• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Folkmusikfestival flyttar till Norrköping

 


Fiddla. Lena Jonsson har samarbetat med många olika konstellationer genom åren. Under namnet Lena Jonsson Trio kommer hon att spela musik från solodebuten Places i Flygeln under Folkmusikfestivalen.

 

Spelmans-VM & Världsmusikgala

 

NORRKÖPING Energi och dansanta toner. Linköpings folkmusikfestival startade 2003 och har sedan dess, förutom en paus under 2017, varit ett återkommande arrangemang. Vanligtvis förlagd i oktober i Linköping men i år flyttad till Norrköping i april.

Det blir en helg med musik och dans, en mässa, workshops och seminarier. På lördag kväll infaller även den nionde upplagan av Folk- och världsmusikgalan på Louis De Geer Konsert & Kongress.

Festivalen äger rum fredag 6 april och lördag 7 april. Akterna som besökarna får ta del av är både från Norden och från andra delar av världen.

På fredag kommer Lena Jonsson Trio till Flygeln. Violinisten Lena Jonsson har spelat i ett antal olika band och redan vid 21 års ålder nominerades hon till Årets Nykomling på Folk- & Världsmusikgalan. Med Kristoffer Sundström på bas och Erik Ronström på gitarr kommer de spela musik från hennes solodebut ”Places” som släpptes nu 2018.

 

Julie Fowlis
Sångerska. Julie Fowlis har många strängar på sin lyra och är genom både skivor och film känd för sin sång. Nu gästar hon Linköpings Folkmusikfestival.

 

Sent samma kväll och också till Flygeln anländer den skotska sångerskan och multiinstrumentalisten Julie Fowlis. Hon har fyra studioalbum bakom sig som soloartist, senaste skivan heter ”Alterum”, och har även varit medlem i folkmusikgruppen Dòchas. För den breda publiken är hon mest känd för att ha gjort sångrösten till huvudpersonen Merida i Disneyfilmen Brave från 2012.

Sektionen Till Dans är en serie dansspelningar med spelmanslag, grupper och solospelmän, fördelade på Trappan och Crescendo. Upp till dans spelas även på Trozelliscenen där nya unga band får möjligheten att presentera sin musik.

Studentspelmanslags–VM är en tävling för studentspelmanslag från hela världen. Här gäller det att blidka både domare och den dansande publiken.

Under galahelgen blir det även ett VM för Kulturskole/Musikskolespelmaslag. Kriterierna och tankarna är desamma som för Studentspelmanslags–VM.

Under lördagen kan festivaldeltagarna ta del av workshops och seminarier. Några Workshops leds av artisterna själva. Här finns en rad tillfällen att prova på olika dansstilar.

Folk- och världsmusikgalan bjuder på konsert i De Geerhallen med journalisten och programledaren Nadia Jebril som värd. Under galan delas prisstatyetten Buketten ut i sju kategorier: Årets Utgåva, som inte måste vara ett album utan kan vara film, litteratur eller något annat.

Dessutom hyllas Årets Arrangör,  Årets Artist, Årets Nykomling och Årets Barn och unga. Under galan delar Stim (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) ut ett särskilt pris till Årets Kompositör. Slutligen delas Årets Hederspris ut till någon eller några som med en lång gärning bidragit till de traditionsbaserade kulturarven inom musik och dans.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Lena Jonsson och Julie Fowlis

LOUIS DE GEER Norrköping

6–7 april 2018 i De Geerhallen, Flygeln, Värmekyrkan, Trozelligalleriet, Trappan m.fl.
Linköpings Folkmusikfestival
Folkmusikgalan
Studentspelmanslags–VM
VM för Kulturskolespelmanslag
Mässa

LÄNKAR
Linköpings Folkmusikfestival hemsida Facebook
Folk & Världsmusikgalan hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Folkmusikfestival flyttar till Norrköping

  1. Pingback: Matriarkerna från Fäboland tog priset – KULTURSIDAN.nu