• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Låna hem dansaren Carl Olof i veckan


Disciplinering av kroppar. Carl Olof Berg demonstrerar övningarna som ingår i programmet Spänska med Birgitta. Publiken kan välja mellan att delta eller bara se på.

 

Skivan ligger redo på skivtallriken

 

NORRKÖPING Det har redan blivit en succé. Dansföreställningen Hemma hos dig med Carl Olof är så gott som fullbokad. Carl Olof Berg inledde sin turné till låntagarnas hem med interaktiva föreställningen Prinsessjympa i Stadsbiblioteket i måndags, var annars?

– Jag tycker om bibliotek och tanken med hemlån, förklarar dansaren och koreografen Carl Olof Berg.

På bibliotek kan låntagaren låna hem böcker men också musik och film, så varför inte en dansare. Tänkte Carl Olof Berg och skapade tre upplägg med intresseväckande titlar för presumtiva låntagare att välja mellan. En av dem är Den guidade visningen – A guided tour of the men’s club som framförs på engelska. Dessutom finns ett popquiz – Bögen och det melankoliska popquizet – som kräver tillgång till ett piano.

 

Hemma hos dig med Carl Olof
Gymnastikövningar. Förlagan med silhuettbilder har tryckts upp i ett exemplar till var och en i publiken.

 

Prinsessjympan – Spänsta med Birgitta – genomfördes vid en öppen föreställning i Bokskogen på Norrköpings stadsbibliotek. Arrangerande Riksteaterföreningen KariN som tog emot publiken berättade att hemlånen gått över förväntan, endast ett ledigt pass återstod av veckans hembesök.

Kanske beroende på förmånliga lånevillkor – en kopp kaffe och att ta en bild av dansaren i sitt hem. Riksteatern betalar den verkliga kostnaden – även konstnärer behöver riktiga pengar för att leva.

Titeln Spänsta med Birgitta är autentisk. Fodralet till en LP-skiva utgiven 1967 står lutad invid en resegrammofon och skivan ligger redo på skivtallriken. På varje stol i rummet ligger en kopia av innerfodralet, silhuettbilder som visar övningarna. Det är upp till var och en att delta eller bara se på.

– Birgitta var den enda av prinsessorna på Haga som utbildade sig, berättar Carl Olof.

Hon utbildade sig under åren 1956–1958 till gymnastikdirektör vid GCI, Gymnastiska centralinstitutet, som Gymnastik- och idrottshögskolan hette då.

Det är hennes röst vi hör beskriva övningarna innan Harry Arnolds musik tar över. Däremot är det inte hon som satt samman programmet utan gymnastikdirektören Stina Ljunggren, OS-guldmedaljör från Helsingfors 1952 och som var pedagog och så småningom även prefekt för GIH.

– Man kan säga att prinsessan Christina förkroppsligade programmet, säger Carl Olof Berg diplomatiskt.

 

Hemma hos dig med Carl Olof
Resegrammofon. LP:n Spänsta med Birgitta gavs ut på His Masters Voice och bifogades i tidskriften Husmodern 1967.

Dansaren och koreografen Carl Olof Berg utforskar maskulinitet och prestige i sin konstnärliga praktik. De tre programmen handlar inte bara om dans utan i lika hög grad om berättelser som kan väcka tankar hos publiken/deltagarna.

Med Prinsessjympan öppnar han för ett samtal om disciplinering av den kvinnliga kroppen. I det programmet ingår en 100 år gammal frigörande uppvärmningsövning skapad av Isadora Duncan, en föregångare inom fri dans.

Omlån är givetvis möjligt. Om det nu inte var för att det är så gott som fullbokat.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


STADSBIBLIOTEKET Norrköping

20 november 2017
Hemma hos dig med Carl Olof
Dans/Performance

HEMLÅN
20–24 november
A guided tour of the men’s club
Bögen och det melankoliska popquizet
Spänsta med Birgitta

LÄNKAR
Carl Olof Berg/The Andrology Showroom hemsida
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.