjorda. Många julsånger, som Hej mitt vinterland och Bjällerklang, men även låtar av och med Alice Babs och Povel Ramel. Alla i gruppen bidrar med sång och med komp på bas och gitarr från herrarna.

Julen är gemenskapens och värmens högtid. Men även en gnutta vemod, särskilt med en låt där en textrad lyder Ett vinteräpple för tankarna till jularna förr.

 

Bjällerklang
Samspelta. Handlingen förs framåt av sketcher och sångnummer.

 

På Juldagskvällen 1966 smiter sextonåriga Solveig ut till Folkets hus trots att pappa sagt nej.

– Han har nog någon slags femtioårskris.

Kanske finns det en chans till en dans med Bengt-Arne, byns snyggaste kille? Sven Ingvars är där och spelar Ett litet rött paket.

Nu är vi framme vid 1976. Solveig är vuxen och har ett eget barn och här tar Cecilia Kyllinge en större roll.

– Vet ni om att vi är mor och dotter? frågar hon publiken.

Cecilia berättar om de alternativa jularna, med kampsånger, totala främlingar som gäster och dans kring familjens Benjaminfikus istället för gran. Mamma Solveig ler generat.

Kalle Ankas jul på tv gick bra iallafall. Gänget bjuder på ett medley av till exempel Mössens arbetssång från Askungen, iklädda stora musöron och björnen Baloos paradnummer Var nöjd med allt som livet ger.

Kritiken mot kommersialismen finns kvar än, då de konstaterar att vi i Sverige spenderar 75 miljarder kronor kring jul varje år. Men Solveig är ändå glad för alla de som tänder ett ljus.

Kvällen avslutas med bland annat Stilla natt på olika språk och en finstämd Julen är här. Någon riktig julkänsla infann sig inte hos mig i novembermörkret men jag hade en trevlig kväll ändå.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Maria Nordbö

HÖRSALEN Norrköping

17 November 2017
Bjällerklang – en 50, 60- & 70-talsshow om julen
Arr: Riksteaterföreningen KariN

MEDVERKANDE
Solveig Bergqvist Larsson
Cecilia Kyllinge
Jan-Olof Jonsson
Anders Larm

LÄNKAR
Solveig Bergqvist Larsson hemsida
Humor, musik & allvar hemsida
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.