• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM’18 Priest hädar à la 80-talssynth


Uppstickare. Efter Ghosts splittring startar nya koncept. Priest stannar i det sakrala om än på lägre hierarkisk nivå än Papa Emeritus. Hårdrock handlar det inte om.

 

Skulle de stå sig utan maskerna?

 

NORRKÖPING Anonyma masker som sticker ut. Priest är en av de grupper, som kommer till Where’s The Music?, och som har rest sig ur Ghostspökenas skugga. En präst och kyrkkråkor, men hårdrocken blev smörig synth.

En kyrkligt utstyrd (men demonisk) figur i förgrunden och några namnlösa gastar därbakom. Hmm… det låter bekant. Konstigt att inte Ghost har stämt dem för plagiat. Fast de kan ju inte stämma sig själva (jo, just det det kan de ju). Nej, vad är det som pågår?

Efter splittringen/avskedandena återstår ju bara frontmannen Papa Emeritus i Ghost. De nya ”Nameless Ghouls” är nu namnlösa på riktigt medan de gamla har trätt fram.

Vilket leder till att Magna Carta Cartel har återskapats och gör sin första spelning på 9 år på lördagen på WTM. Men tre akter till på festivalen har faktiskt anknytning till Ghost.

 

Priest
Smakstart. Where’s The Music? sålde slut, även om arrangörerna inte gått ut med hur många biljetter som sålts. På Dynamo var det trångt redan tidigt på fredagskvällen.

 

Fast vad har det med Priest att göra? Jo, plattan är producerad av forna Alpha i Ghost. Faktum är att han gömmer sig bakom en av kråkmaskerna på scenen, och den andra av prästens små kråkor har också en historia i det bandet. Jag ska inte avslöja deras namn, eftersom de nu så gärna vill vara anonyma. Fast det är inte svårt att ta reda på (men Wikipedia har fått det helt om bakfoten, STIM vet bättre).

Så konceptet är liknande, även om prästen/sångaren har en bdsm-mask som tar det ett steg längre, och viljan att häda är lika stor.

Musikaliskt, däremot, är det en helt annan melodi. I stället för hårdrock bjuds vi på synt. Riktigt slickad synt från kråkklaviaturisterna och Tom, förlåt prästen, har en riktigt smörig stämma. Inte alls så där taggig som huvudbonaden. Om man blundar ser man något vackrare för sig.

Men är det bra? Tja, om man gillar 80-talssynt à la Human League. Men vem vill erkänna det? Å andra sidan fick de pris för bästa synt på Manifestgalan för en vecka sen.

 

Priest
Längst. Musikerna stämmer in i kråksången. Men vem som är vem bakom masken vill de helst hålla för sig själva.

 

De vet hur de ska skapa en hype kring sig själva. Frågan är om de skulle stå sig utan maskerna? Och, handen på hjärtat, skulle Ghost hålla bara rent musikaliskt? (Nej, skicka inte in några svar! Jag struntar i vad ni tycker.)

Nu känner jag mig smutsig och styr stegen mot en kyrka. Jo, på riktigt.

© Text: Michael Strandhed
© Foto: Michael Strandhed och Human Golmohammadi

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDEN

Priest

DYNAMO Norrköping

9 februari 2018 kl 19

Priest
Where’s the Music? – Arr: FKP Scorpio

LÄNKAR
Priest Facebook
Where’s The Music hemsida Facebook

FÖRHANDSARTIKLAR
WTM’18 Musikfesten i startgroparna reportage Kultursidan.nu 6/2 2018
WTM’18 Lokala guldkorn och Gaffagala reportage Kultursidan.nu 10/1 2018
WTM’18 Familjen, Grant och tysk hiphop reportage Kultursidan.nu 8/11 2017
WTM’18: Where’s the Music? 9–10 februari reportage Kultursidan.nu 2/10 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to WTM’18 Priest hädar à la 80-talssynth

  1. Pingback: WTM’18 La Lusid skapar egna regler – KULTURSIDAN.nu