• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De spelar in vampyrfilm på tre dagar


Ur skuggorna. Producenten Sandra Tengvall riggar.

 

 ”Vi är psykopater som dödar folk”

 

NORRKÖPING De bestämde sig för att göra en film på Sportlovet. Tre dagar för att spela in och två för redigering och ljudpåläggning. Ett litet film-crew gör Norrköping osäkert med Vampire Project.

Ett moln av vit pyroteknisk rök bolmar upp i Dynamos konsertsal. En tät klunga människor dansar till Thrive från Vi är också Norrköping. Dörrarna öppnas och in kommer tre tjejer med sökande blickar. Så avbryts musiken. Ut på scen kommer en kvinna och alla jublar, ”Nicole, Nicole, Nicole”. Vem är hon? Är det henne tjejerna söker?

Det är tredje och sista inspelningsdagen av Vampire Project. Vänner och bekanta har lockats till Hallarna för att medverka som statister. Filmteamets medlemmar består av nuvarande eller före detta elever på Marieborgs filmlinje.

 

IMG_5710
Förbättring. Leon Bethke regisserar Kosar Muxudiin, Rute Rack och Wilma Pihl.

 

Bara minuter innan avslutades föregående scen. Regissören Leon Bethke ger huvudrollsinnehavarna Rute Rack, Wilma Pihl och Kosar Muxudiin instruktioner.

På plats finns nu också Pontus Petersén. Han ska komma springandes in i scenen iklädd en dinosauriemask.

Filmprojektet har arbetsnamnet Vampire Project. Handlingen kretsar kring tre tjejer på uppdrag att hitta sin försvunna kompis, spelad av Nicole Farhadian Carlsson. Och en massa problem uppstår på vägen.

Idén kom från fotografen Lasse Johansson som sa ”Vi kör en långfilm på lovet”.

– Nu är det ju inte riktigt en långfilm kanske, men vi har i alla fall försökt få ihop så mycket folk vi kan. Så jag, Sandra Tengvall, Robert Nilsson och Lasse kom på den här historien. Av någon anledning valde vi att använda vampyrer. Jag vet inte riktigt varför men det är en rolig grej, säger Leon Bethke.

Det enda de visste var att de ville ha en konkret historia. Ett synopsis finns, ett slags manus med korta förklaringar vad som händer och hur varje scen sitter ihop. Men när det gäller skådespelet är allt improviserat.

– Det är skådespelarna som skapar dialogen. Sen säger jag om det är bra eller dåligt och så snackar vi om det, fortsätter Leon.

– Jag tycker inte det har varit så svårt att komma på saker. Det är väl bara det att försöka inte prata så mycket i mun på varandra. Jag tycker det har funkat ganska bra ändå, säger Wilma Pihl.

Hur går det med karaktärsarbetet när det är så snabba puckar?

– Det gick ganska fort att hitta ens karaktär, säger Wilma Phil och de andra två håller med.

– Vi gick ju lite på hur vi är som vanliga personer, fortsätter Rute Rack.

– Vi har låtit de gå lite fritt om man kan säga så. Sen har jag försökt tänka efter: det här verkar de klara av bra. Så att det ska vara lätt men fortfarande utmanande liksom. Men vi har utgått från dem, fyller Leon Bethke i.

 

IMG_5827
Tagning. Större scen och fler människor. Fotografen Robert Nilsson är beredd.

 

Sandra Tengvall har rekryterat alla medverkande.

– Hon skrev på messenger: Vill du spela vampyr i en film vi ska göra? Jag bara, Ja så klart. Men sen när vi skulle träffas och prata om det, fick jag veta att vi inte har något manuskript att läsa. Jag fick lite panik, svarar Rute Rack.

– Ja, det var verkligen det som var mest skrämmande, men samtidigt en rolig utmaning, fyller Wilma Phil i och fortsätter.

– Det är ju inte bara det att Leon bestämmer allt vi gör. Vi kan ju komma med idéer. Och om det inte funkar så kommer vi på något annat. Det är väldigt brett och det känns jävligt bra, fortsätter Wilma Phil.

Vad har regissören att säga om tillkomsten av filmen?

– Vi har haft ett så jävla bra crew. Vi har haft det jävligt roligt. Det var Sandra som sa någon gång, att hon bara ville göra film för att det är kul. Så det var därför jag ville få med Sandra i det här också, säger Leon Bethke.

– Jag är en inspiration för Norrköping, utropar producenten Sandra Tengvall spontant.

 

IMG_5901
Nu händer det. Allas blickar riktas mot Nicole när hon kommer ut på scenen. 

 

Inte bara tre dagars filminspelning. Planerna är också att på två dagar klippa ihop en ”early version”.

– Men vi får se hur det blir. Vi sätter inte den pressen, säger Leon Bethke och förklarar att visningsdatum ännu är oklart.

Leon undrar om tjejerna har tänkt på att de har spelat vampyrer.

– Jag har inte riktigt tänkt på det. Jag har bara tänkt att vi är tre psykopater som dödar folk, svarar Wilma Phil.

© Text och foto: Anton Augustsson

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Vampire Project

HALLARNA Norrköping
22 februari 2018
Vampire Project
Filminspelning

Filmcrew:
Regissör: Leon Bethke
Producent: Sandra Tengvall
Fotografer: Robert Nilsson och Lasse Johansson
Ljudansvarig: Christoffer Mannsdorff Djurberg

LÄNKAR
Vampire Project Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.