• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

WTM’18 JADA en urkraft på Arbis


Vågrörelser. Danska JADA, alias Emelie Molsted Nørgaard, tog med sig tre körsångerskor till Arbis.

 

Det andas mystik och ritual

 

NORRKÖPING Mystik och ritual. Danska artisten JADA har ett gigantiskt tonomfång, styrka och tonsäkerhet. Rena urkraften. En sångerska i världsklass, som tyvärr inte lockade den storpublik hon var värd.

Ett dovt basljud som får hela Arbisteatern att darra i konstruktionen inleder många av de låtar som den danska producenten och sångerskan Emelie Molsted Nørgaard framför. Hennes artistnamn är JADA. Nu får vi tyvärr se att inte alla artister lyckas locka storpublik. I jämförelse med den akt som var precis före JADA ser lokalen ödsligt tom ut. Synd att inte fler kom för att lyssna.

Här är en artist som har en röst som inte lämnar mycket i övrigt att önska. Ett gigantiskt tonomfång, styrka och tonsäkerhet. Rena urkraften! Jag lägger märke till hur självsäkert hon hanterar sin röst. Sjunger med pondus. I mjukare partier blir rösten varm och vacker. Men när hon försöker prata med publiken i det relativt sparsamma mellansnacket verkar hon nästan besvärad och lite osäker. Skillnaden är märkbar.

 

JADA
Keep Cool. 25-åringen har nyligen släppt en singel som hon skrivit och producerat med Morten Winther Nielsen och Awinbeh Auagiba.

 

Man använder effekter för att skapa miljöer runt hennes röst. Långa långsamma katedralefterklanger som samverkar med hennes röst. Hon sjunger inte heller helt ensam. Tre stycken körsångerskor står vajande vid hennes högra sida och sjunger stämmor och svarar. De har gröna tröjor på sig och jag börjar tänka på sjögräs som följer med i vågornas rörelser.

Orkestern består av tre instrumentalister. En keyboardist som hanterar stora mängder av de ljud som hörs. En bassist, som också har en klaviatur, och så en slagverkare. Jag använder ordet slagverkare för att han spelar mer med elektroniskt framställda ljud som ersätter de trumljud vi oftast får höra.

Hela föreställningen andas mystik och ritual. Alla sånger har texter, men det förekommer även långa partier av ordlös sång. Det är då mystiken och den rituella känslan uppenbarar sig.

JADA är en sångerska i världsklass och även om musikstilen inte är något jag ofta lyssnar till så gillar jag verkligen det jag hör. JADA? Jadå!

© Text: Björn Eriksson
© Foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

JADA

ARBIS Norrköping

9 februari 2018 kl 20.45
JADA
Elektronisk Art-pop
Where’s the Music? – Arr: FKP Scorpio

LÄNKAR
JADA Facebook intervju/Soundvenue
Where’s The Music hemsida Facebook

FREDAG
WTM’18 Dorian Sorriaux i Hedvig recension Kultursidan.nu 11/2 2018
WTM’18 La Lusid skapar egna regler recension Kultursidan.nu 11/2 2018
WTM’18 Priest hädar à la 80-talssynth recension Kultursidan.nu 10/2 2018

FÖRHANDSARTIKLAR
WTM’18 Musikfesten i startgroparna reportage Kultursidan.nu 6/2 2018
WTM’18 Lokala guldkorn och Gaffagala reportage Kultursidan.nu 10/1 2018
WTM’18 Familjen, Grant och tysk hiphop reportage Kultursidan.nu 8/11 2017
WTM’18: Where’s the Music? 9–10 februari reportage Kultursidan.nu 2/10 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to WTM’18 JADA en urkraft på Arbis

  1. Pingback: WTM’18 Rockfredag på Saliga Munken – KULTURSIDAN.nu