• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM’18: Where’s the Music? 9-10 februari


Kraftband. Rome is not a Town öste hårt på Cromwell  förra gången det begav sig under Where’s the Music? Gruppen släppte en hyllad debutplatts i fredags.

 

Målet är att ge ny musik skjuts ut i världen

 

NORRKÖPING Where’s the Music? pausar inte. FKP Scorpios vinterfestival pressar in 100 musikakter på 10 scener 9–10 februari 2018. Till detta kommer en rad seminarier arrangerade av och för musikbranschens olika aktörer. Snart kommer bandsläppen – några kända, de flesta namn för morgondagen.

Två festivaldagar. Skillnaden är nästan obefintlig jämfört med förra årets tre dagar då enbart Arbis höll öppet med ljud- och ljusshowande DJ:s. Att 100 musikakter trängs aningens tajtare på de tio scenerna/klubbarna gör kanske inte heller så stor skillnad för publiken, det är mycket nog att välja mellan.

Den som köper ett festivalpass à 295 kronor nu, 2–29 oktober, betalar 50 procent jämfört med den som väntar till senare. Endagsbiljetter kommer att släppas närmare festivalstart, däremot inga biljetter till enstaka konserter.

 

Gus Ring
Black Box. Gus Ring stod på studieförbundens egen scen under WTM’17. Nu i oktober turnerar han i Tyskland.

 

Showcasefestivalens konserter är som regel korta, cirka 30 minuter. På scenen står mer eller mindre etablerade musikakter som vill bli upptäckta av nya publik och nya arrangörer. Målet är att bidra till att ny musik får en skjuts i karriären, fler spelningar, turnéer, gärna i nya länder.

Något som brukar märkas är att Where’s the Music? ligger bra mycket bättre till när det gäller andelen kvinnliga artister (40–50 procent) jämfört med tungt mansdominerade Bråvalla (cirka 80 procent).

Musikakter som vill spela på Where’s the Music? rekommenderas att mejla arrangörerna. Bifoga musikdemolänkar till intresseanmälan. Men räkna inte med svar.

– Vi får in många förfrågningar och hinner inte svara på alla. Vi kontaktar dig om vi är intresserade av att boka er, skriver Where’s the Music? på sin hemsida.

Förra festivalen delade Studiefrämjandet och Sensus på en scen. Det kan vara en genväg upp på festivalscenen, om det samarbetet återuppstår i februari 2018.

 

Seminarium på Where's The Music 2015
Vattenflaska. Namnskylt. Värmeljuset gjorde seminarierna på Where’s the Music? lite annorlunda. Undrar om de får lysa i februari 2018.

 

Where’s the music? är som tidigare även en branschträff. Musikbranschens aktörer bakom kulisserna kommer, svenska och internationella gäster som förväntas jobba hårt. Seminarier på dagen, med tjuvstart redan på onsdagen, och granskning av musikakter på kvällen.

Seminarieprogrammet innehåller allt från jämställdhetsfrågor till teknisk utveckling. Populärt är när tunga namn berättar om sina vägar till framgång.

Musikhuvudstaden Norrköping står för ett seminarium. Det handlar om den växande frågan om musikens påverkan kopplat till stadsutveckling och arbetet kring urban sound zones – hur man utvecklar och hanterar olika ljudzoner i stadsmiljö.

– Seminariet leds av Sound Diplomacy som arbetar globalt med de här frågorna, men självklart bjuder vi också in musikstäder från Sverige och nyckelpersoner från region Östergötland, säger Sandra Wall, projektledare för musikhuvudstaden Norrköping .

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Michael Strandhed och Ann-Charlotte Sandelin

ETT FLERTAL SCENER Norrköping

9–10 februari 2018
Where’s the Music?


Showcasefestival


Arr: FKP Scorpio

LÄNKAR
Where’s The Music hemsida Facebook  Intresseanmälan
Musikhuvudstaden Norrköping Facebook
Gus Ring tjuvstartade Turné på WTM reportage Kultursidan.nu 6/2 2017
WTM: Rome is not a Town skjuter hårdare recension Kultursidan.nu 4/2 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.