• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vinterns/vårens bredd hos Nyfiken på…


Medkänsla. Ingrid Hedström har mest gjort sig känd som deckarförfattare. Med Gick obemärkt förbi, utgiven på Alfabeta förlag, gräver hon i en svensk folkhemsk verklighet – anstalterna för sinnesslöa.

 

De som har och de som inte räknas

 

SÖDERKÖPING Då och Nu. Vinterns och vårens sju samtal hos föreläsningsföreningen Nyfiken på… granskar skillnader i samhället. Mellan de som har och de som saknar, mellan stad och land. Men först handlar det om teater.

Anna Pettersson är skådespelare, regissör och chef för Strindbergs Intima teater. När hon inleder Nyfiken på… blir det förstås en inblick i Strindbergs teater men också em nya former inom teatern i Sverige.

Vinterns och vårens program berör samhällsfrågor och kanske mest om skillnader. Mellan de som har och de som ses över axeln. Advokaten Viktor Banke berättar i sin bok Andrum om människorna i flyktingvågen, deras resa och deras möte med svenska myndigheter. Titeln på föredraget är också bokens undertitel: Om stölden av en flyktingkris och om de bestulna.

Författaren Ingrid Hedström påminner i sin bok Gick obemärkt förbi om Folkhemmets syn på ”undermåliga” människor. Barn som placerades på sinnesslöanstalter utsattes för vanvård, många dog i ett 1930-tal präglat av rashygieniskt tänkande.

 

Mats Jonsson – ur Nya Norrland
Halvtomt. ur Nya Norrland av Mats Jonsson.

 

Tillbaka till nuet. En som arbetar för den goda integrationen är imamen Awad Olwan från. Fisksätra i Nacka kommun. I sin bok Röd moské med vita knutar, utgiven på som handlar om vikten av dialog och som tar död på många myter om islam.

Serietecknaren Mats Jonsson återvänder till uppväxtens Bollstabruk med sitt runda ritstift i handen. Han minns, jämför, undrar, grunnar. Nu bor han vid Telefonplan i Hägersten och funderar även där. Men varför är samhället Bollstabruk utarmat när det gigantiska sågverket går som tåget? Nya Norrland är en serieroman om fördelningspolitik mellan land och stad.

En tung och kunnig ämbetsman är numera fristående debattören Per Molander som inte bara arbetat för svenska staten utan även för Världsbanken och OECD. I senaste boken Condorcdets misstag argumenterar författaren för att demokrati, jämlikhet andra centrala värden hela tiden måste försvaras för att inte vittra bort. Bara för att människorna en gång nåtts av upplysningens idéer, så förblir vi inte upplysta för all tid framöver.

Sist ut är Helena Thorfinn, tidigare journalist som arbetar med mänskliga rättigheter som biståndsarbetare i sydöstra Asien. I sin roman Den som går på tigerstigar skildrar hon krocken mellan privatmoral och globala åtaganden.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Magnus Liam Karlsson och Mats Jonsson

STINSEN Söderköping

Vinter–vår 2018 kl 18.30

Nyfiken på… 

Föreläsningar
Samarr: Söderköpings föreläsningsförening, Kulturkontoret, Folkuniversitetet och Söderköpings Bokhandel

Torsdag 18 januari
Anna Pettersson Om skådespelaren och Strindbergs teater

Onsdag 31 januari
Viktor Banke Om stödden av en flyktingkris och om de bestulna

Onsdag 28 februari
Ingrid Hedström De vi gömde undan

Onsdag 14 mars
Awad Olwan Röd moské med vita knutar

Onsdag 4 april
Mats Jonsson Vad blir Nya Norrland…

Onsdag 25 april
Per Molander Hoten mot staten och demokratin

Onsdag 23 maj
Helena Thorfinn Den som går på tigerstigar

LÄNKAR
Nyfiken på… hemsida Facebook
Söderköpings kommun /Kulturkontoret hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.