• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Förlängde det goda skrattet med KariN


Humoristisk distans. Josef Törner levererade en härlig konsert tillsammans med sitt band Kompet på Teater Bråddgatan 34. 

 

”Hylla den som är ganska bra”

 

RECENSION/ NORRKÖPING Lekfulla texter med svärta och glad musik. 20 mars besökte Josef Törner och Kompet Teater Bråddgatan 34 och Riksteaterföreningen KariN med föreställningen Ett gott liv förlänger skrattet.

– Vad kul att vara här och knappast se er, säger Josef Törner och kisar mot publiken.

Tillsammans med sitt band Kompet satte han tonen med Jag är glad. En låt han skrev redan i högstadiet och som han erkänner sig inte vara riktigt nöjd med i dag. Detsamma för låtarna från gymnasietiden.

– För att det bara ska bli bättre och bättre så kör vi låtarna i den ordning de kom.

– En del artister säger man var bra förr. Till exempel ”Jag gillar Magnus Uggla men bara de tidiga plattorna”. Andra artister blir bättre med åren. Förhoppningsvis blir jag bara bättre, annars blir det här inte så trevligt.

Låtarna är hämtade från olika perioder av Josef Törners liv med olika stilar. Vissa av dem, som Växa upp som tok, Aldrig ge opp och En lyckad karl hamnade på skivan ”Så tycker jag” från 2017. Annars är det äldre alster och ett gäng nyare låtar som fortfarande är under arbete.

– Får se om jag skriver klart dem någon dag, säger Josef Törner.
– Men inte idag, påpekar klaviaturspelaren Emil Ingmar.
– Nej, idag ska jag spela dem, svarar Josef.

 

IMG_5927
Erfaren. Låtvalen kommer från olika perioder av Josef Törners liv. Vissa är han mindre nöjd med, men han vill visa på sin utveckling.

 

Det är musiken och texterna som är det centrala. Josef Törner jämförs med artister som Povel Ramel och Ted Gärdestad för att nämna några. Jag är nog beredd att hålla med. Han levererar underfundiga och lekfulla texter med en underton av svärta paketerat i genreblandad repertoar med både funk, blues och poprock. Hela tiden med en egen ton.

Han sjunger om förälskelser och relationer. Om glädjen till musiken och det skrivna ordet. Om livet i största allmänhet. Däremellan underhåller Josef Törner publiken med mellansnack med humor och självdistans. Samspelet med bandet är charmigt.

– Nu börjar det dra mot sitt slut. Låten vi ska köra nu passar väldigt bra att spela sist, för att efter det går det inte att fortsätta. Ni kommer snart att förstå varför.

Så börjar Bara bra om att uppmärksamma och uppskatta de som kanske inte är bäst men, helt okej. Med meningar som:

Jag tror inte jag är i hela världen alls den bästa, men nästan.

Med refrängen:

Hylla den som är ganska bra, skit i den som skit ska ha. Så tycker jag.

När den rullar på i låtens slut och Josef Törner säger ”Så tycker jag”, svarar någon av bandmedlemmarna ”och jag” och går av från scen. Till sist står han ensam.

– Nu förstår ni varför vi inte kan fortsätta. Eftersom bandet har gått.

Men det blir två framföranden till. Först Josef Törner ensam på ukulele och efter ett första publiktack, applåderas bandet in igen.

 © Text och foto: Anton Augustsson

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

20 mars 2018
Ett gott liv förlänger skrattet
Josef Törner
Musikföreställning

KOMPET
Erik Berggren, bas
Emil Ingmar, klaviatur
Robin Englund, gitarr
Stina Ingmar, trummor

LÄNKAR
Josef Törner hemsida Facebook Spotify
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.