• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Max Books och Cantoreggis drömmar


Poe-inspirerad. A Descent into the Maelström av Max Book. Fotografiska delar som bearbetas och kompletteras med måleri blir surrealistiska världar. De röda färgklickarna smackar konkret till bilden.

 

Förskjutningar i tider och världar

 

RECENSION/ NORRKÖPING På Konstform pågår just nu två utställningar om drömmar. Med Dennis Cantoreggi handlar det om att drömma sig tillbaka i tiden. Med Max Book befinner vi oss mellan dröm och verklighet.

När jag träffar dem har Dennis Cantoreggi just fått upp sina fotografier i Konstforums lilla Studio medan Max Book kanske inte är helt klar med processen med vilka bilder som ska hängas var i stora galleriets tre rum i fil plus entrérummet. Till helgens vernissage var förstås allt färdigt.

 

Dennis Cantoreggi
Exponering. Dennis Cantoreggi använder gärna dubbelexponering för att skapa de stämningar han är ute efter, bygga broar över tiden.

 

Dennis Cantoreggi

 

När jag ser Dennis Cantoreggi fotografier så får jag känslan av att befinna mig på ett café eller en uteservering i Stockholm. Jag sitter där och låter tankarna gå och med hjälp av ljus, ljud förflyttas jag 20–30 år tillbaka en svunnen tid; från Stockholm av i dag med alla dess intryck och människor till min ungdoms Stockholm – nostalgi, långt ifrån allt var bättre förr.

När jag samtalar med Dennis Cantoreggi säger han att det just det som han vill uppnå, en positiv nostalgi. Han vill förmedla hopp, en bro mellan det som varit och är nu och få oss tänka vad som händer i mellanrummet.

Utställningen här i Studion är hans andra. Bilderna är tagna för hans egen del, inte med tanke på att göra någon utställning. Dennis Cantoreggi är utbildad teckningslärare och har arbetat som bildlärare och inom reklambranschen.

 

Max Book
Skogsarbetare. Merparten av norrlandsfödde Max Books verk har anknytning till naturen och till människor som befinner sig där.

 

Max Book

 

I Max Books bilder är det som om allt svävar i tillståndet just mellan vakenhet och dröm. Det är en mycket suggestiv värld där allt kan hända och dyka upp.

Han säger att han vill att det ska vara i spänningen mellan det närvarande, jordfasta och det drömmande, flytande. Stämningen i bilden är det viktigaste för Max Book.

Max Book jobbar med collage, blandteknik med foto och akrylfärg. Han använder många olika syror och medel för att ändra fotona ner till sista pixeln och han målar gärna ute. Ofta får tavlorna stå kvar ute och det gör inget om det regnar på dem eller om det fastnar några löv, det är processen som är viktig. Någon gång hade en målning stått ute i kylan, frostkristaller uppstod och när de smält gav de en fantastisk effekt.

 

Max Book
Filmkänsla. Kvinnogestalter i höga klackar och utsatta positioner.

 

Bilderna växer fram långsamt. Max Book kan arbeta med dem upp till tre år innan han känner att nu är de klara.

Båda utställningar eggar verkligen fantasin. Jag får så många associationer till mitt eget liv och kan stå länge, länge och betrakta bilderna. Samtidigt som de är livsbejakande på något sätt.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

MAX BOOK – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Max Book

DENNIS CANTOREGGI – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Dennis Cantoreggi

KONSTFORUM – STUDION Norrköping

Vinter–vår 2018
Utställningar

13–28 januari
Anna Svensson
Måleri, skulptur

14–28 januari Studion
Jan Erik Frisendahl
Måleri, teckning, objekt

3–18 februari
Agneta Gussander
Måleri
Magnus Persson
Skulptur
Inger Sannes
Skulptur

4–18 februari Studion
Catherine Trägårdh
Måleri

24 februari – 11 mars
Andreas Poppelier
Måleri

25 februari – 11 mars Studion
Lars Hillersberg
Teckning, grafik

17 mars – 8 april
Max Book
Måleri

18 mars – 8 april Studion
Dennis Cantoreggi
Fotografi

14–29 april
Hasti Radpour
Måleri

15 april–29 april Studion
Berhard Freutel
Fotografi

LÄNKAR
A Descent into the Maelström Wikipedia
Max Book Wikipedia blogg/2007–2012
Konstforum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.