• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM’18 Musikfesten i startgroparna


Ladda. Nu är det bara några dagar kvar till showcasefestivalen Where’s The Music?

 

Var nyfiken!

 

NORRKÖPING Spelglädje, Meetoo-seminarium och Gaffa-gala. På fredag slår Where´s the Music upp portarna till tio olika scener runtom i Norrköping. Hit kommer både etablerade artister och nya talanger från Sverige och utomlands.

Machonormen och andra viktiga ämnen diskuteras i Showcase-festivalen.

Nu är Where´s the Musics alla bokningar klara. Hundra akter på de tio scenerna runtom i centrala Norrköping. Se favoriterna och upptäck nya. Var nyfiken!

KLARA ARTISTER
Ace Tee & Kwam.E (DE) | Adam Naas (FR) | Agent Fresco (IS) | Agnes Matsdotter | Amanda Mair | Axel Flóvent (IS) | BIG KIZZ | Bitch Hawk | Bud Stankz | Callum Stewart (UK) | Carubine | Cat Princess | Chelou (UK) | Cintia Lund (ES) | COBRAH | Diskopunk | DJ KIMAZO | Dorian Sorriaux (FR) | Estherlivia | Farao (NO) | Fieh (NO) | Freya Ridings (UK) | GRANT | Grapell | Halie (NO) | Henrik Palm | Hey Charlie (UK) | Hudson Taylor (IE) | Huset | J.O.N | JADA (DK) | Jade Bird (UK) | JËLLY | Joseph J. Jones (UK) | KillASon (FR) | KING (DK) | Kristofer Greczula | La Lusid | Last Train (FR) | Lemar Jaily | Lilla Vargen (IE) | Liv Sin | Lizette Lizette | LOCALS | Lucas Nord | Luxury Death (UK) | MaidaVale | Memoria | Muhammed Faal | Namasenda | Nicky William | ODZ | Olle Grafström | OX | Patrik Wennberg | Picture This (IE) | Pipes & i | Plàsi | Priest | Riga Tiger | Ruby Empress | Sabina Victoria | Saint Sister (IE) | Salima Drider (FR) | Samboii & DJ 2Much | Satan Takes A Holiday | Shirin | Simon Superti | SIR REG | SUAD (FI) | Sushi x Kobe (NO) | Sumie | Snövit | The Dahmers | The Great Discord | The Hanged Man | The Heard | The Holy (FI) | The Ninth Wave (UK) | Televote | Tilde | Tim Chadwick (IE) | Tom Hickox (UK) | TVc | VERO | White Birches | Wy

Okej då. Några headlines finns också:

Alice Boman | Avantgardet | Cyhra | Ebbot Lundberg & The Indigo Children | Eric Saade | Esther Kirabo | Familen | Good Harvest | I.B. Sundström | Janice | LASH | Magna Carta Cartel | Marlene

 

Eric Saade
Redo för ett nytt möte. Tonårsidolen Eric Saade har växt upp. Men det har hans publik också.

 

Eric Saade är tillbaka, en gång flickidol, nu en artist som söker nya vägar. Han smygstartar sin vårturné med en intim klubbspelning på Arbis Bar & Salonger, för den som väntar tills fredagsnatten går mot morgon.

Från Tensta Gospel Choir till Värmekyrkan. Med singlar som I Got You och Queen och det rykande färska fullängdsalbumet Fallin Up i ryggen, kommer prisade soulsångerskan Janice till Where’s the Music.

Till Hedvigs kyrka kommer I.B. Sundström från Pascal och Skriet, som 2017 solodebuterade med hyllade albumet I den skinande gyttjan.

För den som gillar indie är det tipset Avantgardet från Göteborg på lördag. Bandet skivdebuterade 2016 med För många dyra skor och döda ögon som följdes upp året därpå av På Östkusten intet nytt.

 

Sandra Wall
Jämställdhet en viktig fråga för Sandra Wall, projektledare för Musikhuvudstad Norrköping.

