• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bröststärkande cabaret med FMG-treor


Girl power. Låten startar i en marsch och fortsätter med en helt annan slags demonstration och kvinnlig styrka.

 

Samarbete för examensprojekt

 

NORRKÖPING Biljettintäkterna går till Bröstcancerfonden. Nio tjejer från Scen & Artist ger cabareten 18 bröst i vädret som sitt examensarbete på Film- och musikgymnasiet. De började spåna idéer redan i tvåan.

Beyoncés Who Run The World hörs i högtalarna. Senare ska en av eleverna framföra låten men nu är det dansarna bakom sångerskan som repeterar. Rörelserna använder armar, ben och flygande hår. Uttänkta små individuella skillnader bryter gruppens synkrona mönster. Ibland blir det stopp, med frågor och förklaringar. På igen.

– Jag har inte gjort något. De är så duktiga, säger dansläraren Agnes Thorell och förbereder sig att lämna rummet med de stora speglarna högt uppe i den gamla industribyggnad där Film- och musikgymnasiet huserar.

 

Maja Wallstedt och Sigrid Jansson
Koreografer. Och ansvariga för ljud och ljus. Maja Wallstedt och Sigrid Jansson går sista året på Film- och musikgymnasiet.

 

Det gör hon rätt i. Examensarbetet är ju ett självständigt projekt där sistaårseleverna gör nästan hela jobbet. Uppgiften är att göra en föreställning från idé till applådtack. Dessutom ska de skriva en rapport om sitt arbete, där de redovisar hur de gjort och vilka lärdomar de dragit.

– Vi har hållit på sedan i somras men vi började spåna redan i tvåan, säger Sigrid Jansson.

– Då kom vi på vad storyn skulle handla om men det blev något helt annat, fortsätter Maja Wallstedt.

Från första idéerna om fängelse till att helt enkelt låta ”kvinnan” stå i fokus. Cabareten ska innehålla allt. Känslomässiga låtar, fartfyllda danser och dramatiska sketcher. Även om de började skriva innan #metoo-bomben briserade handlar en om sketcherna om ämnet.

– Det handlar om att vi kvinnor fortfarande är förtryckta, förklarar Maja Wallstedt.

Sigrid Jansson och Maja Wallstedt har tillsammans koreograferat dansen till Beyoncés låt. Sigrids del är en stram inledning medan Maja byggt vidare. Övriga i gruppen har bidragit med andra inslag. Och inte bara med innehållet. De nio tjejerna i gruppen har fördelat alla arbetsuppgifter mellan sig. Någon är regissör, andra är teknikansvariga, producenter, marknadsförare, sköter ekonomi och har musikansvar.

Det enda de inte behöver göra är att spela i livebandet. Det ställer några av musiklärarna upp med.

 

FMG i Danskarusellen
Pulshöjare. FMG Crew i Danskarusellen under Katapulten 20 januari i år.

 

De nio utgör majoriteten av Scen & Artistklassen. Några elever har valt andra projekt, från enkvinnasshowen Autism for Dummies till att en grupp rest till Nya Zeeland där Film- och musikgymnasiet samarbetar med en skola.

Som om detta inte vore nog deltar FMG-eleverna med en något större trupp i Danskarusellen. Jag ser dem på Dynamos dansscen under Katapulten som kickstartar vinterns och vårens stora tävling. Alla moves sitter där de ska. Energin är hög.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Dansrepetition

FOAJÉN DYNAMO Hallarna, Norrköping

15 februari kl 18.30
Autism for Dummies
Av och med Emelie Linnea Nebulanen

LILLA TEATERN Norrköping

16–17 februari 2018
18 bröst i vädret

Cabaret
av och med sistaårselever från Scen & Artist, Filmgymnasiet

LÄNKAR
Film- och musikgymnasiet hemsida Facebook FB-evenemang

Bookmark the permalink.

Comments are closed.