• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skulptur och måleri på Konstforum


Lekfullt. Trä, sten och färg i luftig dans på Konstforum. Agneta Gussander, Magnus Persson och Inger Sannes ställer ut tillsammans.

 

Trä, sten och färg i dans

 

RECENSION/ NORRKÖPING Trä, sten och färg. En glad utställning dansar genom Konstforums rum som ligger i fil utmed Saltängsgatan. Två skulptörer, Magnus Persson och Inger Sannes, varav en klättrar på väggarna, och en målare, Agneta Gussander.

I Studion huserar Catherine Trägårdh med små målningar på skifferplattor.

 

Gussander, Persson & Sannes

 

Det är en härlig rytm i Konstforums rum där de tre vännerna huserar. Agneta Gussanders stora målningar lyser på väggarna. Däremellan hänger Magnus Perssons skulpturer i snidat trä. Inger Sannes skulpturer blåser in från havet, sätter punkt i rummen.

 

Agneta Gussander
Agneta Gussander.

 

Träd och vatten. Det lyser glatt om Agneta Gussanders målningar. Hon målar träd snarare än landskap, går nära och låter grenarna kringelikroka. Kanske att lystern kommer sig av himlen, som får sig ett extra färglager till sist där penseln kommer åt. Eller vattnet.

Stilen leder tankarna till sagoböckers illustrationer. En hare ligger stilla. Där är en klarhet, ett ljus och omsorgsfulla kompositioner. Och skogstjärnens dunkla djup. Kanske att hemligheten är att för Agneta Gussander är allt lika viktigt.

 

Magnus Persson
Magnus Persson.

 

Trä. Jag läser mig till att Magnus Persson gärna skapar för kyrkorummet. Här är hans lika sparsmakade som lekfulla skulpturer av ljust trä, björk, lind, ask. Eftersom de sitter på väggen kanske det mer är frågan om reliefer som sticker ut rejält med mjuka släta sidor och en tydlig frontlinje som målas i en färg.

Japanska linjer, flygande streck, en exploderande fraktal. Vackrast är ett ”sidenband” som faller.

 

Inger Sannes
Inger Sannes.

 

Sten. Skulptören Inger Sannes ger betraktaren replipunkter att stanna upp vid. Merparten av skulpturerna är i vit Carraramarmor, någon i svart, annan sten och faktiskt har hon med sig gyllene brons.

Inger Sannes gör mycket offentlig konst, eller mycket… skulptur tar sin tid. Formspråket har en organisk touch eller kanske snarare en mycket vacker matematik, som utmanar våra sinnen. Den som sett skulpturen Tidvatten bakom Söderköpings Rådhus hittar här dess skiss, en lätt välvd båt med bred akter, mjuk och slät till ytan.

Det mjuka finns det gott om här, jag hittar en liten klappvänligt skulptur med vasst bett under den släta skulten. Marmorn är sval, tunt ådrad.

Men tidvattnet har vänt, skulptören har gått vidare. Eller kanske det är att hon stannar upp långt tidigare. Nu låter hon oss se ett tidigare steg i processen, där mejseln just anat formen inne i stenen. Det berättar Inger Sannes, att resultatet av arbetet aldrig är planerat utan blir det som stenen låter hända.

I rödaktig sten från Iran har hon funnit en kvinna, från byst till lår. Hon är nätt. Stenens grova lintyg klär hennes tunna kropp.

 

Catherine Trägårdh
Catherine Trägårdh.

 

Catherine Trägårdh

 

Trädgårdskonst. Som om de hittats och hängts upp, med sina skavanker. Catherine Trägårdhs små målningar på skifferplattor, med ett och annat avskavt hörn, påminner om det sena 1800-talets impressionistiska naturmåleri. Snabba intryck med korta kraftfulla penseltryck. Senhöstvindar i trädkronor och gulnat gräs. Svarta och vita fläckar adderas till kor under hög sommarhimmel.

Här i Studion finns också med traditionellt material, måleri på duk. Motiven är utmanat förenklade.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren

AGNETA GUSSANDER – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Agneta Gussander

MAGNUS PERSSON – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Magnus Persson och Inger Sannes

INGER SANNES – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Inger Sannes, Agneta Gussander och Magnus Persson

CATHERINE TRÄGÅRDH – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Catherine Trägårdh

KONSTFORUM – STUDION Norrköping

Vinter–vår 2018
Utställningar

13–28 januari
Anna Svensson
Måleri, skulptur

14–28 januari Studion
Jan Erik Frisendahl
Måleri, teckning, objekt

3–18 februari
Agneta Gussander
Måleri
Magnus Persson
Skulptur
Inger Sannes
Skulptur

4–18 februari Studion
Catherine Trägårdh
Måleri

24 februari – 11 mars
Andreas Poppelier
Måleri

25 februari – 11 mars Studion
Lars Hillersberg
Teckning, grafik

17 mars – 8 april
Max Book
Måleri

18 mars – 8 april Studion
Dennis Cantoreggi
Fotografi

14–29 april
Hasti Radpour
Måleri

15 april–29 april Studion
Berhard Freutel
Fotografi

LÄNKAR
Agneta Gussander hemsida
Magnus Persson hemsida
Inger Sannes hemsida
Catherine Trägårdh hemsida
Konstforum hemsida Facebook
Uppsköljt Tidvatten på Rådhusgården reportage Kultursidan.nu 13/8 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.