• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Danska Sinne Eeg på Crescendo


Sinne Eeg levererar bra i både de snabbare låtarna och med långsammare stycken.

 

Elak, ärlig och rolig

 

RECENSION/NORRKÖPING Vasst, svängigt, elakt möter sårbart nedtonat. På Alla hjärtans dag gästades Crescendo i Norrköping av danske jazzsångerskan Sinne Eeg. Tillsammans med sitt band bjöd hon på egna låtar och på en Lennon/McCartney-komposition.

Jazz för mig är väldigt mycket att vara på plats och höra ett band live. Betrakta samspelet musikerna emellan. Så är det ikväll. Sinne Eeg pendlar mellan upptempo och nedtonade alster.

Efter en kvick inledning saktar bandet direkt ner tempot So Now You Know, en våga eller inte våga vara två.

 

Sinne Eeg Crescendo
Elegant. Sinne Eeg sjunger bra och visar sårbarhet i de lugnare styckena.

 

Låtar från senaste albumet Dreams från 2017. Vassa The Bitter End,och snygga och eleganta Head Over High Heels, skriven tillsammans med vännen och kollegan Thomas Fonnesbaek.

– Denna låt är inspirerad av mig. Om en festlig kväll i Danmark.

En man i publiken sitter och gungar med huvudet i takt till musiken.

Följt av Love Song som är lite för långsam för min smak.
Evil Man Blues däremot är en elak, ärlig och rolig låt om en kvinna med stora krav som är svåra att mätta. I Anything Goes kommenterar hon ”fake news” och annat som florerat i media senaste tiden.

 

Sinne Eeg Crescendo
Inte bara komp. I Comes Love visar de hur mycket man kan göra med endast röst och bas. 

 

När det är dags för ”mellanspelet”, partiet i en låt där bandet improviserar i ex antal minuter och varje medlem ska få sig ett solo. Då börjar mina tankar gå åt annat håll. Jag vill betona att jag inte vanligtvis lyssnar på jazz, och den som kan mycket mer tycker säkert om det. Publiken ikväll verkar uppskatta det. Men lugn! Det finns mycket här som jag kan ta till mig.

– Nu ska vi spela en låt av två av mina favoritkompositörer, Lennon/McCartney. Strawberry Fields Forever, där det svängiga kompet samsas bra med John Lennons psykedeliska text.

En annan låt som sätter ord på samtiden är Aleppo, om människorna som flyr från krig via havet. Kompad av basisten Lennart Ginman sjunger Eeg Billie Holidays Comes Love, där de mörka basgångarna blir en fin kontrast till hennes röst.

 

Sinne Eeg Crescendo
Taktfast. Zoltan Csörsz är en av de skickliga musikerna på scenen. 

 

Bandet som står på scenen tillsammans med Sinne Eeg är, som oftast i jazzkretsar, skickliga musiker. Eeg själv sjunger snyggt och levererar bra i både de snabbare låtarna och med långsammare stycken. Personligen blir jag som mest berörd i balladerna där hon visar upp sin sårbara sida.

Sinne Eeg och bandet ger tre avslutningsnummer där de bästa är Time to Go och My Favorite Things från Sound of Music i en rolig jazzversion mot originalets klassiska stil.

Som så ofta har Crescendo bjudit på en trevlig afton kväll.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Sinne Eeg Crescendo

CRESCENDO Norrköping

14 februari 2018
Sinne Eeg
Konsert
Arr: Musikföreningen Crescendo

MEDVERKANDE
Sinne Eeg, sång
Jacob Christoffersen, piano
Lennart Ginman, bas
Zoltan Csörsz, trummor

LÄNKAR
Sinne Eeg hemsida
Crescendo hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.