• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mera långfilm när Film i öst flyttar till Cnema


Cnema växer och får även ansvar för Film i Öst.

 

Östsam ger Cnema hela det regionala filmuppdraget

 

– Vi är en vit fläck på karten på långfilmskartan. Senaste det spelades in en långfilm här var Strul med Björn Skifs på 1980-talet. När Film i Öst blir en del av Cnema kan vi lyfta diskussionen om långfilmsproduktioner med kommuner och filmbolag.

Efter nyår är Cnemas chef Johan Karlsson ledare även för Film i Öst och menar att Östsams beslut att föra över Film i Öst kommer att stärka organisationen som motor för filmutvecklingen i regionen.

Men ska kommuner finansiera långfilm?

– Det görs redan på andra håll, svarar Johan Karlsson och menar att kommuner engagerar sig i film och teveprogram. Här kan Film i Öst spela en roll genom att hjälpa till med kunskap och kontakter, kort sagt nätverka.

Östsams styrelse beslutade alltså på fredagen att Cnema får det regionala filmuppdraget genom att Film i Öst flyttas till Cnema från och med nästa år. Film i Öst är Östergötlands resurscentrum för film och interaktiva/visuella medier och stöds av Östsam och Svenska filminstitutet. Här finns också Eastwoodprojektet.

Som Film i Öst ser ut i dag är att det är uppdelat med en person i vardera Linköping och Norrköping. De två Mattias Ahlén och Sebastian Sas kommer båda att knytas till Cnema i Norrköping. Medan Cnema är Norrköpings kommuns filmverksamhet men med viss pedagogisk verksamhet på länsnivå.

– Vi kommer inte att hälla pengarna från Norrköping och Östsam i en gemensam säck. Det är viktigt att hålla isär verksamheterna. Fördelen är samordningsvinsterna i och med att vi kan utnyttja lokalerna bättre och kan ta tillvara kompetensen bättre.

Det regionala uppdragets övergripande mål är att utveckla Östergötland som film- och medieregion. I det regionala uppdraget ingår det att stödja, medverka i och driva verksamheter inom tre områden:

• stödja biografer och filmfestivaler
• utveckla film- och mediepedagogik i skolan
• satsa på filmproduktion 

Att arbeta gentemot skolorna är en viktig del. Inte så att elever från Ydre och Boxholm eller ens Norrköping ska ta sig till Cnemas filmlab när de blir sugna på att jobba med film.

– Vi kan vara bra bollplank för lärarna. Det är så vi ser Cnema. Vi kan inte lära 16.000 elever i Norrköpings skolor att göra film, inte heller eleverna från Ydre eller Vadstena eller Boxholm. Det viktiga är att fortbilda lärarna så att de kan undervisa i film på skolorna.

Text och arkivfoto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Mera långfilm när Film i öst flyttar till Cnema

  1. Pingback: Eldkvarn dubblerar på Skandiateatern | KULTURSIDAN.nu