• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Text och spel till Östergötlands bokmässa


Kommer tillbaka. Östergötlands bokmässa Tellus fyller Huvudbiblioteket i Linköping med berättelser även i år. På lördag är det dags.

 

Berättelser och verklighet väver vår värld

 

LINKÖPING Boksläpp. Och spelsläpp. Teater. Östergötlands bokmässa Tellus tar ut svängarna i Linköping på lördag. Från länets östra delar kommer författare, illustratörer, förläggare och spelmakare. Teater Opulens ger en teaterföreställning.

Vad vore en bokmässa utan boksläpp? Mässdrivande Dibb förlag släpper Sveriges modernaste kommun – Linköping på 1990-talet skriven av förra kommunalrådet Sven Lindgren. Författaren berättar om det politiska spelet bakom det som blev, som Linköpings Konsert & Kongress och om det som inte blev, som regionflygplatsen Gothia Airport. Kunde det ha blivit annorlunda?

Men ett spelsläpp är väl mer otippat? Catalope Games släpper bygg rymdskepp- och skjut fiender-spelet Scrap Galaxy. Spelföretaget finns i Linköping men hälsade på i Norrköping under Kulturnatten.

Att spel har samband med berättelsen som ligger till till grund för litteraturen och därmed även för bokmässan Tellus bevisar Dimfrost från Norrköping. Spelmakaren med det fantasieggande namnet är ett av de fyra spelföretag som deltar i bomässan Tellus. Mysteriespelet A Writer and His Daughter släpptes sent i augusti och handlar om en flicka som rör sig mellan den verkliga världen och en sagovärld. Spelet är även utvecklat för VR-teknik.

 

Daniel Söderqvist
Daniel Söderqvist, vars hjälte är bosatt i Norrköping, vill påverka läsaren med sina verklighetsnära spänningsromaner.

 

Men som författaren Björn Ranelid kommer att understryka under bokmässan så är det den mer traditionellt berättade litteraturen som har den stora betydelsen för mänskligheten. Verkligheten och texterna som går i och ur varandra, väver en värld som gör att vi kan förstå oss själva och andra. Även om några av alla dessa texter överförs till andra medier som film, teater eller spel.

Alltså är det författarna som är flest på lördag, merparten med anknytning till Östergötland. Från länets östra delar kommer en rad författare, som Sten Jeansson och Stina Nilsson Bassell men även illustratörer, förläggare och en omslagsmakare samt förmedlare. Se listan längre ner.

En debutant är Norrköpingspolitikern Klas Corbelius med sin blodiga feelgoodroman Fredsdrottningen. Hjältinnan Juliana är politiker liksom han själv och boken har tagit fyra år att skriva. Mer erfarna är Åke Bjurhamn och Kerstin Rydelius, som nyligen släppte Crescendo till döds, sjunde boken i serien om f.d. polisen Otto Wester.

Flest programpunkter är författaren Melker Garay inblandad i, direkt eller indirekt. En ny bok lär vara på gång men är inte framme. Däremot puffar han för bokförlaget Opulens, som kom ut med första utgåvan tidigt i höstas. Dessutom ställer han ut målningar på bibliotekets galleri Vända sida. Slutligen ger teater Opulens en föreställning av nyuppsättningen av Kinski och döden, som bygger på Garays bok Josef Kinski och döden.

 

Emelie Schepp
Populär. Emelie Schepp har slagit stort med sin serie om åklagaren Jana Berzelius som tillgriper oortodoxa metoder i sitt arbete.

 

85 utställare och nära 70 programpunkter från allvarliga litteratursamtal till trollerishow. Men framförallt författare som berättar om sina böcker: romaner, ungdomsböcker, barnböcker, lyrik, deckare, fakta, historia, natur…

Affischnamnen är flera. Som Birgitta Ohlsson, f.d. politiker, som berättar om sin bok Duktiga flickors revansch. Emelie Schepp som även om hon själv lämnat Norrköping för Motala fortfarande låter spänningsserien om Jana Berzelius främst utspelas i Norrköping. Det var här hon släppte Pappas pojke under Augustifesten.

Andra författare som Tellus lyfter fram är psykologen och författaren Jenny Jägerfeld, ursprungligen från Skärblacka, som vill ge en röst åt icke-normativa karaktärer i sina böcker. Hon skriver gärna för en ung målgrepp, vilket även Sara Lövestam gör när hon inte skriver om grammatik. Duon Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, skapare av Engelsfors-trilogin, kommer också.

Slutligen lyfter mässan fram Simona Ahrnstedt, psykolog som använder den nya romancevågen att lyfta viktiga ämnen. Nya romanen Allt eller inget handlar om kärlek, vänskap men också om kroppspositivism.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

HUVUDBIBLIOTEKET Linköping

2 december 2017
Östergötlands bokmässa Tellus


MEDVERKANDE med anknytning till Norrköping/Söderköping

SKÖNLITTERATUR med mera
Gunnel Anoniusson
Melker Garay
Sten Jeansson
Jenny Jägerfeld
Ulf Lundqvist & Ola Lundqvist
Stina Nilsson-Bassell
Jonas Rasmussen
Ulla Winroth

SPÄNNINGSLITTERATUR
Åke Bjurhamn
Klas Corbelius
Stefan Di-Omnia
Emelie Schepp
Jan-Åke Sallermo
Daniel Söderqvist

ANNAT
Lars Sundberg – Existentiella samtal i Östergötland
Mats Granberg, Litteraturscen Östergötland (samtal med Jonas Rasmussen)

ILLUSTRATÖR
Niklas Lindblad /Mystical Garden Design

FÖRLAG
East förlag
Opulens förlag

BOKHANDEL & ANTIKVARIAT
Norrköpings Antikvariat

Söderköpings Bokhandel & Antikvariat

SPELMAKARE
Dimfrost Studio (Fredrik Selldén, Ellinor Morén, Mikael Lindhe)

TEATERFÖRESTÄLLNING
Kinski och döden med Teater Opulens

LÄNKAR
Östergötlands bokmässa Tellus hemsida utställare program Facebook

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.