• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Östgötska kvinnor i nytt svenskt lexikon


Agitator. Kata Dahlström föddes på Emtöholm i Dahlhems socken mellan Östergötland och Kalmar län. Det är hon som står staty på Skvallertorget – Vår enighets fana.

 

Tusen till väntar på sina biografier

 

NORRKÖPING Många minnesvärda kvinnor. På Internationella kvinnodagen släpptes Svenskt kvinnobiografiskt lexikon som publiceras på internet. Bland de 1.000 framstående personerna har 52 anknytning till Norrköping och mer än hundra till Östergötland.

Smarta. Roliga. Mäktiga. Flitiga. Självklart är världen full av framstående kvinnor och har varit så i alla tider. Det gäller bara att hitta spåren av dem.

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon släpptes på internet på just Internationella kvinnodagen. Tusen svenska kvinnor finns med i lexikonet, kvinnor från medeltid till nutid, med fylliga biografier skrivna av specialister. Allteftersom kommer antalet biografier att flerdubblas. Redan nu har minst ytterligare tusen namn listats för fortsatt forskning.

52 av kvinnorna har anknytning till Norrköping. Författaren Moa Martinson förstås, och systrarna Ellen och Maria Moberg som grundade Fröbels, skola för barnskolefröknar och med en revolutionerande pedagogisk syn på barn.

Ester Lindin är med, författaren bakom Tänk om jag gifter mig med prästen, som vållade skandal på sin tid. Att hon inte är glömd bevisar kompositören Bo Wastesson som knåpar vidare på sin musikal om henne. 8 april blir det konsert, musikalen tar längre tid.

Flera är födda här som bibliotekarien Anne-Marie Alfvén Eriksson eller växte upp i Norrköping som Ellenor Andrea Andréen, läkaren och sexualupplysaren som ingick i Fogelstadkretsen och var fredsaktivist.

Några av de 52 skymtar förbi som hastigast. Agitatorn Kata Dahlström har säkert gästat Norrköping och talat om rättvisa flera gånger. Varför skulle hon annars stå staty på Skvallertorget?

Lika många namn, 52, har anknytning till Linköping. På tredje plats kommer Vadstena med 27, det märks att Vadstena varit en viktig plats sedan heliga Birgittas dagar.

Söderköpings fyra kvinnor är drottning Margareta, författarna Ester Ringnér-Lundgren och Wilhelmina Gravallius samt modeskaparen och formgivaren Hjördis Hjalmasdotter Hjorth – Sveriges Dior.

Finspång rymmer tre namn, missionären och företagaren Mathilda Hamilton, pedagogiska pionjären Sofi Nilsson och förstås Anna Christina Warg, allmänt kallad Kajsa.

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon har initierats av forskare vid Göteborgs universitet och har finansierats av Riksbankens jubileumsfond. Projektgruppen leds av Lisbeth Larsson och Maria Sjöberg.

Den som vill bidra med fler framstående kvinnor kan enkelt lämna sitt tips på den lättnavigerade sajten.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin


INTERNET-LEXIKON

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
Projektledare: Lisbeth Larsson och Maria Sjöberg

Östergötland totalt 8 mars 2018
(med reservation för dubbleringar)
Boxholm 1
Finspång 3
Kinda 1
Linköping 52
Mjölby 1
Motala 6
Norrköping 52
Söderköping 4
Vadstena 27
Valdemarsvik 0
Ydre 0
Åtvidaberg 2
Ödeshög 1

LÄNKAR
Svenskt kvinnobiografiskt lexikon hemsida

Bookmark the permalink.

Comments are closed.