• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En kväll om Tranströmer i dikt och musik


Diktläsning. Mats Huddén framförde Tomas Tranströmers dikt Preludium.

 

Bokhandeln firade fyra år i ny regi

 

SÖDERKÖPING Musiken hade stor betydelse för Tomas Tranströmer. I fyraårsjubilerande Söderköpings bokhandel berättades historien om ett intensivt och långvarigt förhållande som fick liv både i Tranströmers diktande och eget musicerande.

Det händer ibland att tillvaron lyfter ett snäpp från det vardagliga. Att sinnena liksom skärps för att kunna ta emot något annorlunda och berikande. Något man kommer att minnas med glädje framöver. Ett sådant tillfälle gavs vid en afton tillägnad poeten Tomas Tranströmer i fyraårsjubilerande Söderköpings bokhandel & Antikvariat.

Fredagens En kväll med Tranströmer gav en bild av Tomas Tranströmer och hans förhållande till musiken. Ett förhållande som var intensivt och långvarigt.

Tranströmer valde tidigt mellan att arbeta med musik eller skriva poesi. Orden vann. Men han var en begåvad pianist och spelade piano under hela sitt liv. Till och med efter att han drabbats av en stroke och bara kunde använda vänster hand.

Han hade också planer på att bli tonsättare, men sade sig senare vara glad att det inte blev så: Som det nu är finns ingenting emellan mig och musiken. Jag har inte samma enkla förhållande till poesin.

 

Stig Jakobsson
Tonsättningar. Stig Jacobsson listade dikter av Tranströmer som blivit tonsatta.

 

Kvällen inleddes med musik. Musikvetaren Stig Jacobsson spelade upp en inspelning där Tomas Tranströmer själv spelar Melodia av Werner Wolf Glaser. Glaser och Tranströmer var för övrigt goda vänner och båda bodde under en tid i Västerås.

Mats Huddén läste därefter dikten Preludium: Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen.

Det finns många anspelningar på musiktermer i Tranströmers diktning. Vi får bland annat lyssna till en dikt med titeln C-dur i två inspelningar: En uppläsning av Tomas Tranströmer själv och en där hans dotter, sångerskan Emma Tranströmer, sjunger i Håkan Parkmans tonsättning.

För Tomas Tranströmer var musiken livsviktig. Och den blev det ännu mera sedan större delen av språket försvann. Ändå skrev han tre dikter efter stroken.

Redan då fanns det pianokompositioner för vänster hand, men nu damp det ner den ena efter den andra i hans brevlåda. De flesta kom från svenska tonsättare, många av dem kända namn, till exempel Maurice Karkoff som bidragit med tio kompositioner.

Stig Jacobsson hade satt samman en lista på tonsatta Tranströmerdikter. Många av dem finns inspelade, och listan delades ut till tacksamma lyssnare.

 

Anna Franklin
Även översatt. Anna Franklin berättar om franske poeten Jaques Outin som översatt samtliga av Tranströmers dikter.   

 

Otaliga kompositörer, både svenska och utländska, har lockats att komponera musik till Tranströmers dikter. Bland dem finns gotlänningen Lars Edlund och som avslutning på kvällen, får vi lyssna till hans mäktiga Madrigal inspirerad av dikten Romerska bågar, i en inspelning med Gustaf Sjökvists kammarkör och Uppsala kammarorkester.

Författaren och journalisten Anna Franklin som också medverkade under kvällen, berättade om den franske poeten och översättaren Jaques Outin som översatt samtliga av Tomas Tranströmers dikter till sitt eget språk.

Mats Huddéns finstämda diktläsande, Stig Jacobssons intressanta berättande och musiken som framfördes skapade en oförglömlig afton.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Anders och Clara Karlin

SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL & ANTIKVARIAT Söderköping
26 november 2017
En kväll med Tranströmer
Föreläsning
medarr: Söderköpings Bokhandel & Antikvariat, Riksteaterns Söderköping, Söderköpings kommun och Region Östergötland.

LÄNKAR
Söderköpings Bokhandel & Antikvariat hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.