• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Morgan Johansson i Galleri Rådhuset


Inte bara fåglar. Morgan Johansson reser mycket. Här en stor målning på Hamnen i Essauira i Marocko.

 

Stilla vadarfåglar är favoriter

 

SÖDERKÖPING Brushanar och skräntärnor. Konstnären Morgan Johansson ställer ut akvareller med vadarfåglar och andra motiv på Rådhusgalleriet. Söderköpings Konstförening arrangerar.

Rödspovar och brushanar, havstrutar och gravänder, lunnefåglar och skräntärnor. 
Den som gillar konst med fågelmotiv ska absolut besöka Rådhusgalleriet i Söderköping.
På lördagen invigdes en utställning med akvareller av konstnären Morgan Johansson från Väderstad.

Det är första gången han ställer ut i Söderköping.

– Vi har länge försökt få hit dig. Roligt att vi lyckats nu, sade Söderköpings Konstförenings ordförande Anders Svensson.

 

Morgan Johansson
Enkelbeckasin. Morgan Jonsson visar hur han arbetar. Först gör han en mindre skiss med blyerts på plats. Sedan färdigställs akvarellen hemma i ateljén.

 

Tre utställningsrum med stora och små akvareller. Färgerna är mestadels ljusa och ger ett luftigt intryck. Fåglar finns med på de flesta av de konstverk han valt att visa.

–  Jag tycker om att måla fåglar, säger Morgan Johansson.

Vadarfåglar är hans favoriter. De har så härlig form. Och så håller de sig på samma plats längre än en minut, åtminstone ibland. Vilket inte gäller alla fågelarter.

– Det gäller att skissa snabbt. Men om motivet flyger iväg kan jag ta en kopp kaffe och vänta och hoppas att det kommer tillbaka. Sedan fullbordar jag för det mesta målningen hemma, gärna i större format.

Själv fastnar jag framför en av målningarna, med en havstrut i centrum. Den har en vacker, men annorlunda, blå färg som sticker ut.

– Det var det speciella ljuset jag ville åt där, säger konstnären.

 

Morgan Johansson
En favorit på utställningen. Gravänder, med sina fina färger, plockar mat på stranden.

 

Morgan Johansson dokumenterar vardagen, som han uttrycker det. Det kan vara naturen eller en stadsmiljö, där han för tillfället befinner sig. Han tycker inte att det är svårt att hitta motiv.

Även om Morgan Johansson helst målar fåglar och natur visar han även att han behärskar andra motiv. Som den stora målningen Hamnen i Essauira i Marocko.

Morgan Johansson reser mycket. På utställningen finns målningar från många platser; Omberg, Bohuslän, Öland, Norge, Island. Han arbetar som konstnär på heltid och är sedan år 2000  bosatt och verksam i Väderstad. I närheten finns både Tåkern och Roxen, ett bra läge för en natur- och fågelmålare.

Han har visat sina akvareller på 170 utställningar i Sverige, Norge, Grekland, Italien, Indien och USA sedan debuten 1992. Nyligen köpte Östergötlands Länsmuséum en av hans tavlor och han finns representerad på flera håll i Sverige och utomlands.

Under våren kommer Söderköpings Konstförening att besöka hans ateljé på en konstresa runt Omberg.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Morgan Johansson – Många kom till Galleri Rådhuset när Söderköpings Konstförenings ordförande Anders Svensson hälsade akvarellmålaren Morgan Jonsson välkommen som utställare. - Vi har länge försökt få hit dig. Roligt att vi lyckats nu, sade Anders Svensso

GALLERI RÅDHUSET Söderköping

3–18 mars 2018
Morgan Johansson


Akvarell
Arr: Söderköpings Konstförening

LÄNKAR
Morgan Johansson hemsida
Söderköpings konstförening hemsida Facebook
Morgan Johansson och Boy Svedberg reportage Kultursidan.nu 18/10 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.