• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Inspirerat akvarellmåleri på Stinsen


Under paraply. Utställningens twist är kursdeltagarnas parad av de egna regnskydden.

 

Första utställningen tillsammans

 

SÖDERKÖPING Med paraplyerna i vädret. Det är en sammansvetsad grupp akvarellister som äntligen ställer ut. Målat har de gjort i nästan tio år. Vernissage en vinterbister lördag på Stinsen.

Sex målande damer är utställare på Stinsen i Söderköping den här månaden.
De ingår i en grupp som under flera år har studerat akvarellmålning på Senioruniversitetet i Norrköping.

I lördags var det vernissage. Vädret gjorde att en del besökare som tänkt komma uteblev. Men utställningen finns kvar till den 8 mars så än finns goda möjligheter att se den.

–  Vi har blivit en sammansvetsad grupp under de nästan tio år som vi har målat och studerat, berättar Marianne Biander, en av de sex medlemmarna i gruppen.

– Det här är den första utställningen vi gör tillsammans och det känns väldigt roligt, säger hon och får medhåll av de andra.

 

Mia Hallgren Elfgren, Birgitta Johansson
Hängning. Till vänster två verk av Mia Hallgren Elfgren. Birgitta Johanssons verk heter Oväder och  Sjölandskap.

 

Kursledare är grafikern Agneta Östlund. Gruppen träffas en gång i veckan under terminerna. Då målar de och ger varandra både inspirerande uppmuntran och kritik.

De har under åren studerat olika konstnärers sätt att måla, som  Arne Isacson, Örjan Wikström, Birgitta Glode och så förstås Lars Lerin. Att de har tagit intryck av Lerin märks på flera av målningarna.

Med en konstnärlig blick kan vilken vy och vilket föremål som helst bli ett motiv värt att måla av. Att det gäller amatörer likaväl som etablerade konstnärer bevisar de här utställarna.

De presenterar intressanta målningar på bland annat landskap, enstaka träd, parkbänkar, rivningshus och paraplyer i olika fasoner.

Paraplyerna, målade i naturlig storlek, är ett lite annorlunda inslag. Paraplyer kan som bekant vara ganska långa. De får inte alltid plats på ett papper. Men det fixade konstnärerna genom att helt enkelt sy ihop flera pappersark.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Agneta Östlund/Senioruniversitetet

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Margareta Isberg, Mia Hallgren Elfgren, Gun Larsson

STINSEN Söderköping

3 februari–8 mars 2018
Akvarellutställning
Birgitta Aspenstam, Marianne Biander, Mia Hallgren Elfgren,
Gun Larsson, Margareta Isberg, Birgitta Johansson

LÄNKAR
Senioruniversitetet hemsida
Stinsen/Söderköpings bibliotek Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.