• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Owe Ellersten på ABF Bergslagsgården


Möte. Porträttet, så nära beskuret, lyckas ändå förmedla information om mannen med den genomträngande blicken.

 

Detaljrika bilder från världen

 

NORRKÖPING Våra blickar möts. Men vem är den andre? Ögonen är genomträngande. Fotografen Owe Ellersten visar ett urval foton från när och fjärran, tagna under ett långt liv med brinnande fotointresse. En bonus i utställningen är hans kamerasamling.

Trots det något osäkra vintervädret hittade många till ABF Bergslagsgårdens vernissage för fotoutställningen Bara några bilder! i lördags. Lite kryptiskt annonserat som ”20×3+36” men tydligare var att det var Owe Ellersten som var fotografen bakom utställningen.

Förväntan var stor när jag gick in genom dörren. Jag visste att Owe är en snart 80-årig Finspångsbo som uppenbarligen har rest en del i världen men är det värt en utställning?

 

Owe Ellersten ställer ut på ABF Bergslagsgården
Salongshängning. Owe Ellersten ställer ut på ABF Bergslagsgården

 

Inne i lokalen är väggarna fyllda av bilder och minglet som besökarna ägnar sig åt är intensivt. Själv sitter fotografen och talar i telefon så man får en chans att bilda sig en översikt. Inte naturbilder, inte folksamlingar, inga olyckor. Det är detaljrika bilder som fokuserar på detaljer och med oväntade motiv.

När Owe lägger på telefonen så kommer han direkt och vi börjar samtala. Vad är det du gör – är det en pensionärssyssla eller?

– Jag har varit fotointresserad sedan jag var 14 år. Då köpte jag min första kamera för 29:90 kronor, förklarar Owe Ellersten.

I början av 1950-talet var 30 kronor en stor summa pengar, inte minst för en ung man.

 

Owe Ellersten – Kamerasamling
Samlarobjekt. Med åren har det blivit en gedigen samling av kameror för Owe Ellersten. Nummer 1 kommer han nog aldrig att sälja.

 

Sedan dess har Owe Ellersten fotograferat och också under en period haft en fotofirma vid sidan av sitt arbete. Hans fotointresse har varit orubbat och medlemskap i närbelägna fotoklubbar har varit naturligt beroende på bostadsort. Han nämner Vänersborgs, Sundsvalls och Linköpings fotoklubbar som exempel.

Även genom att delta i fototävlingar tycker han sig ha utvecklats som fotograf. Han brinner för att sprida kunskap om foto och har samlat på sig en hel del kameror genom åren.

Vi pratar också om det ökade intresset för att ta kort som mobilkamerorna medfört. Då berättar Owe att han bland de 98 bilder som utställningen omfattar också har några som är tagna med mobiltelefon. När vi talas vid så har inte någon av utställningsbesökarna hittat rätt!

 

Owe Ellersten
Fotograf. Även med ett strängt urval har Owe Ellerstenskapat en stor men också spännande utställning.

 

När jag gått runt och tittat på bilderna så blir jag undrande. Är det en fotoutställning eller en konstutställning som Owe Ellersten visar på ABF Bergslagsgården under februari? Jag vill säga att det är både och! Konst därför att motiven utan tvekan är valda med ett konstnärligt anslag som grund. Att det är en fotoutställning är utom allt tvivel, men propositioner, detaljrikedom och bildhantering gör att det måste klassas som en högklassig utställning.

Vad menar Owe då med ”20×3+36”? Jo, han har valt 20 områden med 3 bilder i varje grupp och sedan är det 36 bilder i andra antal än just 3 i varje grupp,

Owe har rest mycket och det finns bilder från tågluffning, resor till Italien, bilder från Mellangrind i Finspång. Torremolinos, Hongkong, Beijing, Borneo och Motala Ström i Norrköping finns bland bildgrupperna. I kameramontern finns också fotoböcker som han skapat efter några av dessa resor.

Under de tider ABF är öppet och det inte är annan verksamhet i lokalen som ligger vid Skvallertorget i Norrköping kan man besöka utställningen. Det är den väl värd!

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Owe Ellersten ställer ut på ABF Bergslagsgården

ABF BERGSLAGSGÅRDEN Norrköping

3–27 februari 2018
Bara några bilder!
20 x 3 + 36
Owe Ellersten
Fotografi

17 februari kl 9–17, visning

LÄNKAR
ABF Bergslagsgården Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Owe Ellersten på ABF Bergslagsgården

  1. Pingback: Musik högst på läsarnas 10-i-topp 2018 – KULTURSIDAN.nu