• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Cirkus Debre Berhan gästade Talkshow


Akrobatik. Circus Debre Berhan kom igen vid flera tillfällen under Talkshowen, hela tiden intensivt uppbackade av sina musiker.

 

Akrobatik och jongleringskonst

 

NORRKÖPING Maxad Talkshow på Stage Skandia. Lördagens show, den andra i ordningen, fyllde tiden, rummet och gemenskapen. Fingäster var Circus Debre Berhan från Etiopien, Carina Perenkranz och Arman Sedic.

Stage Skandia har snabbt satt sig som det unga Norrköpings mötesplats, en förlängning av Kulturskolan och Fritidsgårdarna. En så naturlig plats för integration att ingen ens behöver reflektera över begreppet. Den som har en kulturell idé eller bara en kul idé är välkommen.

Daniel Braeschs idé var en Talkshow. Daniel spelade just talkshowledaren Corny Colins i musikalen Hairspray när han gick sista året på De Geergymnasiet förra våren. Dessutom har han ett gediget förflutet inom bland annat Kulturskolans musikaluppsättningar och Chopp events sommarföreställningar för den yngre publiken. Nu jobbar han på Stage Skandia som teaterledare och ansvarar för talkshowen som han leder tillsammans med Isabella Boutros.

– Vi vill, på vårt eget sätt, samla ungdomar, Norrköpings kulturpersonligheter och samhällsinnovatörer, på en och samma plats, förklarar Daniel Braesh konceptet.

 

Pirates of Caribbean
Parerar. Rena rama biomatinén när Stage Skandias egen teatergrupp bjöd på teaterfäktning à la Pirates of Caribbean.

 

Lördagens första gäst var artisten, regissören och producenten Carina Perenkranz, som berättade om sina nya kortfilmer, där hon häcklar artistbranschen. Naturligtvis passade hon på att göra reklam för Chopp events familjeföreställning Emil i sommar, som inte bara behöver publik utan också skådespelare i alla åldrar.

En annan gäst var singer/song writern Arman Sedic, som går musikprogrammet på De Geergymnasiet och tävlar i Livekarusellen. Stage Skandias egen teatergrupp bidrog med både en filmad intervju med ”Postnord-Stefan” och en högst levande filmvisning där ”recensenten Kristoffer” presenterade klassiska filmäventyr i rask följd, från James Bond och Harry Potter till Titanic och lite till.

 

Circus Debre Berhan från Etiopien
Lyra. Det svängde rejält om de etiopiska musikerna som spelade på instrument som är vanliga i Etiopien och Afrika i dag.

 

Circus Debre Berhan, som gett minishower med workshops på skolor och fritidsgårdar i Norrköping under veckan, bjöd på stor show med akrobatik och jongleringskonst. Kautschukartisten Habtamnesh stack ut när hon vek sig som ett vykort och lyfte saker med tårna.

Circus Debre Berhan är verksam i Etiopien där den har omkring 100 medlemmar. De har dels en professionell del som ger föreställningar, dels en social del som använder sig av cirkus för att integrera barn och unga i samhället. Cirkusskolan är öppen för barn med och utan funktionsvariationer, med syftet att ge dem glädje och självkänsla under uppväxten. Och möjligheten till ett yrke för dem som brinner för det.

Om många cirkustrix, som att jonglera med pingpongbollar och klättra på stege, känns igen från europeisk cirkus och varieté så är musiken och dansen mer präglad av Debre Berhans ursprung. De tre musikerna och sångerskan Zeneb höll igång nonstop, på trummor, klassisk lyra och ensträngade fiolen ritin. Att dansen är en självklar del av den etiopiska och afrikanska kulturen märktes när en av artisterna med grunden i afrikansk dans lyfte till virtuosa nivåer till publikens jubel.

 

Fker Alemu Negatu och Daniel Braesch
Högt tempo. Dansaren Fker Alemu Negatu fick igång talkshowledaren Daniel Braesch.

 

Cirkusartisterna bjöd gärna in personer från publiken att delta. Tuffast blev det för Daniel Braesch som lockades med i ett rejält danspass.

– Ja, det känns i hela kroppen. Men roligt var det, sade Daniel Braesch efteråt.

Nästa Talkshow 14 april bjuder på kända namn från Youtube och i Norrköping. Förhoppningsvis blir ljussättningen på stora scengolvet lite bättre då.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Stage Skandia

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Talkshowpublik

STAGE SKANDIA Norrköping

17 mars 2018
Stage Skandia Talkshow
Programledare: Daniel Braesch och Isabella Boutros
Husband: Kapellmästare John-Luis Herrera Adaros, gitarr, Kevin Helgesson, sång/gitarr, Kajsa Johansson, piano, och Gustav Lind, trummor
Prod: Viktoria Ahlin/Stage Skandia (Kulturskolan och Norrköpings fritidsgårdar)

GÄSTER
Carina Perenkranz, artist och producent
Arman Sedic, singer/song-writer
Circus Debre Berhan från Etiopien

Teklu Ashagir Nebebe –  Director

Zenebwork Tsegaye Melaku – Singer
Henok Geberemichel Semere –  Musician
Tewodros Tafesse Desta – Musician
Fanueal Habtemariam – Musician

Fker Alemu Negatu – Dancer
Habtamnesh Behailu Abay – Circus Artist
Yisak Kibebe Tamtme – Circus artist
Nebiyat Tsegaye Ayele – Circus artist
Yosef Kefyalew Abay – Circus Artist

Filmen Postnord-Stefan

Anton Sundgren

Teatergruppen

Filmrecensenten – Said Farah
Piraten – Yaman Sysh
Soldaten – Julia Kronqvist
Jack/Sandy – Hedda Norén
Rose/Stan – Fabio Mantino
James Bond – Anton Sundgren

LÄNKAR
Stage Skandia Facebook
Stage Skandia ny mötesplats för unga reportage Kultursidan.nu 20/10 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.