 

Showcase-festivalens musikkonferensdel håller till på Elite Grand Hotel. Där tar diskussionspanelerna grepp om viktiga ämnen, som psykisk ohälsa, socialt hållbara evenemang och musikbranschens framtida chefer.

Seminariet Hur dödar vi den manliga rockstjärnemyten? surfar vidare på Metoo-vågen. En av de medverkande är artisten och konstnären Love Antell.

Seminarietitlarna är långa. En av de längsta är The role of music in city growth, development and improving our quality of life: What Music Cities Means. Seminariet som handlar om musikstäder leds av Musikhuvudstaden Norrköpings projektledare Sandra Wall. Talare är bland andra Danny Keir och Sound Diplomacy.

Att antalet kvinnliga akter på Where´s the Music är hög jämfört med många andra festivaler ser hon har en god påverkan inför framtiden.

– Vi ser en tydlig generationsväxling där allt fler kvinnliga musiker och artister i olika genrer tillåts ta plats även i festivalsammanhang. Men förändring tar tid och självklart ska WTM som arena för ny musik vara en förebild, och det har arrangören FKP Scorpio lyckats med hittills. Jämställdhet är en viktig fråga för Norrköpings kommun som stödjer festivalen, understryker Sandra Wall.

 

Janice
Soulstjärna. Janice har gått från Tensta Gospel Coir till hyllade singelsläpp och helt nyligen kom hennes debutalbum.

 

Några festivalbesök hinner hon ju säkert med också. Det som lockar henne personligen är Calvin Stewart, Sumie, Olle Grafström och Good Harvest, ”även om det säkert dyker upp nya favoriter – som det brukar göra”.

– Självklart extra roligt att se lokala akter som Agnes Matsdotter, Priest och Televote. Kul också att DJ Kimazo tar plats även om jag saknar en representant från reggaegenren i år.

Sandra Wall ser också fram emot seminariet med Andrea Magdalina och Christine Brown. De två medverkar i seminariet Mental health in the music industry.

Andrea Magdalina är baserad i Los Angeles och medgrundare till shesaid.se – konsult för interaktion mellan musik och teknik. Christine Brown, från Nordirland, ligger bakom Help mucisians och Music Minds matter

Hon tipsar om ännu ett seminarium. FRANCE: How to succeed exporting your artist in an unusual music market, om den franska musikmarknaden som få skandinaviska grupper har vågat sig på.

 

Slowgold, WTM 2017
Förra året i Hedvig. Nu till Gaffa. Slowgold har poppat upp i Norrköping vid flera tillfällen de senaste åren. Hon är ett av dragplåstren vid Gaffa-galan.

 

Nu är listan komplett över vilka som ska stå för livemusiken under Gaffa-galan. Klart sedan tidigare är Graveyard (Bråvalla 2016), Muhammed Faal, Slowgold (WTM17 m.m.) men nu har Rein och Rome Is Not A Town (WTM17) lagts till. Galan leds av Frej Larsson och Joy M’Batha.

– Livemusiken på galan ska spegla innehållet i tidningen. Etablerat blandas med oetablerat och vi har försökt få till en god genreblandning och akter som är som gjorda för scenen, skriver GAFFAS chefredaktör Daniel Horn i ett nyhetsbrev.

Låt folkfesten börja!

© Text: Anton Augustsson

ETT FLERTAL SCENER Norrköping

9–10 februari 2018
Where’s the Music?


Showcasefestival
Arr: FKP Scorpio

LÄNKAR
Where’s The Music hemsida Facebook
WTM’18 Lokala guldkorn och Gaffagala reportage Kultursidan.nu 10/1 2018
WTM’18 Familjen, Grant och tysk hiphop reportage Kultursidan.nu 8/11 2017
WTM’18: Where’s the Music? 9–10 februari reportage Kultursidan.nu 2/10 2017

 

Tagged , . Bookmark the permalink.