• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vackra Strykjärnet firar 100 år på lördag


Originellt. Strykjärnet stod klart 1917. Arkitekt var Folke Bensow vars verk många år senare kallats Sveriges vackraste industribyggnad. Lördag 9 december firas 100-årsjubileum.

 

Bildspel i fönstren under Light Festival

 

NORRKÖPING Holmen i Strömmen var liten. Arkitekten tog vara på kvadratmetrarna och den moderna byggtekniken. Fabriken blev hög och fick en märklig form. På lördag firar Strykjärnet 100 år med bildspel, modehistoria och saltängsbulle.

Sveriges vackraste industribyggnad. Gult och sju våningar högt reser sig Strykjärnet med vattnet som forsar fram på båda sidor. Bomullsväveriet ritades av Folke Bensow som prövade den nya tekniken med armerad betong.

Resultatet står sig än i dag, sedan 1991 med Arbetets museum innanför väggarna i stället för en fabrik. Ett museum som vill minnas och hedra föregångarna, inte minst i år. Trapphusets berättelse om rullerskan Alva är ryggraden i det minnet.

 

Strykjärnet 100 år
Bildspel. Husets historia skildras i fönstren på tredje våningen, under hela december till och med första veckan i januari.

 

100-årsfirandet har redan börjat. I samband med Norrköping Light Festival visas ett bildspel i fönstren på tredje våningen som följer byggnadens historia.

På lördag blir det fest. Berättelsen om Alva har fått ett komplement i nya berättarstationer som visar på gömda spår efter tidigare verksamheter i huset. En modevisning i biblioteket blir samtidigt en resa genom Norrköpings historia genom 100 år – Alva är med redan från början tillsammans med många andra.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


ARBETETS MUSEUM Norrköping

9 december 2017
Strykjärnet 100 år

Jubileum


PROGRAM


11–17
Berättarstationer om husets historia.

12–16
Saltängsbulle och kaffe i Laxholmskällaren plan 1

12, 13.30 & 15
Modevisning – tidsresa från tidigt 1900-tal till 2017 Biblioteket plan 4

13.45
Huset 100 år i Biblioteket plan 4
Magnus Höjer berättar om jubileumsfilmen. Nils Ringborg, Holmen, och Lars Stjernkvist, Norrköpings kommun medverkar.

15–24
Bildspel i fönstren på plan 3

Om husets historia som kan ses från Laxholmstorget.

LÄNKAR
Arbetets Museum hemsida Facebook Byggnadens historia Jubileumsprogram

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.