• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Uppsköljt Tidvatten på Rådhusgården

Grodor vid Tidvatten
Grodorna vid Tidvatten. Danskollektivet Blauba bidrog till festligheterna vid invigningen av Söderköpings nya konstträdgård Rådhusgården.

 

Små barn och stora grodor kan konsten

 

Små barn och stora grodor tar genast Söderköpings allra nyaste konstverk i bruk. Den sandvita skulpturen Tidvatten av konstnären Inger Sannes är pärlan i nya konstträdgården Rådhusgården. Utvalda växter, långa bänkar utmed Storån.

Reparationer av åns stenkant försenade invigningen som ursprungligen skulle ägt rum tidigt i somras. Så även om konstverket kom på plats i tid har det legat som ett uppsköljt snäckskal vid kanten under den långa sommaren. På onsdagskvällen var det äntligen dags för invigning med kommunfullmäktiges ordförande Gerd Aronsson i spetsen.

 

Blauba – Grodorna – i samband med invigningen av nya konstträdgården i Söderköping
Snabba hiphop-grodor i dansföreställningens senare del.

 

Några timmar tidigare träffar jag grodorna. Det är systrarna Sofia och Tea Harryson, båda medlemmar i danskollektivet Blauba, som medverkar med just föreställningen Grodorna. Jag följer repetitionen med min kamera och ser två kostymklädda grodor, människogrodor, röra sig mot, vid och på skulpturen.

Till tonerna av Beethovens lekfulla Femte symfoni undersöker de den och använder den, springer upp på, vilar på, funderar på. Ibland är rörelserna synkrona, samtidiga och tätt intill, ibland fördelas rollerna så att en är aktiv, en är i vila, skeendet sprids i rummet som även omfattar grusplanen där skulpturen står. Det är lustfyllt, ofta med utgångspunkt från verklighetsnära rörelser och gester, någon gång med en humoristisk anspelning på andra konstuttryck, som klassisk balett och Rodins skulptur Tänkaren.

Dansen passar så väl in att jag skulle tro att Grodorna är ett platsspecifikt verk, skapat för just denna miljö, men jag vet att det är en anpassad version av Friends & Strangers från 2012 som dansats mycket för barnpublik och även i vården.

När symfonins första sats tonat ut hör vi musik av och med Norbert Lukacs och Gaianeh Pilossian och uttrycket skiftar från den fria konstdansen till mer typisk street, vår tids förhärskande folkliga dansstil.

 

Konstnären Inger Sannes med skulpturen Tidvatten
Som gjord för rutschkana. Barnbarnet Hedda vet genast hur hon ska använda Inger Sannes vita skulptur.

 

– För barn i alla åldrar, det var tanken, säger konstnären Inger Sannes om sin skulptur Tidvatten. Hon sköljer av den med rent vatten och gnider med en trasa, skulpturen ska ju vara fin till invigningen. Rent vatten är det enda som behövs.

Skulpturen väger ett och ett halvt ton, är gjord i italiensk Carraramarmor. Den abstrakta formen leder tankarna åt olika håll, själv säger hon båt och våg på samma gång och de mjukt randade sidorna får mig strax att tänka på en strandbotten där vågorna packat sanden i hårda ränder men också på vattnets vattrade yta när en vindil går över. Ovansidan är slätare men inte blankpolerad, snarare lätt ruggad, en aningens sträv för att ge liv åt stenen.

– Jag kommer från ett sjöområde, vatten betyder mycket för mig, säger norsksvenska konstnären Inger Sannes.

Hon skapade konstverket för tre år sedan och prövat den italienska marmorns härdighet i nordiskt utomhusklimat. Om verkets namn Tidvatten säger hon att ”tidvattnet kommer och går  – som livet. Det kommer goda tider och svåra tider. I de svårare tiderna lär vi oss mer.”

Den vita skulpturen med den mjuka rundningen lyser fint mot åkantens kantiga gråsten. Här kommer ljus och skugga att växla, på ovansida och sidopartier under dagarnas lopp genom årstiderna. Just nu vräker solen på med starkt ljus, kontrasterna är hårda.

Rådhusgården är platsen, Söderköpings nyaste konstträdgård invid Rådhuset, där landskapsarkitekt och konstnär mött varandra. Inger Sannes uppskattar det nära samarbetet och Söderköpings medvetna satsning på konstmiljöer.

– Ingen annan konst än skulptur kan skapa det offentliga rummet. Nu blir konstträdgårdarna en del av identiteten för dem som växer upp i Söderköping, säger hon och tittar på när barnbarnet Hedda, som just kommit, direkt tar skulpturen i besittning, som rutschkana.

 

Konstträdgården Rådhusgården med skulpturen Tidvatten
Skön miljö. Långbänkar, blommor i terassen och skulpturen ner mot Storåns vatten.

 

Långa bänkar inbjuder till långsittning. Den terasserade utformningen, signerad Helena Hasselberg, ger plats för både hjulförsedd transport och för de viktiga blommorna. Rådhusgårdens växtlighet pekar, som så ofta, bakåt mot äldre tider.

Än så länge är det lite ynkapynka med blommorna, men om några år prunkar säkert rosor, stjärnflocka, nejlikor, alunrot och vädd med flera arter invid fläder och klätterhortensia. Vårens blomsterprakt blir vit.

Lite orolig för ivriga små barns säkerhet blir jag dock, med mindre än en meter från åkanten.

– Det är lite läskigt, medger kommunens kultursekreterare Linda Staaf. Vi har diskuterat och kommit fram till att det finns föräldrar. Och att barn ändå är försiktiga av sig.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

RÅDHUSGÅRDEN MED TIDVATTEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GRODORNA – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

RÅDHUSGÅRDEN Söderköping

12 augusti 2015
Invigning av Rådhusgården och skulpturen Tidvatten

Kommunfullmäktiges ordförande Gerd Aronsson
Landskapsarkitekt: Helena Hasselberg
Konstnär: Inger Sannes
Grodorna av och med Blauba – Sofia och Tea Harryson, musik av Ludwig van Beethoven samt Norbert Lukacs och Gaianeh Pilossian
Arr: Söderköpings kommun

LÄNKAR
Blauba hemsida Facebook
Söderköpings kommun hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.