• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

I väntan på Rådhuset med BlandArt


Tänk om det skulle bli verklighet. Ett par fötter sticker upp ur ån bakom Rådhuset. Ohla Söderlund väntar/hoppas på att hans idé ska bli verklighet.

 

Humoristiskt charmigt omväxlande

 

SÖDERKÖPING BlandArts vårutställning invigdes i lördags i Rådhusgalleriet i Söderköping. En utställning full av lekfullhet, charm och omväxling. Den har fått titeln I väntan på vaddå? En travestering på Samuel Becketts pjäs I väntan på Godot.

Här har konstnärerna i sina motiv utgått från väntan, eller kanske förväntan, av olika slag.

I Beckets pjäs väntar två män (lodisar) på en tredje. Men hela historien är mångtydig, vem är Godot, vet de att, eller om, han ska komma, finns han överhuvudtaget? Pjäsen handlar nog egentligen om vår ständiga väntan på vad framtiden ska föra med sig. Hoppet om att allt ska förändras till det  bättre. Vår oförmåga att leva i nuet.

I det här fallet tänker jag mig att man  väntar på något mera konkret.

 

Kroki på linneväv visar Ulla Nerman.
Kroki på linneväv visar Ulla Nerman.

 

Kerstin Danielssons mattor i smakfullt diskreta färger, vävda i tekniken glesrips, väntar till exempel på att få pryda ett golv.

Ohla Söderlunds målning i samma rum väntar en till hälften sjunken båt på sin ägare. I en annan målning väntar några personer under uppspända paraplyer på oväder. I ytterligare en väntar en slö tonåring, utspilld i en stol, på till synes ingenting.
Och mitt på golvet väntar ett par uppstickande fötter på att få förstoras och förvandlas till en utomhusskulptur i ån som rinner utanför Rådhusets fönster.

– Vänta kan man ju alltid, menar konstnären Ohla Söderlund. Om det sedan blir av är en annan sak.

Ulla Nerman bidrar till utställningen med tre krokier.  Stiliserat tecknade kvinnokroppar på ljust linnetyg som kan hängas fritt i ett rum eller framför ett fönster. Mycket effektfullt.

 

Kerstin Danielssons hörna. Små delikata konstverk i fritt broderi med applikationer.
Kerstin Danielssons hörna. Små delikata konstverk i fritt broderi med applikationer.

 

Personligen föll jag pladask för Kerstin Danielssons samling med relativt små tavlor skapade i fritt broderi med applikationer. Roliga motiv i härliga färgkombinationer och med fantasifulla titlar som t ex Smältvattnet porlar, Lekfullt dansande vatten, Ögon känsliga för grönt och I rosenrött jag drömmer. Titlar som alla innehåller en väntan – på våren och sommaren.

Vad de målade kvinnorna på Ulla Nermans väggskåp ser ut att vänta på vågar jag inte spekulera i. Men vackra är både de och själva skåpen, där träet har kvar något ursprungligt vildvuxet.

På samma vägg hänger passande nog Ohla Söderlunds aningen utmanande kvinnor, även de  i väntan. På vaddå?

Lars Malm visar väggskåp med svart katt, röd katt och sittande katt som kurar i väntan på att någon ska dra dem i den överdimensionellt långa svansen och på så sätt öppna skåpen.

 

Anders Fredin med några av sina konstverk i etsad stålplåt och Lena Neander som bara visar ett verk i vårens utställning, ett broderi med grönskande träd och hus i bakgrunden.
Anders Fredin med några av sina konstverk i etsad stålplåt och Lena Neander som bara visar ett verk i vårens utställning, ett broderi med grönskande träd och hus i bakgrunden.

 

Anders Fredins små konstverk i etsad stålplåt väntar också, på att fullbordas. De visar skisser på kläder och andra föremål som skulle kunna utföras i större dimensioner. Svårt att förklara, men som konstverk attraherande.

Sammanfattningsvis en ljus och lättillgänglig utställning med temat Väntan som en positiv grundton.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Välkommen till Galleri Rådhuset

GALLERI RÅDHUSET Söderköping

24 mars – 10 juni 2018
I väntan på vadå?
BlandArts vårutställning
Konst & konsthantverk

UTSTÄLLARE
Kerstin Danielsson
Anders Fredin
Lars Malm
Lena Neander
Ulla Nerman
Kåge Olsson
Ohla Söderlund

LÄNKAR
BlandArt hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.